Autor Wątek: [Sonata NF] Evap i błąd P0455 co sprawdzić co wymienić  (Przeczytany 4574 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GrzegorzK

• Gość
[Sonata NF] Evap i błąd P0455 co sprawdzić co wymienić
« dnia: 07 Marzec 2017, 21:47:08 »
Witam . Jak w temacie duża nieszczelność oczywiście nigdzie nie czuć oparów ani pod autem ani w . Co do objawów nie słychać syku po odkręcenia korka paliwa . Puki co został sprawdzony filtr węglowy w lewym nadkolu ( odkurzony i sprawdzony że działa ,słychać pik po uruchomieniu ) . Pod maską jest zawór koło kolektora ma odpowiednia rezystancje i jest zamknięty jest na nim plus mechanik nie znalazł masy ale może być sterowana z komputera ( tak powiedział mechanik ) . Czy ktoś ma doświadczenie lub jakoś może podpowiedzieć jak to sprawdzić lub co np czujnik ciśnienia oparów itd

Offline kosmos2011

• Giełda

GrzegorzK

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marzec 2017, 23:20:18 »
Dziękuje rozumiem że mam się zainteresować zółtymi i różowymi elementami oraz PCSV ?
PS

1 . to podłączyć do + akuulatora
2 . miernik i uziemienie ?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Marzec 2017, 00:00:16 »
Jak wszedłeś na stronę to zrób diagnostykę wg. wskazań.

Potrzebne będzie http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6090&start=0

Napięcie mierzysz na wtyczce i ma być 0,5 V. Masa jest dołączana przez ECU po przekroczeniu obrotów silnika  3,5 tyś obr/min.

Sam błąd dotyczy zwarcia na zaworze lub wiązce zasilającej.
.
.

GrzegorzK

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Marzec 2017, 11:20:05 »
Cytat: "kosmos2011"

Napięcie mierzysz na wtyczce i ma być 0,5 V. Masa jest dołączana przez ECU po przekroczeniu obrotów silnika  3,5 tyś obr/min.

.
.

Dziękuje bardzo ważne informacje mechanik mnie wysłał do elektryka na poszukiwanie masy :)
Co do diagnozy zamówiłem taki przewód czy będzie dobry bo w pl nie znalazłem
VAG K+CAN Commander 1.4 with FTDI FT232RL PIC18F258 Chip OBD2 Diagnostic Interface Com Cable for VW / AUDI / SKODA / SEAT

[ Dodano: 2017-03-31, 20:37 ]
No w końcu udało mi się podłączyć się po cascadzie i nie auto wiadomo nie przeszło testu evap zgasło podczas ..... Czy zawór można jakoś ew przeczyści prócz podanych powyżej pomiarów
zdjęcie zaworu

[ Dodano: 2017-04-02, 20:47 ]
No z interfejsem zdecydowanie łatwiej . Niestety auto nie przeszło testu evap wiec zabrałem się za pomiary podane powyżej i zawór do kolektora okazuje się sprawny . Co ciekawe pojedyncze testy elementów sterownych elektrycznie nie znalazły usterki (wszystko ładnie odpowiada). Albo gdzieś jest pod autem uszkodzony wąż albo ten zawór był zawieszony i się odwiesił .... nie mam generatora dymu :) . Co ciekawe jak wypiąłem zawór i zaślepiłem wlot w kolektorze wyskoczył inny błąd wiec partyzanckie przeróbki nic nie dadzą . Puki co błąd 0455 nie wyskakuje pojeździmy zobaczmy

[ Dodano: 2017-04-06, 16:10 ]
Cytat: "kosmos2011"

.
.

Myślę czy nie przeczyścić wszystkich styków dodatkowo środkiem "kontakt" .Ew szukać jakiegoś przetarcia . W cascadzie widziałem jeszcze opcje restartowania złącza PCM kojarzy Pan o co chodzi ?

GrzegorzK

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudzień 2017, 14:47:28 »
Witam . Dziś wróciłem do sprawy bo ten błąd został jako jedyny w aucie co irytuje mnie jeszcze bardziej . Z ciekawostki mogę powiedzieć że po zatankowaniu baku do połowy znikł na 2 dni . Wczoraj odłączyłem pod maską węże idące z kolektora do zaworu evap ( i za nim)  i zaślepiłem żeby wykluczyć go jako problem . Tak wiec po skasowaniu błędu mam teraz coś innego p0451 evap press sens range . Jutro biorę się za płukanie tego zaworka i wymianę wężyków pod maską . Jest w caskadzie taki parametr carnister purge controle i on mi wacha się albo 34,5 albo 0 (dobrze żle )