Autor Wątek: [Santa Fe SM] kody OBD II  (Przeczytany 79589 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ater

• Giełda
[Santa Fe SM] kody OBD II
« Odpowiedź #45 dnia: 11 Czerwiec 2015, 09:41:49 »
Cytat: "lukasek101"
hej, będe w Szczecinie na tall ship 12-14, więc jak chce Ci się podjechać to możemy potestować mój w twoim aucie, albo zobaczyć może coś źle sparowałeś.

Bardzo chętnie skorzystam.
Wysłałem Ci na PW szczegółowe informacje.
Zapraszam na kawę po drodze :-)

[ Dodano: 2015-06-15, 09:30 ]
Dzięki, że wpadliście :-)

OBD mini zamówiłem ponownie ale z innej firmy. Mam nadzieję, że będzie wszystko grało teraz.

Mistrz

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 30 Listopad 2015, 20:55:48 »
2 tygodnie po sprzedaży jednego Santa Fe i zakupie następnego, w ten piękny listopadowy dzień nadszedł ten moment kiedy moim oczom ukazała się złocisto-pomarańczowa kontrolka ,,check", mimo że samochód jedzie normalnie.

A tak do rzeczy to problem mam taki: podłączam elma, a tu nie ma znaków życia, urządzenie testowane i sprawne, więc problem będzie leżał gdzieś w samochodzie. Jest to elm na bluetooth, więc ma 3 kontrolki, ale żadna się nie zaświeca, telefon go nie wyszukuje itp.

Mam taką myśl że może to dlatego że mam założony gaz i cos mogło być pogrzebane, chociaż ta myśl wydaje mi sie bezsensowna bo raczej jedno z drugim nie powinno mieć związku do tego stopnia aby to przestało działać. Także jak ktoś wie w jaki sposób można mnie naprowadzić na przyczynę to byłbym wdzięczny.

No a druga spawa to likwidacja tego błędu, ale to musze najpierw kod odczytać.  :-)

Goldi_Cz-wa

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 01 Grudzień 2015, 07:07:35 »
sprawdź czy w ogóle jest napięcie na kostce ( pin 16 )  

http://mari.home.pl/G.png

U mnie ten interfejs na blutacza normalnie działa, a co do błędu to stawiam na błąd sondy lambda przy gazie to najczęstsza przyczyna. U mnie też wyskakiwał co jakiś czas aż w końcu zamontowałem emulator sondy lambda (dumnie brzmi a to zwykły przedłużacz  co by sondę troszkę odsunąć :mrgreen: )

Mistrz

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 01 Grudzień 2015, 22:54:35 »
Faktycznie napięcia nie ma, a do tego zauważyłem że przestały mi działać światła stopu, więc najlepiej jakby miał ktoś rozpiskę który bezpiecznik do czego to byłbym wdzięczny bo wiadomo że najwcześniej by należało to sprawdzić. Oczywiście uprzedzam pytania - mam naklejkę na pokrywie od bezpieczników, ale po włosku wiele mi nie mówi.  :-P
Jeżeli natomiast bezpiecznik będzie dobry to myślę że spróbuje doprowadzić napięcie do pinu z innego miejsca i wtedy zobaczę czy pomoże.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #49 dnia: 01 Grudzień 2015, 23:23:59 »
http://hyundaiklub.pl/forum/dload.php?action=file&id=83

Zasilanie OBD jest na pinie 9, a bezpiecznik ma numer 14 i jest też od świateł stop.

