Mam wypróbowane w Getzie kilka różnych konfiguracji kół, wieczorem napiszę coś więcej, w każdym razie ET35 jest mocno ryzykowne. Wstrzymaj się z kupowaniem przynajmniej do wieczora

EDIT:
OK, jest wieczór i chwila czasu, więc do rzeczy

Temat doboru felg i opon jest dość złożony, bywa tak, że opony o takich samych rozmiarach katalogowych różnią się budową i rzeczywistymi wymiarami (głównie chodzi o sam bark opony) dlatego przy doborze warto zostawiać sobie margines na takie właśnie nieprzewidziane różnice.
Jakie rozmiary testowałem u siebie:
1. 195/45R16 felga 7x16 ET38 - niestety zewnętrzne brzegi opon ocierają o krawędzie błotników z tyłu przy nawet nieobciążonym samochodzie, wystarczy mocniejsze "dobicie" tyłu auta na większej nierówności drogi
2. 205/50R15 felga 7x15 ET40 - o dziwo zero problemów, choć na logikę powinno być gorzej niż w pierwszym przypadku
3. 195/50R15 felga 7x15 ET40 - mój faworyt, jak wyżej zero problemów
4. 165/65R15 felga 5,5X15 ET45 - oczywiście zero problemów.
Szerokość samej felgi nie jest tu najważniejsza, czy dasz 6,5 czy 7 cali to przy tych szerokościach opon nie ma znaczenia, ważniejsze jest ET i sama opona.
Moim zdaniem najbezpieczniejszym ET do Getza jest właśnie 40, 35 to zdecydowanie bardzo duże prawdopodobieństwo kłopotów z przycieraniem.
I jeśli mogę Ci coś poradzić odnośnie samych opon to zastanów się nad zrezygnowaniem ze 185/55 na korzyść 195/50R15, ten pierwszy rozmiar jest o wiele droższy, a z drugim Getz spokojnie sobie poradzi i wygląda zupełnie normalnie i proporcjonalnie.
Za nowe przyzwoite 185/55/15 trzeba zapłacić 250-300 zł, a 195/50/15 da się kupić nawet poniżej 200 za sztukę.
Pozdrawiam!