Napięcie mierzysz na wtyczce i ma być 0,5 V. Masa jest dołączana przez ECU po przekroczeniu obrotów silnika 3,5 tyś obr/min.
Sam błąd dotyczy zwarcia na zaworze lub wiązce zasilającej.
.
.
Dziękuje bardzo ważne informacje mechanik mnie wysłał do elektryka na poszukiwanie masy
Co do diagnozy zamówiłem taki przewód czy będzie dobry bo w pl nie znalazłem
VAG K+CAN Commander 1.4 with FTDI FT232RL PIC18F258 Chip OBD2 Diagnostic Interface Com Cable for VW / AUDI / SKODA / SEAT [ Dodano: 2017-03-31, 20:37 ]No w końcu udało mi się podłączyć się po cascadzie i nie auto wiadomo nie przeszło testu evap zgasło podczas ..... Czy zawór można jakoś ew przeczyści prócz podanych powyżej pomiarów
zdjęcie zaworu [ Dodano: 2017-04-02, 20:47 ]No z interfejsem zdecydowanie łatwiej . Niestety auto nie przeszło testu evap wiec zabrałem się za pomiary podane powyżej i zawór do kolektora okazuje się sprawny . Co ciekawe pojedyncze testy elementów sterownych elektrycznie nie znalazły usterki (wszystko ładnie odpowiada). Albo gdzieś jest pod autem uszkodzony wąż albo ten zawór był zawieszony i się odwiesił .... nie mam generatora dymu

. Co ciekawe jak wypiąłem zawór i zaślepiłem wlot w kolektorze wyskoczył inny błąd wiec partyzanckie przeróbki nic nie dadzą . Puki co błąd 0455 nie wyskakuje pojeździmy zobaczmy
[ Dodano: 2017-04-06, 16:10 ]
Sam błąd dotyczy zwarcia na zaworze lub wiązce zasilającej.
.
.
Myślę czy nie przeczyścić wszystkich styków dodatkowo środkiem "kontakt" .Ew szukać jakiegoś przetarcia . W cascadzie widziałem jeszcze opcje restartowania złącza PCM kojarzy Pan o co chodzi ?