Autor Wątek: Zapłon - kolejność podłączenia kabli  (Przeczytany 14419 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sontana

• HKP
  • **
Zapłon - kolejność podłączenia kabli
« dnia: 01 Marzec 2017, 21:25:03 »
Witam mam mały problem z Tucson 2005 r motor 2.0 141 km jaka kolejność kabli zapłonowych bo pogubiłem sie z tym i auto uziemiłem ;( proszę o jakiś schemat albo odp prostom i na temat

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Marzec 2017, 23:18:48 »
Zanim następnym razem założysz nowy temat użyj funkcji szukaj (jest na górnej belce forum z lewej strony) i w znalezionym podobnym temacie dopisz pytanie.

IV Zasady publikacji w dziale Warsztat

5. Niedopuszczalne są tytuły typu: "problem", "pytanko", Więc jeśli nie chcesz pisać posta od nowa NIGDY nie tytułuj wątków w ten sposób bo będą bez ostrzeżenia usuwane.
.
.

Offline Sontana

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Marzec 2017, 11:10:41 »
No tak tyle to ja widzę ;( na cewce są oznaczenia, a nie wiem jak ma być kolejność :?: proszę o prosty schemat kolejności z cewki na świece od rozrządu pierwsza jest ?

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marzec 2017, 11:32:48 »

Offline RaulC

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Marzec 2017, 11:46:56 »
Jak stoisz przodem do auta. Po prawej masz cewkę. Od strony rozrządu jest 1 cylinder, a przy cewce 4. Kolejność podłączenia kabli na cewce od strony kabiny: 1-4-3-2.
EDIT: nie uziemisz auta podłączając inaczej kable. W najgorszym wypadku nie odpali, bo w złej kolejności będziesz miał podawaną iskrę. Rzecz w tym, że z tego co się orientuję można zamienić kable 1 z 4 i 3 z 2 i nie widać różnicy w osiągach. Przez przypadek jeździłem tak jakiś czas. Potem zamieniłem poprawną kolejność i dalej nie ma różnicy. Po prostu cewka podaje jednoczesne napięcie na cylindry 1 z 4 oraz 2 z 3.
EDIT 2 - na zdjęciu od Piotrka masz poprawnie podłączone kable chociaż słabo widać "górę".

Offline Sontana

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Marzec 2017, 11:55:47 »
Czyli od rozrządu jest 1 następny 2 i 3, i 4 i tyle ...

Offline RaulC

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Marzec 2017, 12:01:14 »
Dokładnie tak :lol:

Offline Sontana

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Marzec 2017, 13:45:13 »
Ok sprawdzę jak dotrę do domu i dam znać  ;-)

[ Dodano: 2017-03-03, 13:14 ]
Dalej nic po wymianie kabli i świec nie odpala .... :( sprawdzsłem iskrę jest ok a motor krańcu nie odpala ...

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Marzec 2017, 20:10:10 »
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6090&start=0

Sprawdź czy są jakieś błędy.

Przestał odpalać tak z dnia na dzień czy coś było robione?

Offline RaulC

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Marzec 2017, 20:17:38 »
Widzę, że masz też LPG. Próbowałeś też odpalić awaryjnie z gazu? Większość instalacji ma taką możliwość. Jeśli odpali to trzeba szukać w układzie zasilania benzyną. Na początek sprawdzić czy pompa podaje paliwo. Najczęstszy objaw padnięcia pompy paliwowej to kręcenie i nie odpalenie. Ja raz tak miałem. Pompa to nie jest jakieś drogie ustrojstwo. Jak to nic nie da to trzeba szukać dalej, ale proponuję zacząć od sprawdzenia czy pali na gazie.

Offline Sontana

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Marzec 2017, 21:33:26 »
No ok ale jak to sie robi nie wiem co mam zrobić , świece jak odkręciłem to zalana była to podaje raczej paliwo , ale co z tym awaryjnym odpalaniem jak to sie robi ?

[ Dodano: 2017-03-03, 21:40 ]
Cytat: "kosmos2011"

Przestał odpalać tak z dnia na dzień czy coś było robione?
Cytat: kosmos2011

Przestał odpalać tak z dnia na dzień czy coś było robione? tak zaczęło sie od kabla zapłonowego wymieniłem bo penk albo kuna dopadła i wymieniłem i motor odpalił bez problemu wyjechałem z 2 km i koniec wycieczki zaciongłem do domu wymieniłem kable świece komplet i dalej od tej port nie odpalił miałem problem z  kolejność kabli ale już kolega wytłumaczy co i jak ma być i dalej Krenci nie pali ...;(

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Marzec 2017, 22:26:47 »
Jak świece zalane to chyba raczej iskry nie ma.

Offline RaulC

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Marzec 2017, 00:32:14 »
Piotrek79, też tak myślę. Chyba, że odpali na gazie. Jak nie to najprościej cewkę wymienić czyli jakieś 150-250 zł. Można kupić i na aledrogo jak i normalnie w sklepie.

Sontana, Jaką ma instalację LPG? Landi, BRC, STAG czy jeszcze coś innego? Chodzi o sterownik. Każdy ma troszkę inaczej odpalanie. Przeważnie wygląda to tak (jak masz diody na kontrolce w kokpicie): wciskasz na wyłączonej stacyjce (nic się nie świeci na desce) przycisk przełączania LPG/PB i trzymasz. Przekręcasz stacyjkę i powinieneś usłyszeć trzask wielozaworu, potem nadal trzymając przycisk próbujesz odpalić. Jak odpali to ok. może być konieczne jeszcze jedno zakręcenie rozrusznikiem. Jeśli tak to nie wolno tego przycisku puścić. Jak masz BRC z takim przełącznikiem na kiwanie (jak w starych lampach) to ustawiasz w środkowej pozycji. (BRC ma to do siebie, że można awaryjnie odpalić tylko 5 razy).

EDIT. Jak tak nagle to mogły się jakieś bezpieczniki spalić albo właśnie zrobiło się przebicie na cewce.

Offline Sontana

• HKP
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Marzec 2017, 09:46:56 »
No instalacja jest niemiecka jakaś montowana w serwis Hyundaya , jak cewka jest uszkodzona jakie są objawy ?

Offline RaulC

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Marzec 2017, 15:00:18 »
Świeci się check i nie odpala ;).
Sterownik od LPG masz w komorze silnikowej a w kokpicie przycisk z diodami od poziomu. Zrób zdjęcie tego w kokpicie i wrzuć. A jeśli się da to tego w komorze silnika też. Powiem jak odpalić z gazu.
Może być jeszcze jeden problem - walnięta skrzynka bezpiecznikowa.