Autor Wątek: [Getz] [Getz] Montaż felg o innych wymiarach.  (Przeczytany 48599 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline albert

• Giełda
[Getz] Montaż felg o innych wymiarach.
« dnia: 04 Marzec 2012, 22:01:17 »
Mam zamiar kupić na lato nowe alufelgi 15" x 6 lub 6,5". Opony 185 / 55 / R15. Felgi, które mi odpowiadają mają głównie ET 35. Wiem, że będą wystawały bardziej na zewnątrz, niż orginalne ( ET 46 ). Prosiłbym o informację, czy ktoś takie felgi z ET 35 zakładał do Gacka i jak to się sprawowało i wyglądało.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 20:49:47 przez Brt »

ZacnyRycerz

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Marzec 2012, 09:12:38 »
To tylko 11 milimetrów. Przecież nie będą wystawały poza nadkole.
Jakiej szerokości masz teraz felunek?

Ja obecnie bede zakładał 16x7 et40 do i20.
Ogólnie im szerzej tym lepiej, oby tylko nie wystawały, ale do tego daleka droga u Ciebie raczej.

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Marzec 2012, 11:10:36 »
Szerokość obecnej felgi 5" i opona 175 / 65 / R14. Przy moich rozważaniach biorę pod uwagę szerokość opony i ET. Razem wychodzi zwiększenie rostawu kół o 16 mm na stronę. Jak już kupię i założę nowe felgi z oponami, to będzie po śliwkach. Nawet jak będą mocno wystawały, to już nic nie zmienię. Stąd moje pytanie, czy już ktoś tego próbował lub ma takie felgi założone w Gacku.

ZacnyRycerz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Marzec 2012, 11:57:24 »
Weź zobie jakaś prostą listwe, przyłóż pionowo do koła i zobacz ile masz jeszcze miejsca do nadkola.
Wg mnie felga 6,5" będzie 8mm szersza do wewnątrz i 30mm szersza do zewnątrz.
Jak coś zakladaj 6", to odpowiednio bedzie +2mm / +24mm.

MacTB

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Marzec 2012, 11:06:14 »
Mam wypróbowane w Getzie kilka różnych konfiguracji kół, wieczorem napiszę coś więcej, w każdym razie ET35 jest mocno ryzykowne. Wstrzymaj się z kupowaniem przynajmniej do wieczora ;)

EDIT:
OK, jest wieczór i chwila czasu, więc do rzeczy :)
Temat doboru felg i opon jest dość złożony, bywa tak, że opony o takich samych rozmiarach katalogowych różnią się budową i rzeczywistymi wymiarami (głównie chodzi o sam bark opony) dlatego przy doborze warto zostawiać sobie margines na takie właśnie nieprzewidziane różnice.

Jakie rozmiary testowałem u siebie:
1. 195/45R16 felga 7x16 ET38 - niestety zewnętrzne brzegi opon ocierają o krawędzie błotników z tyłu przy nawet nieobciążonym samochodzie, wystarczy mocniejsze "dobicie" tyłu auta na większej nierówności drogi
2. 205/50R15 felga 7x15 ET40 - o dziwo zero problemów, choć na logikę powinno być gorzej niż w pierwszym przypadku
3. 195/50R15 felga 7x15 ET40 - mój faworyt, jak wyżej zero problemów
4. 165/65R15 felga 5,5X15 ET45 - oczywiście zero problemów.

Szerokość samej felgi nie jest tu najważniejsza, czy dasz 6,5 czy 7 cali to przy tych szerokościach opon nie ma znaczenia, ważniejsze jest ET i sama opona.
Moim zdaniem najbezpieczniejszym ET do Getza jest właśnie 40, 35 to zdecydowanie bardzo duże prawdopodobieństwo kłopotów z przycieraniem.
I jeśli mogę Ci coś poradzić odnośnie samych opon to zastanów się nad zrezygnowaniem ze 185/55 na korzyść 195/50R15, ten pierwszy rozmiar jest o wiele droższy, a z drugim Getz spokojnie sobie poradzi i wygląda zupełnie normalnie i proporcjonalnie.
Za nowe przyzwoite 185/55/15 trzeba zapłacić 250-300 zł, a 195/50/15 da się kupić nawet poniżej 200 za sztukę.
Pozdrawiam!

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Marzec 2012, 23:48:41 »
Dzięki za obszerne wyjasnienie. Zamówiłem felgi 6,5"x15 z ET 42, więc tutaj już mam spokój. Waham się jeszcze przy zamówieniu opon. Biorę pod uwagę 195/50R15 i 195/55R15. Boję się, że przy profilu 50 będzie duża szansa, że uszkodzę felgę. Natomiast przy profilu 55 zwiększy się średnica koła o 13 mm i cena wyższa o 100 zł. No, ale nikt za mnie decyzji nie podejmie.

tomek27

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Marzec 2012, 10:11:41 »
Profil 50 bedzie praktycznie jak oryginal.
Cytat: "albert"
Boję się, że przy profilu 50 będzie duża szansa, że uszkodzę felgę

Jeżeli masz takie obawy to zakup opony, które chronią felgę przed uszkodzeniem często zwane oponami do alufelg.

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Marzec 2012, 14:19:21 »
Opony z rantem ochronnym felgi to kolejny wynalazek, który się nie sprawdził. Po prostu należy unikać wysokich krawężników i dziur. Takie proste i aż tyle.

tomek27

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Marzec 2012, 15:27:05 »
Po prostu należy unikać wysokich krawężników i dziur. Takie proste i aż tyle.

