Autor Wątek: [Sonata NF] 2,4 benzyna + LPG długo kręci przy odpalaniu  (Przeczytany 3274 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mlody_wtd

• HKP
  • **
Witam,
od kilku dni moja sonata ma problem z odpaleniem na zimnym silniku. Kręcę rozrusznikiem około 8-10s i dopiero odpala. Ponowne uruchomienie już bez problemu.
Autem jeżdżę codziennie ok. 70 km. Przejechałem na próbę z 300km na trasie na samej benzynie (nie oszczędzając na paliwie) ale to nic nie dało.
Jakieś podpowiedzi?
Czytałem, że może to być czujnik temperatury? Chociaż wskazówka działa..
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam!

Offline darekn15

• Giełda
[Sonata NF] 2,4 benzyna + LPG długo kręci przy odpalaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Maj 2017, 07:07:47 »
Możliwe że problem jes spowodowany przez "popuszczanie" gazu do kolektora ssącego przez reduktor lub wtryskiwacz/wtryskiwacze po zgaszeniu silnika. Wówczas przy rozruchu silnik zachowuje się jakby był "zalany" nadmiarem paliwa.

Proponuje  po skończonej jeździe zakręcić zawór w butli, auto jeszcze raz uruchomić i wypalić resztkę lpg (poczekać aż samoczynie  zmieni zasilanie z lpg na pb )  wyłączyć i zostawić auto na postój/nockę.  Uruchomić ponownie po jakims czasie i obserwować.

Ile kkm  przejechałeś na instalacji? i Jaka to instalacja?

Offline mlody_wtd

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Maj 2017, 09:01:30 »
Dzięki za odpowiedź,
jest to instalacja STAG 300+ na której zrobiłem 55tys km przez 2 lata.
Miałem jednak wymieniane wtryskiwacze z HANA na DRAGONy rok temu. Zrobię dzisiaj próbę o której mówisz, bo tez słyszałem o takiej opcji. Jeśli schemat sie potwierdzi wtedy odstawię auto do gazownika.
Pozdrawiam.

GrzegorzK

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Maj 2017, 12:14:25 »
mam taki sam problem ale już zdiagnozowany wiec pomogę . problem jest pompa paliwa lub zawór ciśnienia na pompie . Jeśli rano wsiądziesz do auta przekręcisz kluczyk bez odpalenia słychać pompę bo robi ona ciśnienie . Jeśli zrobisz tak 2-3 razy kluczykiem bez odpalenia (lewo-prawo ) i auto odpali normalnie to wiesz za co się zabrać . Błędów na kompie od tego nie ma można co najwyżej zmierzyć ciśnienie na pompie paliwa czy jest ok lub ew czy ten regulator ciśnienia nie jest do wymiany .

ps wiem że to dziwne że auto jeśli normalnie na benzynie a problem jest tylko z uruchomieniem ale jak powiedział mechanik jak nie ma ciśnienia na starcie to jak ma odpalić ......  A generalnie i dłuzej stoi tym gorzej było z odpalaniem

Offline mlody_wtd

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maj 2017, 07:55:12 »
Zrobiłem próbę odpalenia po zakręceniu butli z gazem i wypaleniu resztki LPG - auto na benzynie odpala bez problemu. Byłem już u gazownika i umówiłem się na wymianę listwy wtryskowej. Na razie jednak auto w codziennej eksploatacji, ale jak wymienią to dam znać czy problem zniknął.

Offline darekn15

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Maj 2017, 10:29:30 »
Czy gazownik sprawdził nieszczelność wtrysków, czy w ciemno zawyrokował? Bo z tego co poczytywałem , to problem może być również od parownika - popuszczanie lpg przez króciec podciśnienia. Z tego co pisałeś wtryski masz "dość nowe", co oczywiście nie wyklucza ich awarii, ale żeby też niepotrzebnie nie wymieniać.

Offline mlody_wtd

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Maj 2017, 20:45:51 »
Sprawdzili szczelność wtryskiwaczy i żaden nie przepuszczał gazu (byłem przy tym bo sprawdzili to "od ręki"). Mimo to chcą wymieniać listwę niech wymieniają - mam wtryskiwacze na dożywotniej gwarancji więc nie zaprzątam sobie głowy kosztami.
Ale nie wykluczają też parownika. Nadal nie mam wolnego terminu więc nie mogę napisać nic więcej.

WG42

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Wrzesień 2017, 21:38:35 »
Witam,
Jak zakończyła się sprawa z zapalaniem?Mam podobny problem w Sonacie.Na benzynie pali a jak pojeżdżę na gazie to ma dłuższe zapalanie.