Autor Wątek: [Sonata EF] Alarm zablokował auto i nie odpowiada  (Przeczytany 2464 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kylo80

• HKP
  • **
[Sonata EF] Alarm zablokował auto i nie odpowiada
« dnia: 24 Marzec 2017, 14:50:49 »
Witam ponownie,

Wczoraj spotkała mnie niemiła niespodzianka. Przed wyjściem do pracy poszedłem uruchomić auto, ale niestety alarm się nie rozbroił. Oba piloty działały, na co wskazywały migające diody na nich, ale nie było reakcji żadnej ze strony auta. Mogłem jedynie otworzyć je z kluczyka i posłuchać syreny ;) Oczywiście zapłonu nie było. Ta sytuacja zablokowała mój wyjazd na dwie godziny, w tym czasie odłączyłem akumulator, zmieniłem baterie w pilocie, przejrzałem bezpieczniki. Nic nie dało rezultatu, aż samo z siebie zaczęło działać.

Czytałem tutaj na forum o kodowaniu pilota, o tym, że ktoś odkrył niedziałającą syrenę pod maską, ale nic z tych informacji mi się nie przydało.

Czy wie ktoś co mogło być przyczyną takiego zachowania? ETACS zawilgotniał?

Od czasu do czasu potrafiły się same zamknąć drzwi, ale nie miałem takiej sytuacji, że auta nie mogłem odpalić przez alarm.

Chciałem tymczasowo rozwiązać problem, tak żeby nie spotkała mnie niespodzianka gdzieś z dala od domu i wyjąłem bezpiecznik od ETACS i centralnego zamka, ale i tak cały czas mogłem uzbroić alarm :/ To w końcu który bezpiecznik odpowiada za alarm???

Byłbym wdzięczny za podpowiedzi, pozdrawiam :)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Marzec 2017, 12:37:47 »
Jak masz rocznik 2002 to jest model EU4, a nie EF  możesz to zmienić w profilu na górnej belce forum.

Z prawej strony postu jest funkcja "Edytuj" tam możesz zmienić tag tematu na [Sonata EU4]
.

Offline kylo80

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Marzec 2017, 00:34:07 »
kosmos2011 dziękuję za schematy.

EU4? W dowodzie rejestracyjnym jest EF, ponadto na stronach, na których sprawdzam części również.

Wymontowałem dziś ETACS dla testów i takie rozwiązanie by mi wystarczyło, gdyby nie fakt, że przełącznik świateł również przestał działać. Zbiło mnie to trochę z tropu i już nie wiem co z tym robić dalej.
Teraz wolałbym, żeby wszystko działało poprawnie, ale skoro problem raz się już pojawił to jestem pewny, że pojawi się kolejny raz.

Dodam, że podłączenie auta do kompa nic nie wykazało.