Autor Wątek: [Santa Fe CM] Pedał sprzęgła wpadł w podłogę  (Przeczytany 7156 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

maciekbor

• Gość
[Santa Fe CM] Pedał sprzęgła wpadł w podłogę
« dnia: 16 Marzec 2017, 20:36:10 »
Witam
Dzisiaj miałem bardzo nie przyjemną historię a mianowicie, jadąc na autostradzie po jakiś 130 km przejechanych bez zmiany biegów czas był zjechać z autostrady i tu się zaczęło.
Na łuku w przechyle auta wcisnąłem sprzęgło żeby zredukować bieg i pedał został przy podłodze i już nie mogłem wbić żadnego biegu a pedał w podłodze, z łuku wyjechałem ale stanąłem i dupa.
Wysiadłem a auta i za pedał i do góry go i tak parę razy i zaczął robić się twardszy, wsiadłem i udało się zmienić bieg i pojechałem bo spieszyłem się na parking bo musiałem na samolot zdążyć.
Po przyjeździe na parking już czekał na nas z kolegą bus na lotnisko więc nie było nawet czasu zerknąć pod maskę czy jest płyn w zbiorniczku od pompy sprzęgła. a jak już wjechaliśmy do Berlina to pedał już nie był tak twardy jak wcześniej. Teraz jestem na robocie ale chyba będę wracał na wekend i pomóżcie mi jak sprawdzić co się stało gdzie najpierw szukać usterki. jak tylko wrócę na parking od razu maska w górę i szukam zbiorniczka (bo nawet nie wiem gdzie on jest bo mam auto dopiero od paru miesięcy)
Może ktoś pomoże żebym tylko dojechał do Szczecina a potem jakoś sobie poradzę ogarnę jakiego mechanika i zobaczymy co da się zrobić.
Proszę pomocy. Może ktoś już miał takie coś. i jaki płyn ewentualnie tam lać i gdzie szukać przecieków jak by mi brakowało płynu.

maciekbor

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Marzec 2017, 21:37:45 »
kosmos2011 jak myślisz co może być przyczyną takie objawu co opisałem??

[ Dodano: 2017-03-18, 13:52 ]
widzę że nie było takiego przypadku na forum dzis w nocy będę na miejscu gdzie go zostawiłem i zobaczę co i jak i czy da się jechać do domu jak nie to laweta a to już nie fajnie będzie

Offline mirek70

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Marzec 2017, 22:50:48 »
Witam...

Taki temat lub zbliżony był...

Wysłany: 2016-04-28, 19:16   [Santa Fe CM] [Santa Fe] Łożysko hydrauliczne sprzęgła     
Witam...

Dzisiaj rano żona wróciła z pracy i pod samym domem nie można było już wrzucić biegu. Poszedłem do samochodu pedał sprzęgła zapadnięty, wyciek płynu pod samochodem, pusty zbiorniczek. Przy zapalonym silniku brak możliwości wrzucenia biegów.
Laweta auto do mechanika - wstępna diagnoza :
łożysko hydrauliczne sprzęgła, jutro po wyjęciu skrzyni okaże się w jakim stanie tarcza i docisk...wcześniej brak jakichkolwiek objawów - aktualny przebieg 78000km.
Dzisiaj zamówiłem w Fox Rzeszów łożysko hydrauliczne sprzęgła...jutro zawiozę je do warsztatu.
Proszę o wypowiedzi osób które miały podobny przypadek, jaki przebieg wytrzymuje sprzęgło w Santa Fe CM...w poprzednim modelu SM wszyscy pisali że 120 tys i wymiana...tutaj w moim przypadku 128 tys i musiałem wymienić kompletne sprzęgło

Pozdrawiam
Mirek

[ Dodano: 2016-04-30, 20:45 ]
Witam...
Dzisiaj odebrałem samochód z warsztatu, zostało zrobić zbieżność (w poniedziałek bo dzisiaj już wszędzie było zamknięte)
Tarcza sprzęgła i docisk były w idealnym stanie ...
Łożysko hydrauliczne sprzęgła ORYGINAŁ Hyundai w Fox Rzeszów 255zł

Pozdrawiam
Mirek

maciekbor

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Marzec 2017, 10:36:56 »
Wiem cztałem ale tam też nikt nie pisal tylko Autor.
wczoraj wróciłem do domu, udało się.
Pod koniec drogi już bie było fajnie. Jak tylko ruszyłem sprzęgło jakoś działało ale po przejchaniu 300 km to już musiałem pompować pedał po 20 razy żeby zaczoł sie robić choć trochę twardszy. im dłużej się jechało tymbyłontylko gożej.
na stacji w polsce kupiłem płyn bo w niemczech nie mieli na stacjach, i dolałem choć nie było jako takiego wycieku ale płyn w zbiorniczku nie był klarowny jakiś taki brudny. Jutro auto do mechanika zobaczymy co będzie.

