Forum > Matrix / ix20
[ix20] Silnik 1.4, 1.6 benzynka. Jakieś problemy, awarie?
horny devil:
1.4 benz -3 lata i 37 tyś z czego ostatnie 5 miesięcy zrobiłem 8 tyś po autostradach w de i austrii.
odpukać bez problemów no może poza tym że trzeba często zjeżdżać na stację. Do miasta super. W trasy hmmm przy prędkościach zbliżonych do V-max trochę nerwowy no i pali 10-12l
Słyszałem o słabych uszczelkach głowicy. U kumpla na warsztacie stał 5 latek z kapiącym płynem właśnie z pod uszczelki. Problem był poruszany kiedyś na forum i wydaje mi się że były jakieś wadliwe po prostu.
Dider:
--- Cytat: "Obiboc" ---1.4 "przejechane" 28 tys i w zasadzie tylko dwa problemy. Nie jedzie.. :evil: i pali jak smok :shock: . A tak to bardzo ale to bardzo sympatyczny silniczek.
--- Koniec cytatu ---
Rakieta to to nie jest, ale znowu nie przesadzajmy, że nie jedzie -ładnie się odpycha - nie.trzeba go kręcić powyżej 4500 -tam się już nic nie dzieje. I to jest auto do spokokjnego toczenia się a nie ścigania się z pod świateł, czy gnania 180 po autostradzie (bo tyle mój maksymalnie jechał - oczywiście w DE). Zmieniać biegi na wyższy przy 2500-2800 i toczyć się do świateł/skrzyżowań, to.wtedy nie dość, że jest cicho to i oszczędnie i dostojnie - spokojnie poniżej 7L/100km. I wcale wtedy nie jesteśmy zawalidrogą. Moj ix20 miał lekko ponad 15 tys. km przebiegu i nic się tam z silnikiem nie działo. Maskę otwierałem aby sprawdzić olej i płyn chłodniczy -nic nie ubywało i co najwyżej dolewałem płynu do spryskiwaczy. ;)
horny devil:
180?? :shock: ciekawe gdzie V-max podawane przez producenta 1.4 bena to 165km/h mój lekko to przekracza z dobrym wiatrem ale 180? pytam się jak?
weuek:
A normalnie - cisnac ile wlezie. Licznikowe 180 spokojnie dalo sie jechac (chwilowo tylko, oczywiscie) fabia 1.4 75 KM. Tylko rozpedzanie jej do tej predkosci trwalo cala wiecznosc...
Jesli twoj tyle nie da rady, to cos jest z nim nie tak.
Dider:
--- Cytat: "horny devil" ---
180?? :shock: ciekawe gdzie V-max podawane przez producenta 1.4 bena to 165km/h mój lekko to przekracza z dobrym wiatrem ale 180? pytam się jak?
--- Koniec cytatu ---
2 osoby dorosłe plus dziecko plus bagaże dla nas. Było to latem, nocą (ok 2), jakieś 22 °C, brak wiatru. Może coś zepsute mialem i tyle jechał ;) - ale to był naprawdę koniec jego możliwości :) No i trochę trwało zanim się do tego rozpedził i wtedy spalanie to jakieś 15l/100km było (wg kompa).
Nawigacja
[#] Następna strona