Autor Wątek: [Getz] [Getz] Hyundai Getz 1.1 jakie świece  (Przeczytany 9598 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maniek21

• Giełda
[Getz TB] Hyundai Getz 1.1 jakie świece
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Luty 2018, 00:16:04 »
Problem w tym, że to nie próba oszczędzania.
Po prostu wygląda na to, że sklepy mają dostęp głównie do tych francuskich i według producenta jest to produkt zgodny ze specyfikacją. Mógłbym faktycznie zapytać w ASO tylko czy jest sens zwracać te obecne i na jakiej podstawie.
Prawdopodobnie zaryzykuję te francuskie, powinny być lepsze i tak o tych co są w silniku (jakieś 45000km przebiegu).

Wikinger

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Luty 2018, 21:18:36 »
NGK są słabe do LPG, przy instalacji zdecydowanie bardziej sprawdzają się DENSO - mają dużo grubszą elektrodę masową, która się tak szybko nie przestawia jak przy NGK. Przy benzynie to nie ma znaczenia. Marka i produkcja przy cenach świec po kilka-kilkanaście złotych nie ma znaczenia. Dostęp do nich też prosty, także można sobie co jakiś czas nawet te najsłabsze wymienić. Najważniejsze aby pamiętać o sprawdzeniu i ewentualnym ustawieniu przerwy na elektrodzie. Nawet nowe świece czasem się delikatnie różnią jak się sprawdzi wszytkie cztery. Szczelinomierz to raptem kilkanaście złotych, a przydaje się na całe życie  :-P
Do Getza żony wkręciłem świeczki beru, chyba po 11 zeta za sztukę, fabryczna przerwa była 0,8, czyli do zmiany na 1,0.

Offline maniek21

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Luty 2018, 14:46:59 »
Dziękuję za odpowiedź. Założone od soboty francuskie NGK, samochód odzyskał wigor, rozpędza się dużo lepiej, na autostradzie wreszcie jestem w stanie wyprzedzić w miarę sprawnie.
Mechanik mówił, że świece faktycznie były stare (miały co najmniej 50 tys. zrobione).

Offline servicemen

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Luty 2018, 20:27:04 »
Cytat: "Wikinger"
Do Getza żony wkręciłem świeczki beru, chyba po 11 zeta za sztukę, fabryczna przerwa była 0,8, czyli do zmiany na 1,0.

Zawsze dobieram świece wg katalogu producenta pod silnik który mam w aucie. Nigdy nie "regulowałem" nowych świec i nigdy nie miałem z tym problemów.

Problemy stwarzają ludzie sobie sami ,którzy wymyślają wkładanie świec 3 elektrodowych do aut gdzie układ zapłonowy nie jest do nich przystosowany. No ale u sąsiada działa super, co prawda inny samochód ale to nic jest szczelinomierz to się dognie i tego typu historie.

Wikinger

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Luty 2018, 12:34:47 »
Hahaha, teoretyk! Gratuluję że nie miał Pan problemu. Jak te super katalogowe NGK czy Championy mają wg. Pana zawsze taką przerwę jak podaje w opisie ich producent, to może właśnie czas się dowiedzieć do czego jest szczelinomierz, bo na pewno nie do doginania czegokolwiek hehehe. Tylko dwa razy zakupiłem ngki i za kazdym razem tylko dwie miały przerwę taką jak podawał producent, chociaż były z jednego 4-paka wszystkie. Nie znaczy to że auto zaraz nie będzie palić, czy będzie kichać czy cokolwiek, chodzi o samą zasadę. Nie wspomnę już o wykręceniu i sprawdzeniu ponownie tej przerwy po 5 tyś. jeżdżenia na lpg...
A o trzech elektrodach - dziękuję za Pana doświadczenia, bo w całym temacie nic o tym nie było. Ja też nie używam :)
Duże koncerny bulą kupe kasiory za to, żeby być w tych instrukcjach producentów aut, na jakość nie zawsze wystarcza. To, że jest gdzieś ich logo, nie znaczy że są lepsze. Każdy ma prawo do swojej opinii - taka jest moja.
Jeśli mama Panu powie, że pomidorową się je z makaronem, to Pan nigdy z ryżem nie spróbuje? No tak to byśmy do tej pory w jaskiniach siedzieli!
Pozdrawiam i kreatywności życzę w przyszłości.

Offline servicemen

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Luty 2018, 20:24:50 »
Kolego "Wikinger" aby osiągnąć twój poziom wypowiedzi musiałbym się położyć na ziemi lub netwet dokonać odwiertu. Nie wniosłeś do tematu nic poza szeroką wiedzą na temat na co koncerny wydają pieniądze i z czym jesz pomidorową.
Co do głównego wątku, jeżeli nie kupisz podróby to większość świec uznanych producentów dobrana wg katalogu będzie dobra.
Na pierwszy montaż też nie są wysyłane elementy tylko z jednej fabryki i tylko od jednego producenta i nie wierzę aby w fabryce monter regulował przerwę na świecy przed jej wkręceniem.