Autor Wątek: chrobotanie przy ruszaniu  (Przeczytany 14975 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline olo1300

• HKP
  • **
chrobotanie przy ruszaniu
« dnia: 24 Sierpień 2017, 01:42:11 »
Witam ponownie, mam do Was pytanie, które nurtuje mnie od dłuższego czasu. Podczas ruszania i pierwszej fazy rozpędzania samochodu słychać taki bardzo delikatny chrobot spod maski.Sytuacja powtarza się przy zmianie biegu z pierwszego na drugi i rozpędzaniu auta. Co ciekawe ma to miejsce  tylko przy ruszaniu/rozpędzaniu auta z miejsca, z obrotami w zakresie ok 1200- 2000.Kolejna zmiana biegu na drugi (obroty ponownie spadają w tą okolicę) sytuacja się powtarza. Słychać to około 2-3 sekundy. Na dalszych biegach cisza. Podczas ruszania na większych obrotach nic nie słychać. Specjalistą nie jestem ale dźwięk ten przypomina delikatny chrobot/ mruczenie. Ciężko jest mi to zlokalizować podczas jazdy (chyba ,że teściową wrzucę pod maskę i niech słucha  :-P ). Konsultowałem to z pewnym mechanikiem, który stwierdził, że może za to być odpowiedzialny jeden z systemów kontroli trakcji. Czy macie jakieś pomysły? Dodam,że z tą przypadłością przejechałem już ok 20,000 km. Biegi wchodzą bardzo płynnie, autko jest dynamiczne na każdym biegu.  :?: Wydaje mi się ,że nie jest to rezonans, jest to inny dźwięk.

Offline Robik

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpień 2017, 06:30:58 »
Zrob nastepujacy test : otworz szyby zwolnij do predkosci poczatkowej dla 2 biegu i zacznij delikatnie powoli przyspieszac... chrobotanie ustanie po uzyskaniu wiekszej predosci - moja diagnoza to skrzynia biegow i luz na lozysku powodujacy niedokladne spasowanie przestrzeni miedzyzebowej skutkujace pojawieniem sie tego chrobotania dluzsza jazda prawdopodobnie wymusi wymiane calego trybu a nie tylko walka i lozyska. Udaj sie do specjalisty od skrzyn napisz prosze jaki masz model auta przebieg i rocznik zeby zwrocic uwage na ten problem innym uzytkownikom.
Drugi pomysl jaki mi sie nasuwa to rozciagniety lanuch rozrzadu lub problem z napinaczem ale stawiam zdecydowanie na skrzynie :) Daj znac jak juz przeciwnik zostanie rozpoznany

Offline olo1300

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpień 2017, 07:40:53 »
Witam, silnik to G4KD ,przebieg około 130.000 (mam nadzieję). W zasadzie bez tego testu, który kolego opisałeś, mogę jednoznacznie stwierdzić,że dokładnie jest jak pisałeś czyli przy przyspieszaniu i osiągnięciu określonej prędkości chrobotanie ucichnie. Dziś rano zwróciłem uwagę na czas tego chrobotania i jest nieco krótszy niż pisałem wcześniej czyli ok 1-2 sekundy przy delikatnym przyspieszaniu i bardziej jest słyszalny na drugim biegu. Problem z łańcuchem, a w zasadzie jego rozciągnięciem też był mi sugerowany, ale niestety ile głów, tyle pomysłów. Niestety nie mam żadnego zaufanego speca od skrzyń, takiego który postawi diagnozę bez wynajdowania innych problemów i naciągnięcia mnie na koszty stąd mój post w HKP. Czy jest możliwość sprawdzenia stanu łańcucha rozrządu?pozdr

Offline Robik

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpień 2017, 08:11:26 »
Wniosek - skrzynia biegow, czas podjac leczenie pacjenta poniewaz lekcewazenie problemu moze skutkowac wiekszymi wydatkami wyslalem mejla na priv z kontaktem, moge pomoc bo znam problem z autopsji :)