Dokładnie. Dla zdolnego to i w czołgu uszkodzić felgę to nie problem ;-)

MacTB

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Marzec 2012, 20:03:27 »
Cieszę się, że mogłem się przydać.
Przy oponie 195/50R15 jest naprawdę bezpiecznie jeśli chodzi o uszkodzenie felgi, jeżdżę na takich już kilka lat po polskich drogach i nic się nie wydarzyło (poza jednym zmasakrowaniem felgi, ale temu nie zapobiegła by żadna opona).
Ja za to nie zgodzę się z opinią, że rant zabezpieczający krawędź felgi to wynalazek, który się nie sprawdził, wg mnie raz, że takie opony są zwykle ładniejsze i ładniej się układają na feldze, a dwa, że to naprawdę działa i się sprawdza.
Zawsze kupowałem opony z oznaczeniem FR, a potem ten patent się tak rozpowszechnił, że producenci przestali to nawet oznaczać i przy niższych profilach prawie każda opona to ma, nie rozumiem więc skąd opinia, że to się nie sprawdza?
Przy 195/45R16 było naprawdę blisko feldze do ziemi, a przez 2 sezony na krawędzi żadnej felgi nie pojawiła się żadna ryska. Fakt, że zawsze uważam na krawężniki, ale czasem się zdarzy podjechać za blisko albo za bardzo przyciąć i przyhaczyć krawężnik, wtedy rant działa,
naprawdę :)
Na zimowych 165/65R15 nie mam rantów (standardowy balonik) i niestety już w trakcie pierwszego sezonu na tych kołach drasnąłem brzeg felgi, mimo, że rozmiar całkiem "wysoki".
Pozdrawiam!
Mac...

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Marzec 2012, 20:31:20 »
Cytat: "MacTB"
Ja za to nie zgodzę się z opinią, że rant zabezpieczający krawędź felgi to wynalazek, który się nie sprawdził, wg mnie raz, że takie opony są zwykle ładniejsze i ładniej się układają na feldze, a dwa, że to naprawdę działa i się sprawdza.
Zawsze kupowałem opony z oznaczeniem FR, a potem ten patent się tak rozpowszechnił, że producenci przestali to nawet oznaczać i przy niższych profilach prawie każda opona to ma, nie rozumiem więc skąd opinia, że to się nie sprawdza?

Spróbuję się usprawiedliwić. :oops:
27 lat temu sprzedałem swojego Zaporożca i dopiero rok temu zostałem posiadaczem Gacka. Więc przez 26 lat nie interesowałem się samochodami. Technika poszła ogromnie do przodu i uczę się motoryzacji od nowa. Stąd moje nieraz naiwne, wydawałoby się, pytania lub opinie. Teraz o oponach. Poczytałem w Internecie o oponach z rantem i doszedłem do wniosku, że zabezpieczenie to jest złudne. Nie mam doświadczenia z oponami, więc wniosek może być fałszywy. Załączam link do artykułu, na podstawie którego wyciągnąłem taki wniosek.

http://artykuly.autodomena.pl/opony-i-felgi/opony-z-rantem-oslaniajacym-felge-czesc-ii/

I oczywiście dzięki za obszerne wyjaśnienia. Potrzeba mi właśnie opini praktyków.

MacTB

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Marzec 2012, 20:52:56 »
Nie trzeba się usprawiedliwiać, każdy ma prawo do opinii :)
Artykuł przeczytałem i trochę się zdziwiłem, nie uważam się za eksperta, ale czyta się go tak, jakby pisał go ktoś kto nie zna w ogóle rynku opon :)
Po pierwsze żaden producent nie obiecuje, że rant ochroni felgę przy mocnym uderzeniu. Taki rant służy tylko zapobieganiu typowym i niegroźnym, ale bardzo szpecącym uszkodzeniom krawędzi felg od otarć o krawężniki, moim zdaniem sprawdza się w tym zadaniu znakomicie :)
Po drugie napisano, że takie ranty to przeszłość i w sumie tak jakby mało który producent takie produkuje, a z moich obserwacji wynika że jest wręcz przeciwnie, takich opon jest większość. Co więcej bardzo często i coraz częściej opony z rantami zabezpieczającymi trafiają do aut na pierwszy montaż fabryczny, czyli nowe auta wyjeżdżają z salonu na takich.
Ja osobiście naprawdę polecam takie rozwiązanie!

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Marzec 2012, 20:11:34 »
Pisałem, że zamówiłem już felgi, a z oponami się waham. Na dzień dzisiejszy mam opony, ale nie mam felg. Opony kupiłem 195/50R15 82H Uniroyal RainExpert. Felgi miałem zamówione w sklepie internetowym felgi.pl, jednak pomimo, że parametry felgi pasują do Gacka, odmówiono mi ich sprzedaży. Uzasadnienie jest takie, że producent felg nie posiada atestu na uzytkowanie tych felg w Hyundai Getz i tym samym samochód straci homologację. Usłyszałem, że to jest w moim interesie i oni muszą dbać o moje bezpieczeństwo. Przeżyłem w PRL 40 lat i nagle jakbym tam wrócił. Polecam ten sklep tym, którzy nie żyli w PRL, a chcieliby tego spróbować.
Felgi, które chciałem kupić to Alutec Storm 6,5x15, 4x100, ET42.

Fazi

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Marzec 2012, 08:32:44 »
Felgi, które chciałem kupić to Alutec Storm 6,5x15, 4x100, ET42.
a czy przypadkiem nie powinno tu być 4x114? Masz w Gacku rozstaw śrub 4x100?

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Marzec 2012, 10:11:22 »
A ja pytanie z innej beczki, jest w ogóle możliwe włożenie do gacka felg 16'' , tak żeby nic nie haczyło, ocierało? Bo ja chciałem bardzo zawsze włożyć 16 do Gacka, a nie 15 :)?