Autor Wątek: stukanie kierownicy na postoju gwiazdka czy krzyżak  (Przeczytany 295 razy)

Offline marcint100

• HKP
  • **
stukanie kierownicy na postoju gwiazdka czy krzyżak
« dnia: 22 Sierpień 2026, 20:06:36 »
Dzień dobry
Od jakiś kilku miesięcy mam głośne metaliczne stukanie przy obracaniu kierownicą na postoju. W sumie to najbardziej słychać już po rozgrzaniu auta tj. po przejechaniu kilku, kilkunastu kilometrów. W ASO Wałbrzych zdiagnozowali gwiazdkę kolumny kierownicy. Auto po gwarancji, więc  w ASO chcą wymieniać całą kolumnę. Na gwarancji w ASO były dedykowane zestawy naprawcze i to naprawiali. Po gwarancji ASO nie posiada już na stanie tych zestawów naprawczych, tak twierdzą. Zakupiłem więc już tą gwiazdkę, po zdemontowaniu kolumny kierownicy i odkręceniu silniczka wspomagania, w środku jest to taka gwiazdka z 8 wypustkami po bokach, wygląda to na część o numerze 56380C1500. Nie jest to cześć o numerze 563152K000, która masowo ulegała uszkodzeniu w silniczku wspomagania, ulegając pokruszeniu - w poprzednich generacjach auta. Nie do końca jestem przekonany, że przyczyną tych stuków jest ta gwiazdka. Dlaczego ? Jak kręcę kierownicą w miejscu, przy pracującym silniku i chwycę ręką krzyżak przy pedałach, to czuję drgania w rękach, a stukanie dochodzi chyba z krzyżaka, bo to nawet słychać na zewnątrz,  jak się kręci kierownicą. W ASO sprawdzali zawieszenie m.in. maglownicę, tam jest taka śruba regulacyjna, tam było wszystko OK, nic nie było poluzowane. Nie sprawdzili chyba, czy śruba na krzyżaku od strony kabiny jest dokręcona, a o to prosiłem i zwracałem na to uwagę. W przyszłym tygodniu postaram się podjechać do mechanika i zobaczę, co z tym zrobić. Moje pytanie jest takie, czy ktoś wymieniał tą gwiazdkę w układzie wspomagania dla 3 generacji hyundaia i30 ? Czy to na pewno jest część o numerze 56380C1500 ? Czy trzeba ją przesmarować takim samym smarem MDPS, jaki dedykowany jest dla poprzedniej montowanej gwiazdki ? Spróbuję też dokręcić śrubę krzyżaka na kolumnie kierownicy przy pedałach, zobaczymy, czy to coś pomoże, auto ma dopiero przebieg 78 000km. ASO twierdzi że to gwiazdka, a wydaje mi się, że to jest ewidentnie krzyżak, a gwiazdkę chyba wymienię profilaktycznie. Powiem tylko, że zanim ją kupiłem, to najpierw rozebrałem silniczek wspomagania, a w środku była właśnie ta gwiazdka z wypustkami, nie wyglądała na uszkodzoną, miała spłaszczone od góry te wypustki po bokach.
Nowa cześć ma je zaokrąglone.  Czy w takiej sytuacji wymienić ją profilaktycznie ? Może wtedy układ kierowniczy będzie bardziej zwarty ?
Pozdrawiam i proszę o poradę.

Offline robaszek127

• Giełda
Odp: stukanie kierownicy na postoju gwiazdka czy krzyżak
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Sierpień 2026, 21:25:52 »
Jak masz auto po gwarancji to po co jedziesz do ASO. Tam to jest pewne, że będą chcieli wymienić całą przekładnie czy kolumnę bo oni nie bawią się w naprawy skoro lepiej zarobią na wymianie. Jak stuka krzyżak to powinno się wyczuć w rękach trzymając za niego.

Offline rawemon

• HKP
  • **
Odp: stukanie kierownicy na postoju gwiazdka czy krzy%u017Cak
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Sierpień 2026, 18:59:27 »
Do skasowania.
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpień 2026, 19:10:14 przez rawemon »

Offline marcint100

• HKP
  • **
Odp: stukanie kierownicy na postoju gwiazdka czy krzyżak
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Sierpień 2026, 10:21:57 »
Dzień dobry. Dla informacji wymieniono tzw. gwiazdkę układu wspomagania, dokręcono wszystkie śruby na krzyżakach, układ kierowniczy zrobił się jakby nieco sztywniejszy, stara gwiazdka miała dosłownie 1mm zużycia. Dalej stuka na postoju przy pracującym silniku, taki metaliczny dźwięk, słychać go nawet na zewnątrz. Także szukamy dalej. Na razie będę jeździł. Według mechanika krzyżaki są podejrzane mimo że nie wykazują luzów... Jak coś będę dalej wiedział to dam znać.  :)