Autor Wątek: Wymiana skrzyni 5 na 6  (Przeczytany 10410 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doc

• Giełda
Wymiana skrzyni 5 na 6
« dnia: 21 Sierpień 2017, 15:15:57 »
Czołem,

Od razu bez bicia napiszę, że problem dotyczy tak naprawdę bliźniaczej Kii Sportage, nie Tucsona. Mam nadzieję, że tu znajdę pomoc, bo kijankowe fora są martwe.

Mój pacjent to rocznik 2005 2.0 CRDI 4wd 113 KM ze skrzynią 5-biegową. Od pewnego czasu ciężko wchodzi mi jedynka i wsteczny, czasami też trójka. Żadnych zgrzytów nie ma, sprzęgło jest zasadniczo prawie nowe, a pompa sprzęgła dopiero co wymieniona.
Zaczynam się przygotowywać mentalnie do remontu skrzyni albo wymiany na używkę. I teraz pytanie - czy zamiast 5-biegowej skrzyni dałoby się zamontować 6-biegową od modeli z silnikiem 140-konnym?

W paru miejscach się doczytałem, że naprawa tej skrzyni potrafi kosztować sporo więcej, niż skrzynia używana z jakąś tam gwarancją.

Offline Shadows

• Giełda
Wymiana skrzyni 5 na 6
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Sierpień 2017, 15:30:12 »
Zacznij od przeglądu linek i regulacji, czemu zakładasz awarię skrzyni?

Offline doc

• Giełda
Wymiana skrzyni 5 na 6
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Sierpień 2017, 15:54:19 »
Nie zakładam, ale lepiej się przygotować na najbardziej kosztowny scenariusz.

Offline waszek_rmc

• Giełda
Wymiana skrzyni 5 na 6
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Sierpień 2017, 17:12:54 »
Ja  w swoim wymieniałem zaraz po zakupie - w sensie sprzedawca zwrócił mi na skrzynię plus wymianę, wtedy kosztowała niecały 1100 zł (5 biegowa od benzyny), koszt części wtedy (3 lata temu) był baaardzo wysoki, nie mówiąc o dostępności części. Powodem zatarcia wewnątrz był brak oleju (więcej szczegółów nie znam, zaklinowała się na jednym z biegów podczas jazdy (wskoczył wsteczny zamiast 4) no i się posypało.
Na moje to lepiej szukać używki skrzyni, zalać nowym olejem o ile faktycznie remont Cię czeka.
Pełno teraz szrotów (3 lata temu mało było na rynku sportage i tucsonów) więc ze znalezieniem nie powinno być problemu... Wymiana na 6B to pewnie większa zabawa, tam jest dwumas, pewnie inne sprzęgło... cały wybierak musi byc inny... Tak na chłopski rozum to torchę chyba grzebania, zwłaszcza, ze nie było wersji 113KM ze skrzynią 6B

[ Dodano: 2017-08-21, 17:14 ]
Jak biegi ciężko wchodzą, to może elej spróbuj wymienić, koszt niewielki a może efekt będzie piorunujący:)

Offline doc

• Giełda
Wymiana skrzyni 5 na 6
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Sierpień 2017, 17:21:40 »
Masz 100% racji, że to by była rzeźba. Coś mnie zaćmiło - przecież skrzynia 6b ma inny wysprzęglik, dwumasę... Łatwo by nie było.

Olej był zmieniany przez poprzedniego właściciela, ale pewnie spróbuję jeszcze raz, bo licho wie, co on tam wlał. Oczywiście regulacji też spróbuję. Ale niestety pachnie mi to remontem/wymianą...

Offline jankesp

• HKP
  • **
Wymiana skrzyni 5 na 6
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Wrzesień 2017, 12:51:34 »
Może nie koniecznie rzeźba. Silniki praktycznie się nie różnią. Do wymiany jedynie koło zamachowe ze sprzęgłem i pewnie lewarek biegów. Producent za bardzo nie kombinował. Nawet skrzynia 2WD różni się od 4WD jedynie przykręconym reduktorem.

