Autor Wątek: Problem z nieparzystymi biegami.  (Przeczytany 3421 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stachhu

• Giełda
Problem z nieparzystymi biegami.
« dnia: 02 Kwiecień 2017, 19:36:29 »
Cześć
Mam nadzieje, że nie spamuje. Nie mogłem znaleźć identycznego problemu na forum.

Jestem posiadaczem Tucsona I rok urodzenia 2007 2.0 CRDi 140KM, który współpracuje z 6-biegową manualną skrzynią biegów.

I właśnie ta skrzynia. Konstrukcja:
R 1 3 5
    2 4 6

Biegi wchodzą, ale zdecydowanie nie mogę dopchnąć lewarka od skrzyni do końca. Jak jadę na trzecim biegu i dodam gazu to mogę zaobserwować, żę lewarek sam idzie o jakiś 1-2cm do przodu przy odpuszczeniu gazu opada do "niepełnej" Pozycji. Mieliście takie sytuacje? Co było winowajcą?

Problem pojawił się raczej nagle. Wcześniej były tylko naturalne problemy z tym, ze biegi ciężko wskakiwały jak było rano po zimnej nocy. Rok temu wymieniony Dumas i sprzęgło. Wtedy rozwaliła się dość solidnie i trzęsła autem jakbym jeździł po poligonie, ale uszkodzeń skrzyni nie stwierdzono.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Kwiecień 2017, 20:31:09 »
Sprawdź linki przy skrzyni i na drugim końcu przy lewarku.

Offline Zbychu

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Kwiecień 2017, 21:39:04 »
A czy te linki mogą mieć wpływ na problem z włożeniem pierwszego biegu podczas jazdy, bardzo często trzeba się całkowicie zatrzymać, aby wszedł ?

Offline Stachhu

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Kwiecień 2017, 06:25:34 »
Kosomos dużo zabawy przy robieraniu, aby to zobaczyć?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Kwiecień 2017, 18:37:56 »
Na skrzyni chyba trzeba zdemontować obudowę filtra powietrza, w kabinie mieszek drążka zmiany biegów i konsole (tunel) pod nim.