Autor Wątek: I30 D4FE 116KM - Problem z DPF  (Przeczytany 68 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusmier

• HKP
  • **
I30 D4FE 116KM - Problem z DPF
« dnia: 28 Styczeń 2026, 20:41:19 »
Hej, jestem nowym posiadaczem i30 z 2019 roku z przebiegiem 247kkm.  8)
   Mam problem z dpf - mianowicie bardzo szybko się zapełnia - szczególnie podczas jednostajnej jazdy w zakresie obrotów 1500-2000obr/min - wtedy łapie syf jak wściekły a wypala się co 120-200km. Po wypalaniu jest jakieś 30-40 kilometrów spokoju gdy ilość sadzy nie wzrasta w ogóle ale potem gdy już zacznie to leci. Wypalanie na moje przebiega prawidłowo, odpala procedurę gdy złapie 21 gram sadzy i wypala się do wartości średnio 5.8g. Sadza podczas wypalania spada ładnie, wypalanie trwa w okolicach 15 minut przy prędkości 100km/h na czwartym biegu. Czyściłem EGR lecz wcale nie był zafajdany, dolot wygląda przyzwoicie jak na ten przebieg - pchałem kamerkę inspekcyjną. Dolot szczelny, sprawdzany dymem. Czujnik ciśnienia DPF wskazuje normalne wartości - jedynie czujnik który w moim interfejsie diagnostycznym nazywa się DCU Temperature - cokolwiek to znaczy wskazuje stałe 568,760*C czy silnik zimny czy ciepły.

Gdzie może być problem? Czy po prostu dpf już ma dość i najzwyczajniej w świecie należy mu się pranie?
Za każdy pomysł, dyskusję będę wdzięczny. Interfejs to Kingbolen Elite Diag.

Ps. Czasami podczas przyśpieszania potrafi sobie poszarpać, są jakieś typowe bolączki tego stanu rzeczy?

Ps2. Zastanawiają mnie też czujniki NOx - Rozumiem, że pewnie zaczynają wskazywać wartości dopiero gdy się rozgrzeją? A u mnie jest też tak, że gdy tylko zgaszę samochód choćby na sekundę to automatycznie obydwa znów wskazują to co przed rozgrzaniem i muszę ujechać kilka kilometrów by wartości wskoczyły. Czy ten typ tak ma? (przed rozgrzaniem wskazują 65535 ppm obydwa, po rozgrzaniu jeden w okolicach 100 ppm drugi wtedy np. 65 ppm)
« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń 2026, 20:43:37 przez Kusmier »

Offline robaszek127

• Giełda
Odp: I30 D4FE 116KM - Problem z DPF
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Styczeń 2026, 22:45:45 »
Na razie jest zima i sam zauważałem, że teraz bardzo szybko zapełnia mi sie dpf jeżdżac nie aż tak daleko codziennie. Dziś wypalanie miełam chyba po 170km i trwało ok 8km jazdy.
Jednak czujnik temperatury powinien pokazywać realne wskazania bo te ponad 560stopni to jest wypalanie dpf. Co czytałem tu na forum dużo ludzi szczególnie w silniku 1,7 miało problemy z wypaleniami co nawet 150km i nawet pranie dpf nie pomagało.

Offline Kusmier

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Styczeń 2026, 22:54:30 »
Podczas wypalania i jazdy temperatury Dpf, Turbo, SCR i katalizatora wskazuje prawidłowo. Nie mam bladego pojęcia czym może być te DCU Temperature… ukazuje się to gdy wchodzę docelowo w SCR o jego różne parametry.  Ja swoją sztukę kupiłem w połowie listopada, więc nie wiem jak zachowuje się latem. Zrobiłem póki co ponad 4kkm.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Styczeń 2026, 23:14:54 »
Zostaje jeździć i tyle. Tylko pilnować trzeba wypalania by nie wyłączać silnik w trakcie.

Offline Kusmier

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Styczeń 2026, 23:18:44 »
Pilnuje, ale uważam że to za mały interwał, czasami muszę co drugi - trzeci dzień jechać wypalić dziada. Raz, że to czas, dwa, że to paliwo, trzy, że to nie zdrowe dla auta a cztery to nie powinno tak być i mnie drzaźni 😅😂