Offline Arni71

• Giełda
Wymiana skrzyni 5 na 6
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Wrzesień 2017, 13:52:57 »
Cytat: "jankesp"
Nawet skrzynia 2WD różni się od 4WD jedynie przykręconym reduktorem.

I mocowaniem tego reduktora - już zostałem pouczony wcześniej w innej dyskusji :)

Offline darek1958

• HKP
  • **
Wymiana skrzyni 5 na 6
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Maj 2019, 12:20:01 »
Witam. Koledzy czy mógłby Ktoś z Was rozwinać temat podmiany skrzyni z 5 na 6 .
Własnie stoję przed problemem wymiany skrzyni i zastanawiam się czy da się zrobić podmianę na 6 biegową. Ewentualnie co trzeba by zmienić.

Offline Truespoke

• HKP
  • **
Wymiana skrzyni 5 na 6
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Luty 2020, 22:24:05 »
Cześć wszystkim, czy analizował ktoś opłacalność i możliwość oraz racjonalność zmiany skrzyni 5 biegowej na 6 biegową w Tucsonie I 2.0 benzyna?? pozdrawiam

Offline weuek

• Giełda
Wymiana skrzyni 5 na 6
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Luty 2020, 00:47:36 »
Jeśli tylko nie masz religijnego stosunku do auta, to lepiej zmienić auto.

Skrzynie szóstki potrzebują momentu, którego stary wolnossak 2.0 nie ma.

Offline Truespoke

• HKP
  • **
Wymiana skrzyni 5 na 6
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Luty 2020, 08:26:49 »
Dzięki,
kupiłem ''zadbanego'' Tucsona z 2008 roku w kwietniu 2019. Wymieniłem sprzęgło, oleje, filtry, amortyzatory, łączniki stabilizatorów, czyli już włożyłem sporo kasy, a teraz zaczęła gwizdać skrzynia biegów... Sam nie wiem co robić... Dokładanie do starych aut już mija się z celem...

Offline weuek

• Giełda
Wymiana skrzyni 5 na 6
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Luty 2020, 09:19:37 »
Jak się naprawdę lubi konkretne auto, to można dokładać. Teraz takie mam. Naprawdę nie widzę nowszego, które byłoby godnym następcą.

Offline Arni71

• Giełda
Wymiana skrzyni 5 na 6
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Luty 2020, 13:31:17 »
Cytat: "Truespoke"

Dzięki,
kupiłem ''zadbanego'' Tucsona z 2008 roku w kwietniu 2019. Wymieniłem sprzęgło, oleje, filtry, amortyzatory, łączniki stabilizatorów, czyli już włożyłem sporo kasy, a teraz zaczęła gwizdać skrzynia biegów... Sam nie wiem co robić... Dokładanie do starych aut już mija się z celem...

No to masz nad czym myśleć. regeneracja naszej skrzynki, jeśli nie musisz wymieniać wałków i trybów to wydatek ok 2000zł.
Do tego samochodu bałbym się kupować używki, chyba że po regeneracji. W ostatnich rocznikach bolączką jest V bieg :( - mnie kosztowało w sumie z demontażem skrzyni prawie 4300zl

Offline Piotrek79

• Giełda
Wymiana skrzyni 5 na 6
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Luty 2020, 15:31:36 »
To już chyba lepiej kupować w automacie. Jak walnie to naprawa podobna(pieniądze) a przyjemność z jazdy nieporównywalna(według mnie oczywiście)

Offline Shadows

• Giełda
Wymiana skrzyni 5 na 6
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Luty 2020, 19:13:08 »
No, ale to sobie tak to wszystko dowolnie pasuje? Skrzynia szóstka była w dieslach, w benzyniakach też? Nie słyszałem. A skrzynia piątka w ON i PB chyba nie jest taka sama.
Bez przeróbek pewnie się nie obejdzie, szczególnie przy automacie.