Pisałem, że zamówiłem już felgi, a z oponami się waham. Na dzień dzisiejszy mam opony, ale nie mam felg. Opony kupiłem 195/50R15 82H Uniroyal RainExpert. Felgi miałem zamówione w sklepie internetowym felgi.pl, jednak pomimo, że parametry felgi pasują do Gacka, odmówiono mi ich sprzedaży. Uzasadnienie jest takie, że producent felg nie posiada atestu na uzytkowanie tych felg w Hyundai Getz i tym samym samochód straci homologację. Usłyszałem, że to jest w moim interesie i oni muszą dbać o moje bezpieczeństwo. Przeżyłem w PRL 40 lat i nagle jakbym tam wrócił. Polecam ten sklep tym, którzy nie żyli w PRL, a chcieliby tego spróbować.
Felgi, które chciałem kupić to Alutec Storm 6,5x15, 4x100, ET42.
Paranoja jakaś, chyba musisz poszukać gdzie indziej, albo poszukać innych felg...
a czy przypadkiem nie powinno tu być 4x114? Masz w Gacku rozstaw śrub 4x100?
Getz ma rozstawy "japońskie" - 4x100 z średnicą otworu centrującego 54,1, czyli takie jak w mniejszych i średnich Toyotach, Mazdach, niektórych Suzuki (inny niż w starszych Hyundaiach, Mitsubishi gdzie jest 4x114,3).
A sam rozstaw 4x100 taki jak w mniejszych/starszych Hondach, VW, Seatach, Oplach, więc po zastosowaniu pierścieni centrujących można stosować alufelgi również z tych marek.
A ja pytanie z innej beczki, jest w ogóle możliwe włożenie do gacka felg 16'' , tak żeby nic nie haczyło, ocierało? Bo ja chciałem bardzo zawsze włożyć 16 do Gacka, a nie 15
?
Bez problemu - 16 cali to żadne ekstremum do tego samochodu, wystarczy odpowiedni dobór ET, przy oponie 195/45R16 i feldze 7x16 z ET między 42 a 46 powinno wszystko się zgrywać i nic nie powinno ocierać. Przy ET38 miałem naprawdę minimalne przycierki przy dużych dobiciach, więc przesunięcie koła odrobinę do wewnątrz (zwiększenie ET) powinno rozwiązać problem.
Ale osobiście nie polecam takiego rozmiaru na nasze drogi do tego auta. Getz sam w sobie jest dość twardy, a na takich kołach odczuwa się każdą nierówność kilkakrotnie bardziej, do tego po tyłku dostaje zawieszenie, a dodatkowo trzeba się postarać o solidne felgi bo takie z niższej półki nie wytrzymają nawet jednego sezonu, żeby się nie pogiąć.
Do Getza można włożyć nawet 17' tylko opona będzie już ekstremalnie niska, koszty duże, dostępność odpowiednich felg minimalna, ale dać się da.
15' to moim zdaniem optymalny rozmiar do codziennej jazdy, większe koło do lansu jak najbardziej, ale jazda na tym traci.
Pozdrawiam!
Mac...
[ Dodano: 2012-03-22, 21:17 ]PS:
@albert
przejżyj czy coś Ci nie wpadnie w oko z tych felg:
www.netcar.pl - felgi 15 cali 4x100wg mnie kilka modeli jest wartych uwagi, wprawdzie nie ma nic z ET42 ale są 43 i 44.
Osobiście polecałbym coś z Ronala, to dobra firma z dobrymi tradycjami, a jeśli nic tej marki Ci się nie spodoba to inne z tej stronki też nie są złe.
Ja kiedyś kupowałem u nich felgi, bardzo szybko i sprawnie.