Forum > Instalacja LPG, CNG, inne

Przepał

<< < (2/4) > >>

BartBartez:

--- Cytat: "Jgnatz" ---Ubytek mocy jest widoczny ale nie przeszkadza
--- Koniec cytatu ---

No właśnie. Nawet w Scoupe (1,5 88KM) praktycznie nie czułem różnicy między gazem, a benzyną

IgoReCzeK:
Witam. Moja sugestia jest taka, że zostały źle dobrane wtryskiwacze do Twojego silnika, czy nie zostały zastosowane czasem wtryski do silników większej pojemności ( o większej wydajności )?. Przy źle dobranych wtryskiwaczach ( podających za dużo gazu ) spalanie gazu będzie większe a nieprawidłowo dobrane proporcje LPG/powietrze będą skutkowały odczuwalnym spadkiem mocy. Proponuję po rozgrzaniu silnika sprawdzić zawartość spalin. Jeśli w spalinach będą znajdowały się frakcje niedopalonego gazu, to znaczy że jest jak napisałem. Jeśli natomiast nie, to trzeba szukać innej przyczyny, być może tkwiący w oprogramowaniu sterownika. W przypadku sterownika można wymieniać oprogramowanie. Czasem zakupiony sterownik posiada stare oprogramowanie z błędami w mapach, co ogranicza skutecznie jego możliwości i mimo ustawienia optymalnych parametrów nie działa poprawnie. Chciałem nadmienić, że nie jestem diagnostą instalacji LPG i to co napisałem powyżej jest jedynie sugestią do podjęcia kroków w ewentualnym usunięciu usterki. :-) Bo mamy w Twoim przypadku ewidentnie z nią do czynienia. Spalanie 14l./100km przy silniku 1600 cm³ nie jest optymalnym w przypadku instalacji sekwencyjnej. W moim przypadku zmiana softu na nowszą generację i dostawcy LPG skutkowała zniknięciem wszelkich problemów z instalacją jaką miałem tuż po montażu. Pozdrawiam Igor.

Jgnatz:
Bardzo dziękuję, za rzeczową i wyczerpująca informację.
Czy można jakoś samodzielnie sprawdzić, np przez odczytanie symbolu, jakie wtryskiwacze faktycznie zastosowano?
Co do softu:
- nie do końca rozumiem, czy to co sugerujesz to upgrade czegoś w rodzaju "biosu" sterownika do gazu? Jeśli dobrze zrozumiałem moich gazowników to do tej pory ich praca polegałe na dynamicznym sporządzeniu mapy wtrysków. Polegało to na zebraniu danych - jazda autem po mieście a następnie na wytworzeniu mapy odpowiedniej do konkretnego silnika na podstawie zebranych danych a potem na uploadzie ich do sterownika od gazu.
- Podczas jazdy z laptopem na kolanach gazownik skomentował zebrane dane w taki oto sposób. Wygląda na to, że korekcja, którą wprowadza sterownik jest minimalna w granicach 1-3% zatem wygląda na to, że wszystko jest ok. Jako profan nie potrafię zinterpretować tej wypowiedzi.

Chciałbym teraz zebrać dane na temat mojej instalacji i pojechać do innego warsztatu, żeby sprawdzili instalację. Pozostaje pytanie, czy mogę to zrobić w ramach gwarancji w dowolnym warsztacie posiadającym "papiery" od BRC na montaż ich instalacji, czy może jeśli chcę bezpłatnie regulować gaz to jestem skazany ciągle na ten sam warsztat?

Pozdrawiam,
Jgnatz

Jgnatz:
Coś odkryłem:
moje wtryskiwacze są w kolorze pomarańczowym. Wyczytałem gdzieś na necie, że wtryskiwacze brc występują w 3 kolorach (odpowiednio od najmniejszej do największej wydajności) - żółty, pomaranczowy i niebieski:
Wydajności są podane w tabeli zanjdującej się pod adresem:

http://www.kopi-autogaz.pl/doc/SEQUENT24.doc

Wygląda na to, że u mnie zastosowano opcję środkową (1200) nie potrafię natomiast stwierdzić czy jest to opcja max czy normal. Matrix ma 107 koni czyli około 79 kW. co daje 19,75 kW na cylinder. Zatem wygląda na to, że najbliżej tej opcji są wtryskiwacze w wersji 1200 - normal dla silnika wolnossącego.

Na wtryskiwaczach hest symblo 12642 - moze ktoś potrafi to zinterpretować?

Pozdrawiam,
Jgnatz

IgoReCzeK:

--- Cytat: "Jgnatz" ---nie do końca rozumiem, czy to co sugerujesz to upgrade czegoś w rodzaju "biosu" sterownika do gazu?
--- Koniec cytatu ---

Witam. Dokładnie tak. Może okazać się, że mapowanie wtrysków nowszych generacji będzie przez starszy system operacyjny sterownika utrudnione w pewnych przedziałach prędkości obrotowej silnika. Co do pozostałych pytań, to niestety wykracza to już poza mój zakres wiedzy i najlepiej skonsultować się z innym warsztatem, który ma praktykę w montowaniu instalacji LPG firmy BRC. Nie zalecam dokonywać zmian w instalacji w innych warsztatach przed upewnieniem się co do warunków gwarancji. Po przeczytaniu instrukcji powinieneś mieć zamontowane wtryskiwacze Genius 1200 typ normal dla silnika wolnossącego, co i tak przewyższa możliwości silnika, ale z tabeli faktycznie są one najbliższe wartościom nominalnym. Nie wiem tylko jak się upewnić czy to właśnie dokładnie te wtryski masz zamontowane. Pozdrawiam Igor.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej