Autor Wątek: [Sonata EF] Jak sprawdzić działanie czujnika położenia przep  (Przeczytany 4462 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jawor937

• Gość
Panowie pod które przewody podłączyć miernik by sprawdzić działanie czujnika położenia przepustnicy w Hyundaiu Sonata 2,0 16V 2000r.? Naczytałem się tyle artykułów na forach i po prostu nigdzie nie ma nic konkretnego od początku co i jak....może ktoś by mi pomógł w tym temacie.....Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Offline kosmos2011

• Giełda

jawor937

• Gość
[Sonata EF] Jak sprawdzić działanie czujnika położenia przepustnicy? TPS
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Wrzesień 2016, 09:04:02 »
dziękuje kosmos, książka na pewno się przyda, szkoda że po angielsku no ale coś zawsze można odczytać :) jeśli chodzi o TPS w tej książce jest o silniku 2,5, u mnie w 2,0 jest czujnik 4 pinowy, ale już go sprawdziłem, zrobie zdjęcia i opiszę jak to zrobić może komuś się przyda....

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Październik 2016, 21:56:13 »
Cytat: "jawor937"
w tej książce jest o silniku 2,5, u mnie w 2,0 jest czujnik 4 pinowy

Strona 48 jest o 2,5 i 2,0.

jawor937

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Październik 2016, 03:30:03 »
dzięki ale jak dla mnie jest to mega nieczytelne.....jeszcze po angielsku....

[ Dodano: 2016-10-13, 03:37 ]
może ktoś skorzysta...czerwony przewód miernika podłączamy do przewodu zaznaczonego czerwoną strzałeczką na zdjęciu(jak dla mnie kolor różowy), czarny przewód miernika do masy na akumulatorze, miernik ustawiony na 20V, stacyjka w samochodzie włączona, gdy powoli otwieramy przepustnicę, wartość na mierniku powinna płynnie rosnąć do wartości mniej więcej 4,70V, gdy przepustnicę mamy zamkniętą wartość jaką powinien wskazywać miernik to około 0,5V....pozdrawiam

Offline krisss.79

• Giełda
[Sonata EF] Czujnik przepustnicy Sonata EF
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Sierpień 2017, 18:26:44 »
Witam
Mam pytanie ,czy czujnik położenia przepustnicy trzeba w jakiś specjalny sposób zamontować na swoje miejsce?,problem polega na tym ze wykręciłem czujnik z przepustnicy,zamontowałem z powrotem i silnik szarpie podczas przyspieszania i odpuszczania gazu.Jest to mocno wyczuwalne na 2 i 3 biegu i powyżej 3 tys obrotów.Jest jakaś procedura co do montażu tego czujnika?. Silnik 2.0 136 koni rok 1999 oznaczenie silnika G4JP.
Proszę o pomoc,bo zamienników brak ,a oryginał 750 zł.
Pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Sierpień 2017, 19:55:32 »
II
.

Offline karino13

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Sierpień 2017, 19:27:53 »
czy kolega rozwiazal problem z szarpaniem przy przyspieszaniu??

Offline krisss.79

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Sierpień 2017, 15:31:44 »
Witam.
Tak problem rozwiazany,powodem był złe zamontowany czujniku przepustnicy,czujnik z dwóch stron ma takie nacięcia na śrubę długosci 3 cm,montując czujnik w przepustnicy sruby musza byc po środku tych naciec na czujniku.Jesli dasz blizej krawedzi z lewej strony czujnika lub z prawej silnik bedzie szarpał.
Sam nie wiedziałem o co chodzi ,tym bardziej ze czujnik przed demontazem był sprawny,jezdziłem po mechanikach ale zaden popudrok nie rozwiazał problemu :-x ,metoda prób i błedów auto hula :)