Autor Wątek: stukanie kierownicy na postoju gwiazdka czy krzyżak  (Przeczytany 22 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcint100

• HKP
  • **
stukanie kierownicy na postoju gwiazdka czy krzyżak
« dnia: 22 Sierpień 2026, 20:06:36 »
Dzień dobry
Od jakiś kilku miesięcy mam głośne metaliczne stukanie przy obracaniu kierownicą na postoju. W sumie to najbardziej słychać już po rozgrzaniu auta tj. po przejechaniu kilku, kilkunastu kilometrów. W ASO Wałbrzych zdiagnozowali gwiazdkę kolumny kierownicy. Auto po gwarancji, więc  w ASO chcą wymieniać całą kolumnę. Na gwarancji w ASO były dedykowane zestawy naprawcze i to naprawiali. Po gwarancji ASO nie posiada już na stanie tych zestawów naprawczych, tak twierdzą. Zakupiłem więc już tą gwiazdkę, po zdemontowaniu kolumny kierownicy i odkręceniu silniczka wspomagania, w środku jest to taka gwiazdka z 8 wypustkami po bokach, wygląda to na część o numerze 56380C1500. Nie jest to cześć o numerze 563152K000, która masowo ulegała uszkodzeniu w silniczku wspomagania, ulegając pokruszeniu - w poprzednich generacjach auta. Nie do końca jestem przekonany, że przyczyną tych stuków jest ta gwiazdka. Dlaczego ? Jak kręcę kierownicą w miejscu, przy pracującym silniku i chwycę ręką krzyżak przy pedałach, to czuję drgania w rękach, a stukanie dochodzi chyba z krzyżaka, bo to nawet słychać na zewnątrz,  jak się kręci kierownicą. W ASO sprawdzali zawieszenie m.in. maglownicę, tam jest taka śruba regulacyjna, tam było wszystko OK, nic nie było poluzowane. Nie sprawdzili chyba, czy śruba na krzyżaku od strony kabiny jest dokręcona, a o to prosiłem i zwracałem na to uwagę. W przyszłym tygodniu postaram się podjechać do mechanika i zobaczę, co z tym zrobić. Moje pytanie jest takie, czy ktoś wymieniał tą gwiazdkę w układzie wspomagania dla 3 generacji hyundaia i30 ? Czy to na pewno jest część o numerze 56380C1500 ? Czy trzeba ją przesmarować takim samym smarem MDPS, jaki dedykowany jest dla poprzedniej montowanej gwiazdki ? Spróbuję też dokręcić śrubę krzyżaka na kolumnie kierownicy przy pedałach, zobaczymy, czy to coś pomoże, auto ma dopiero przebieg 78 000km. ASO twierdzi że to gwiazdka, a wydaje mi się, że to jest ewidentnie krzyżak, a gwiazdkę chyba wymienię profilaktycznie. Powiem tylko, że zanim ją kupiłem, to najpierw rozebrałem silniczek wspomagania, a w środku była właśnie ta gwiazdka z wypustkami, nie wyglądała na uszkodzoną, miała spłaszczone od góry te wypustki po bokach.
Nowa cześć ma je zaokrąglone.  Czy w takiej sytuacji wymienić ją profilaktycznie ? Może wtedy układ kierowniczy będzie bardziej zwarty ?
Pozdrawiam i proszę o poradę.

Offline robaszek127

• Giełda
Odp: stukanie kierownicy na postoju gwiazdka czy krzyżak
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Sierpień 2026, 21:25:52 »
Jak masz auto po gwarancji to po co jedziesz do ASO. Tam to jest pewne, że będą chcieli wymienić całą przekładnie czy kolumnę bo oni nie bawią się w naprawy skoro lepiej zarobią na wymianie. Jak stuka krzyżak to powinno się wyczuć w rękach trzymając za niego.