Nie wiem, czy moje uwagi coś pomogą, bo pomykam traktorem na gnojówkę :lol: czyli CRDI ale moim zdaniem Santa Fe to doskonały samochód na długie trasy. Głównie chodzi o bardzo obszerne wnętrze, dużo miejsca na nogi z przodu i z tyłu, miejsce na bagaż itp. Regulowana tylna kanapa-niby drobiazg, ale kto wozi rodzinę ten wie jaki to rarytas w trasie. Można bez problemu podróżować z prędkościami autostradowymi w ciszy i komforcie, ale moim zdaniem decydujący w tym przypadku jest dobry dobór opon. Oczywiście najlepsze są letnie klasy premium, ja preferuję Dunlopy lub Pirelli. Jak kupisz wielosezon albo jakiś agresywny bieżnik, to mogą buczeć itp. Pytasz czy wogóle dojedzie :-D cóż...pytanie z gatunku tych do wróżki bo skoro jeszcze nie wiesz co kupisz to skąd my mamy wiedzieć czy dojedzie ;-) ale ja robię w lecie trasy po 800-1000 km jako jedyny kierowca i nie czuję zmęczenia. Klima daje radę bez najmniejszego problemu. Jest wydajna, nawet bardzo jak pilnujesz regularnie przeglądów. Z minusów-moim zdaniem skórzane fotele nie do końca się sprawdzają bo tyłek się ślizga na rondzie lub na serpentynach ale to drobiazg chyba. Więcej nie pamiętam ale według mnie jak dobrze kupisz to będziesz bardzo zadowolony. i jeszcze mała rada: kup 4x4. W 2005 i 2006 i tak miały już dołączany tył. Uwierz mi-warto ;-)