Autor Wątek: Drżenia silnika - sprzęgło?  (Przeczytany 3907 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jxxk

• Gość
Drżenia silnika - sprzęgło?
« dnia: 29 Wrzesień 2017, 10:51:11 »
Witam, w tamtym roku pisałem o problemie ze sprzęgłem. Tak mi się przynajmniej wydawało, że winowajcą jest sprzęgło. Mianowicie, przy ruszaniu z 1 i szybkim wciskaniu sprzęgła pojawiały się drżenia silnika, dość wyraźnie odczuwalne i upierdliwe. Czasami, jadąc powoli w korku, również na pierwszym biegu i wciskając sprzęgło, odczuwałem podobne drżenia. Byłem u mechanika. Wymienili sprzęgło (grudzień 2016). Dwa tygodnie temu problem znowu się pojawił. Sprzęgło wymienili w ramach gwarancji (dostałem na rok). Cały czas zakładam, że wstawiali na nowe. Tydzień temu, jak odbierałem auto mechanik pokazywał mi niby moje wadliwe sprzęgło. Stwierdził, że musi to być jakaś wada fabryczna. Najlepsze jest to, że w zasadzie nic się nie zmieniło. Cały czas, jak ruszam szybciej i chcę szybko zmienić na dwójkę, to przy wciskaniu sprzęgła pojawiają się te wkurzające drżenia. Przy wciskaniu wolniejszym nic się złego nie dzieje. Nie mam na razie czasu jechać ponownie do mechaniora ale zastanawiam się czy to problem ze sprzęgłem. Może ktoś z Was spotkał się z podobnym objawem albo ma jakiś pomysł?

torrent2

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Wrzesień 2017, 19:44:33 »
Zastanowiłbym się, czy to nie jest coś ze skrzynią biegów? Właśnie 5-ka mi padła. Jutro jadę do mechanika z pacjentem na "operację" wymiany i naprawy. Mam informacje od jednego z forumowiczów i od "speców" od skrzyni biegów, że niestety ale pewna seria wyszła z wadami fabrycznymi. W autach z "mojej" serii padają wałki od 5-ki, a w innych są luzy na łożyskach i stąd dobiegają hałasy i wibracje. Sugeruję troszkę podzwonić i poszperać w tym kierunku. ... ale czy na pewno akurat to jest przyczyną w Twoim przypadku...??? Ja osobiście byłem zaskoczony skalą w/w problemów w ix35 a także w Kia i jakiś tam jeszcze, gdzie "wnętrzności" skrzyni są takie same bądź podobne!

Offline srbastek

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Wrzesień 2017, 19:55:14 »
Jak macie gwarancję na autko to dobijajcie się do ASO, niech naprawią.

torrent2

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Październik 2017, 07:53:29 »
W sobotę byłem u mechanika z awarię skrzyni biegów (padł 5-ty bieg, pisałem prędzej). Ten Pan specjalizuje się w naprawach skrzyń biegów do Koreańczyków i Japończyków. Zapytałem: co myśli o Twoim przypadku z samochodem. Powiedział, że faktycznie może to być sprzęgło, ale również może to być skrzynia biegów. Najpierw zajmijmy się ustaleniem co padło?
Mówi, że jest prosty sposób określenia bez rozbierania i warsztatów, co jest przyczyną: sprzęgło czy skrzynia? Musisz spuścić olej ze skrzyni (może wystarczy tylko trochę), i zobacz czy jest on koloru czerwonego bądź brązowego, a także jaki on jest:przezroczysty czy mętny. Prawidłowy powinien być żółty i przezroczysty. I tak: jeżeli olej jest żółty i przezroczysty: problemem jest sprzęgło. Inny kolor, a olej jest mętny/nieprzezroczysty:problemem jest skrzynia biegów.

Diagnoza sprzęgło:

Faktycznie winą jest sprzęgło, a objawy są podobne do opisywanych przez ciebie. Przyczyną są sprężyny w sprzęgle. Miał takie przypadki, one muszą ciasno siedzieć, a są luźne, mają minimalny luz. To one to powodują. Bodajże coś wspomniał, że nawet jakieś nowe są źle wykonane i wymiana nic nie daje.

Diagnoza skrzynia biegów:

Tutaj stawia na padnięte łożyska (dostały luzy). Są pewne skrzynie z jakiejś "tam" serii, gdzie padają łożyska (wada fabryczna), i to dotyczy kilku modeli, m.in.: w KIA i jakimś tam jeszcze, gdzie wykorzystano te same bebechy, a tylko obudowę zmieniono.

Mam nadzieję, że pomogłem.
Daj znać co wykryłeś za dolegliwość u swojego pacjenta  ;-)