Forum > Tucson JM
Test przelewowy wtryskiwaczy-Hyundai Tucson 2.0crdi 113km Dz
Piotrek79:
Witam.
Dzisiaj zrobiłem test przelewowy wtryskow i wyszło tak.
Pojemniki-100ml każdy.
Samochód rozgrzany, pracował 5 minut.
Od lewej-1,2,3,4(wtrysk).
Po pięciu minutach pracy na pierwszym jest 50 ml czyli najwięcej, resztę to widać. Najmniej jest w 4 pojemniku.
Może ktoś coś powiedzieć o tym, czy to dużo, mało, w normie????
Zbychu:
Ustalić normę w takim teście będzie ciężko, bo nigdzie takich danych nie ma. Moim zdaniem test przelewowy jest jedynie wskaznikiem rozbieżności pomiędzy wtryskami i przynosi jedynie wskazówkę przy sporych odchyłach. U Ciebie widać, że pierwszy więcej daje w powrót, ale jak się ma to względem reszty nie dowiesz się, toteż najlepszym sposobem diagnozy jest specjalista i jego maszyna.
Piotrek79:
W sumie racja, ale i tak ten pierwszy odstaje reszty więc raczej go wymienię.
Myślałem,że są jakieś dane/informacje np w danym czasie ile ma iść paliwa na przelew .
Zbychu:
Kiedyś zgłębiałem temat i rozmawiałem ze starym fachurą, który zajmował się naprawą i regeneracją wtrysków. Twierdził, że tolerancje można uzyskać, ale tylko w przypadku nowych wtrysków i z tego co pamiętam wynosi ona 20 %, ale do tego również są potrzebne pomiary ciśnienia i czas rozpylania, które można jedynie uzyskać sprawdzając na maszynie. Poza tym, uświadomił mnie jakim błędem jest sugerowanie się testem przelewowym, a mianowicie zakładając np. na Twoim przypadku, że wszystkie 4 wtryski mogą już puszczać, 3 mniej, a 1 więcej, zakładając fałszywą tolerancję można by uznać, że wszystko jest w normie, a w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Dlatego zawsze powinno się wymieniać, lub regenerować wszystkie jednocześnie i tak też postępują renomowane serwisy.
PS.
Jeżeli byś wyciągał wtrysk/wtryski to mam prośbę, abyś porobił foty zwłaszcza końcówek. Być może podejdą ze starszych modeli BMW, ten sam producent, wtyczki te same, góra wizualnie ta sama, jeżeli dół się zgodzi, to koszta pójdą przez pół.
Piotrek79:
Oczywiście zgadzam się.
Jednak zaryzykuje i kupię ten jeden po regeneracji i zobaczę co się będzie działo.
Sprawdzam dlatego, że zimą miałem spalanie 13 litrów-12 kilometrów trasa później trochę po mieście.
Teraz na trasie wychodzi tak orientacyjnie 9 litrów.
Zobaczymy.
Nawigacja
[#] Następna strona