Autor Wątek: Skrzypienie z prawej strony podczas skrętu  (Przeczytany 13137 razy)

Offline mati83

• Giełda
Skrzypienie z prawej strony podczas skrętu
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Kwiecień 2018, 10:41:18 »
A sworznie wahacza? Może nawet nie być luzu.
Skrzypi też przy ruszaniu i hamowaniu? Po dłuższym postoju i w deszczu nie skrzypi?

Offline tomaszk1

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Kwiecień 2018, 13:16:07 »
Sworznie były wymienione po obydwu stronach, przejechały ok 8000 km. Przy hamowaniu skrzypi ale przy ruszaniu nie. Czasem jeżdżę cały dzień i nic, a czasem nagle zaczyna, najpierw ciszej a potem coraz głośniej. Zatrzymam się na chwilę pod sklepem, zrobię zakupy (10 min.), jadę - nie skrzypi. Przejadę ok 4-5 km - czasem zaczyna skrzypieć - czasem nie. Coraz bardziej przekonuję się, że dźwięk jest raczej taki plastikowo - gumowy. Silikonem w sprayu spryskałem  całe zwieszenie z lewej strony (800 ml silikonu). Wszystkie gumki, nadkola, łoże sprężyny i jej gumowe osłony, tuleje, sworzeń i łącznik stabilizatora jak również gumy stabilizatora. Krótko mówiąc lewa strona spłynęła silikonem i... nie pomogło.

Offline srbastek

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Kwiecień 2018, 13:35:33 »
tomaszk1, jesteś pewny że to zawieszenie? Może jakieś plastyki czy inny element samochodu ?

Offline tomaszk1

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Kwiecień 2018, 21:00:10 »
Teraz już nie jestem niczego pewien, ale biorę to pod uwagę, że być może to połączenie np. nadkola z osłoną błotnika (w moim egzemplarzu mam zderzaki w kolorze czarnym i plastikowe osłony na na błotniki). Spróbowałem dzisiaj smarem w sprayu psiknąć w połączenia pomiędzy plastikami i pomiędzy plastikami i metalem. Efekt był taki, że przejechałem ok 2 km od domu do sklepu słuchając irytującego skrzypienia. Po zaparkowaniu próbowałem kołysać samochodem i naciskać na przednie lewe koło i... cisza. Następnie 15 min pobytu w sklepie i powrót do domu w absolutnej ciszy. Następny wyjazd i skrzypienie od połowy drogi, następnie krótka przerwa i dalsza jazda - nic nie skrzypi.
Zamierzam zacisnąć zęby i jeździć aż to co skrzypi się wytrze i przestanie albo zacznie skrzypieć tak, że da się to zlokalizować, albo mnie odwiozą do psychiatryka i będzie mi już wszystko jedno. Krótko mówiąc albo on mnie, albo ja jego.

marcin899

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Kwiecień 2018, 17:02:29 »
sprzedaj.
Zawias + słabe wyciszenie podlogi powoduje ze tez mam dosc tego badziewia.
tylko patrze zeby go sprzedać i kupić cos normalnego

Offline tomaszk1

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Kwiecień 2018, 20:27:25 »
Na to zawsze jest czas. Generalnie poza tym, że samochód próbuje ze mną rozmawiać w języku którego nie rozumiem, to jest całkiem przyjemne auto. Dla mnie jego podstawową zaletą jest to, że ma niezłą bryłę nadwozia, akceptowalne wnętrze, a przy tym sprawdza się w dość trudnym terenie w którym od czasu do czasu musi mnie przewieźć. Dam mu jeszcze szansę. Wczoraj przegoniłem go ponad 200 km i mniej więcej w połowie trasy przestało skrzypieć. W tej chwili delikatnie od czasu do czasu skrzypnie ale tylko przy hamowaniu. Coraz mocniej upatruję przyczyny w układzie hamulcowym.

Offline arti14

• HKP
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Maj 2018, 16:57:22 »
u mnie skrzypiały blachy nad sprężynami trzeba było wyciągnąć całą kolumnę rozłożyć i wymienić na nowe bo przerdzewiały

Offline tomaszk1

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Maj 2018, 21:27:07 »
Skrzypienie z lewej strony ustało po przeglądzie okresowym. Okazało się, że po 7000 km i niecałym roku padł sworzeń lewego wahacza i to on skrzypiał. Po wymontowaniu okazało się, że "lata" we wszystkich kierunkach bez większych oporów. Przyczyną zbyt szybkiego zużycia była prawdopodobnie bardzo źle ustawiona zbieżność. Samochód utrzymywał kierunek jazdy i nie ciągnęło go w żadną stronę, ale kierownica była delikatnie przekrzywiona w prawo. Zła zbieżność plus większa dziura - i po sworzniu. Po wymianie cisza z lewej strony, natomiast wróciło poskrzypywanie z prawej. Po deszczu przez kilka dni cisza - potem z powrotem to samo.
Ten samochód po prostu musi od czasu do czasu sobie pogadać. Tak to widzę.

marcin899

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Maj 2018, 22:32:03 »
po prostu jest coś wadliwe
po prostu tucson to gówno  :roll:

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Maj 2018, 10:18:30 »
U mnie również występuje drażliwe skrzypienie, zgrzytanie, jak zawał - tak zwał ale drażniące i niepokojące.
Sworznie wymieniłem na nowe, bez zmian. Dodatkowo doszło delikatne puknięcie rezonujące na kierownicę podczas parkowania - zmiany kierunków, mała prędkość.
Podobny objaw miałem w C Xsara Picasso przed wymianą amortyzatorów.
W przyszłym tygodniu Hyundai ląduje u mechaniora - niech szukają przyczyny.
Szarpaki niczego nie wykazały.

Offline elChapo

• HKP
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Maj 2018, 14:01:15 »
u mnie też niedawno skrzypiało w lewym kole przy skręcie tylko w lewo, i na dołkach.
po obfitym deszczu przestało.
mechanik bez zaglądania stwierdził że to górne mocowanie amortyzatora.

Offline tomaszk1

• Giełda
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Maj 2018, 15:55:04 »
Tę opcję już przerabiałem. Wymieniłem łożysko amortyzatora i gumy i ... dalej skrzypi, więc to jednak może nie być to.

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Październik 2018, 11:24:32 »
Zapomniałem się wypowiedzieć odnośnie mojego wspomnianego problemu - całkowicie przypadkowo, okazało się że mocowanie sanek poluzowało się i to powodowało dziwne dźwięki z zawieszenia.
Szarpaki niczego nie wykazały bo diagnosta sprawdzał luzy w innych miejscach.
Dokręcenie wszystkich śrub wyleczyło problem.