[ Dodano: 2017-03-21, 12:23 ]
Potrzeba pomocy.
Na tą chwile zdiagnozowane mam to że pompa jest ok.
Przy samej skrzyni jest przewód taki gumowy i po pompowaniu pedału jak się już robi twardy to w nim czuć ciśnienie ale jak auto postoi trochę to już pedał się robi miękki. teraz pytanie czy to jest walnięte łożysko hydrauliczne czy ten akumulator ciśnienia, na zewnątrz nie widać żadnych wycieków. Na samym dole przy łączeniu skrzyni z blokiem są takie otwory jak by taki radiator i z tego coś tam było jakiś wyciek. teraz wyczyściliśmy i czekamy do jutra czy się coś tam pojawi.
Widać że auto miało ściąganą skrzynię bo widać to po śrubach.
Pytanie: czy to jest wina tego łożyska czy może ten akumulator ciśnienia

Offline mirekp

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Maj 2017, 19:24:43 »
Cytat: mirek70
Witam...

Taki temat lub zbliżony był...

Wysłany: 2016-04-28, 19:16   [Santa Fe CM] [Santa Fe] Łożysko hydrauliczne sprzęgła     
Witam...

Proszę o wypowiedzi osób które miały podobny przypadek, jaki przebieg wytrzymuje sprzęgło w Santa Fe CM...w poprzednim modelu SM wszyscy pisali że 120 tys i wymiana...tutaj w moim przypadku 128 tys i musiałem wymienić kompletne sprzęgło

Pozdrawiam
Mirek

Witam.
Mnie to dopadło przy przebiegu 72tkm tylko łożysko kosztowało 650zł /197KM/, ale zaczynam  mieć wrażenie po kilku dniach postoju, żeznów pedał jest jakby miękki i po kilku wciśnięciach robi się twardszy, a przebieg to dopiero 116tkm.  
Poprzednio miałem Santka z 2006r teraz jeździ nim zięć i przy przebiegu 260tkm łożysko jest oryginalne.

Pozdrawiam
mirekp

maciekbor

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Maj 2017, 11:04:28 »
U mnie wymiana pompy sprzęgła ta co jest na grodzi montowana została wymieniona i cały płyn z układu hamulcowego jak i sprzęgła został przepłukany i odpowietrzony po wymianie. Po wyjeździe z warsztatu po 2 dniach miałem wrażenie że nie jest do końca odpowietrzony układ i miałem go odpowietrzyć jeszcze raz ale jakoś czasu zabrakło żeby podjechać do mechanika. i wczoraj byłem na wycieczce i pedał zaczął się robić trochę jak by się zapowietrzał bo nie wracał pod koniec i po zatrzymaniu auta, jak go odpaliłem pedał wcisnąłem i tak już został wycieku nie zauważyłem i próbowałem pompować może stwardnieje ale  nic.I skończyło się sprzęgło więc tylko laweta i 130 km do domu :evil: 400zł w plecy.
Dziś w warsztacie płyta w dół i już widać mokre czyli chyba padło te łożysko hydrauliczne.....
I koszta bo trzeba całą skrzynie rwać.
dam znać co i jak jak już będzie po :-(

maciekbor

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Lipiec 2017, 10:37:12 »
Temat wraca jak bumerang  :evil:
Jestem już po wymianie łożyska hydraulicznego i jak wyżej pisałem po wymianie pompy. I co jakiś czas problem wraca ostatnio miałem połowę pedała twardego połowę miękki ale przeszło mu to po 400 km drogi i postoju pół nocy bo pedał zrobił się miękki całkowicie i nie było sprzęgła ale pod pompowałem go ręcznie i zrobił się twardy i wróciłem do domu po tygodniu podobny problem ale w jedną stronę drogi było ok ale po postoju godzinnym pedał znowu do połowy miękki jak wróciłem po 400 km do domu na drugi dzień już nie mogłem wbić biegu na odpalonym silniku sprzęgło nie łapało na tyle żeby wbić bieg. Dziś go odstawiłem do warsztatu nie wiem może wymiana płynu poprawi coś, nadmienię że nie widać żadnych wycieków a objawy jak by się zapowietrzał. Teraz nawet pompowanie pedałem nie pomaga.
Może ktoś coś podpowie jakieś wskazówki bo już mi ręce opadają.