Offline lukol

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Sierpień 2017, 11:23:16 »
Witam, nie wiem czy dopisuję się w dobrym wątku, ale również mam nietypowe dźwięki podczas przyśpieszania.
U mnie występuje dźwięk podczas przyśpieszania z niskich obrotów głownie na 2 i 3 biegu ale niekiedy również podczas ruszania. Zazwyczaj trwa 1-3 sekundy i ustaje. Dźwięk ten przypomina najechanie na białe pasy na poboczu autostrady (jakby wjechało się na delikatną tarkę) – temu buczeniu towarzyszą niewielkie drgania.
Co ciekawe efekt ten nie występuje zawsze (a nawet powiedziałbym, że sporadycznie) i nie umiem go samodzielnie wywołać. Efekt zauważalny jest głównie w cieplejsze dni lub przy dłuższej jeździe. Pierwotnie obstawiałem że wydobywa się on z okolicy prawego przedniego koła, ale niestety nie mogę tego potwierdzić.
Czy macie pomysły co może być tego powodem?

Offline belgrano

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Sierpień 2017, 12:34:12 »
Niestety ja też tak mam koło 2000 obrotów jest jakby chrobot- turkot. Na początku mnie to drażniło tylko przy 1 i 2 biegu. Sprzęgło z łożyskami zrobiłem, łańcuch sprawdzony bo wyglądało i tukło się jak łańcuch. Mechanicy rozkładali rece ze ten typ tak ma. Jeżdżę 2 lata i bez zmian.

Offline Raflik

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Październik 2017, 16:40:01 »
witajcie koledzy w moim ix35 2.0 mpi tez szumi przy niskich obrotach na kazdym biegu od 1200 do 1800 obrotow wie ktos jakiegos specjaliste w okolicha kalisza w wielkopolsce

torrent2

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Październik 2017, 03:38:11 »
Przeczytaj ten temat http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=10731 i zadzwoń do tego gościa, co numer jest podany...

Wg mnie on 99% powie Tobie co jest problemem.

Offline daniio

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Listopad 2017, 10:42:31 »
U mnie zapewne ten sam problem. Przy ruszaniu na jedynce i dwójce słychać chrobotanie. Na kolejnych biegach już tego nie słychać. Zrobiłem już tak 20tys i zapewne czeka mnie naprawa :/ Ewidentnie jest to wada fabryczna skoro mamy wiele takich przypadków.

Offline daniio

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Marzec 2018, 20:19:59 »
W efekcie pojechałem zrobić skrzynie do Nowej Soli jak to polecali w załączonym wątku  (gear-pol). Powiem tak. Przejechałem do nich przez pół Polski i nie żałuję. Profesjonalna obsługa i przede wszystkim wszystko sprawnie załatwione w ciągu kilku godzin. Z czystym sumieniem ich polecam. Panowie znają się na robocie. Można sobie wszystko dokładnie zobaczyć. Po wyjęciu skrzyni zaprezentowano mi dokładnie co było nie tak(5ty bieg - skrzynie montowane na Słowacji tak jak już napisano w zalinkowanym wątku wyszły z wadą fabryczną. Zamontowana nowa zębatka już tej wady nie posiada zatem po naprawie skrzynia już nie powinna nawalać). Poniżej zdjęcia z naprawy:

Offline olo1300

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Marzec 2018, 08:04:15 »
a ile kolego kosztowała cię ta naprawa

Offline yunior81

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Marzec 2018, 16:28:30 »
Bardzo dobry i przydatny wątek.
A tak na marginesie zapytam czy ktoś zna/ma jakieś opinie o warsztacie naprawiającym skrzynie w Czosnowie pod Warszawą ASCCO ?

Offline daniio

• HKP
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Marzec 2018, 18:51:30 »
Z regeneracją tarczy sprzęgła ok 2000/2100zł.

Offline yunior81

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Marzec 2018, 16:59:44 »
Dzięki @daniio jeszcze raz za informacje, wczoraj wróciłem z gear-pol'a ;) i również polecam tą firmę, szybko, konkretnie i profesjonalnie.

Offline jarok80

• HKP
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Listopad 2019, 08:58:50 »
Dzięki chłopaki za info o gear-pol, jedyny specjalista, który wiedział co jest nie tak i uleczył mojego ix'a. Polecam tego fachowca, inne warsztaty rozkładały bezradnie ręce, nie mając pojęcia co powoduje terkotanie a ASO stwierdziło, że wszystko jest ok i te skrzynie tak działają  :-)