Mistrz

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 02 Grudzień 2015, 01:20:59 »
Wielkie dzięki za pomoc, doraźnie (z powodu środka nocy) przełożyłem bezpiecznik z podświetlenia przy otwartych drzwiach (11) w miejsce tego z nr 14 i zarówno światła stopu, jak i elm działają jak nalezy.  :-D

No i udało mi się odczytać i skasować błąd, jest to P0300, więc wypadanie zapłonu nie wiadomo na którym cylindrze. Z tego co czytam to póki co chyba więcej stwierdzić się nie da, zwłaszcza że u mnie nie ma żadnej różnicy w pracy silnika przy tym błędzie. Tak więc będę obserwował czy się pojawi w przyszłości, a jeśli tak, to w jakiej sytuacji. Chociaż mam nadzieję że się to nie pojawi.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #51 dnia: 13 Marzec 2016, 20:40:48 »
W tym momencie to już jest dyskusja na nowy temat (istnieje już ale dotyczy 2,7l).
Na początek po zakupie świece i przewody WN http://www.hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3462

[ Dodano: 2016-03-13, 20:40 ]

Kody błędów OBD i specyficzne marki Hyundai.

http://www.myhyundaiforums.com/DTC.pdf

Offline Hessuss

• HKP
  • **
Błyskowe kody błędów ( Santa Fe SM )
« Odpowiedź #52 dnia: 12 Kwiecień 2017, 13:30:03 »
Czołem załoga, szukam po necie i szukam, czy w Fafiku da się wybłyskać kody błędów czy tylko OBD2 interfacem ? Do tej pory w innych autach wystarczyło zewrzeć dwa piny i check engine ładnie błyskało co tam mu leżało na wątrobie :)

Pozdro Hess

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #53 dnia: 12 Kwiecień 2017, 18:05:42 »
Na górnej belce forum jest profil tam możesz poprawić datę produkcji (nie pierwszej rejestracji, nie rok modelowy) Swojego auta na pewno nie jest to 2006.

Tutaj https://hyundai.afora.ru/eur/ po vin możesz sprawdzić właściwą datę.

Chciałem wysłać odpowiedź pocztą ale mamy XXI wiek i tak jest łatwiej : NIE DA SIĘ.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #54 dnia: 12 Kwiecień 2017, 20:03:21 »
Po co kombinować.
Mam takie coś do tego aplikacja ze sklepu Play i działa bardzo dobrze.
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5855634823

Offline wydminianin

• Giełda
« Odpowiedź #55 dnia: 13 Kwiecień 2017, 20:09:46 »
Też mam ELM-a zakupionego na alledrogo, połączenie bluetooth i aplikacja ze Sklep Play, czyta dostępne parametry i pokazuje błędy( a bywają  ;-)  )bez żadnego ale  :mrgreen:

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #56 dnia: 13 Kwiecień 2017, 21:37:28 »
Pokazuje i kasuje błędy :)
Jak masz internet w telefonie to po odczytaniu błędu od razu można go odszukać w internecie opis usterki i takie tam :)

Offline Hessuss

• HKP
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 25 Kwiecień 2017, 21:51:09 »
kosmos2011, Uśmiałem się do łez, wystarczyło merytorycznie bez sarkazmów a te 2006 to rozumiem,  że jakaś zbrodnia?

Piotrek79, Wiesz :) jak człowieka ciekawość zżera to nie doczeka kuriera z przesyłką :) i wolał by sobie to na kolanie w garażu zrobić :) Dzięki za info, pędem nabędę a tymczasem poratował znajomy mechanik.

Offline karino13

• Giełda
« Odpowiedź #58 dnia: 24 Czerwiec 2017, 20:12:30 »
Cytat: "Goldi_Cz-wa"

.... aż w końcu zamontowałem emulator sondy lambda (dumnie brzmi a to zwykły przedłużacz  co by sondę troszkę odsunąć :mrgreen: )

jakiej dlugosci kolega zamontowal ten emulator??

Offline Ericsson

• Giełda
« Odpowiedź #59 dnia: 26 Czerwiec 2017, 14:21:10 »
Dzien Dobry  po wymianie hamulsow z przodu zaczely mi siwecic kontoli
ABS i TCS i blad G sensor i kod błędu C 1274, czy to mozliwe ze pekla mi
koronka z ABS? Tylko nie wiem czy prawy czy lewy?
P.S
i tak sie zastanawiam czy zamiast kombinowac z wymiana pierscienia
to czy nie prosciej bedzie wymianic przegub z tym pierscieniem.\?