Autor Wątek: Klimatyzacja  (Przeczytany 14266 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sisimon

• Giełda
Klimatyzacja
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Czerwiec 2017, 10:24:52 »
Dziś wskoczyłem do kanału i w moim przypadku wąż jest w porządku. Wąż dość gruby i naprawdę ciężko by było go w jakiś sposób przytkać.

Offline srbastek

• Giełda
Klimatyzacja
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Lipiec 2017, 17:30:16 »
Mam pytanie. Czy to normalne przy upałach przy klimie na 3 przy podjezdzaniu do świateł ładowanie akumulatora może spać przez 1s do 13.4? Potem wraca z powrotem do 14. Podczas jazdy wacha się między 13.8 - 14.1.

Offline weuek

• Giełda
Klimatyzacja
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Lipiec 2017, 21:33:51 »
No jasne, przecież dla tego silnika sprężarka klimatyzacji jest sporym obciążeniem na niskich obrotach (kiedy jest bardzo mało mocy).

Znam kierowcę, który klimatyzację wyłączał, gdy chciał coś wyprzedzić.

Offline srbastek

• Giełda
Klimatyzacja
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Sierpień 2017, 20:56:52 »
Pomierzyłem ładowania u mnie i bez klimatyzacji na biegu jałowym mam 14.0 - 14.2, na klimatyzacji (nawiew na 3) i biegu jałowy mam 13.0 - 13.4. Jest to normalne?
Podczas jazdy na klimatyzacji (nawiew na 3) ładowanie jest koło 14.0
Ps. Mierzone przez złącze obd2. Miernik będę miał dopiero w weekend.

Offline zalko

• HKP
  • **
Klimatyzacja
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Listopad 2017, 20:31:57 »
Pytanie odnośnie automatycznego odparowania szyb przy automatycznej klimatyzacji. Zgodnie z instrukcją staram się ustawić na odparowanie po odpaleniu auta (włączony zapłon na ON,nawiew max na szybę,włączone AC i min.5 razy wcisnąć nawiew wewnętrzny-AC powinno mrugnąć 3 razy)  ale jakoś nie widzę reakcji .
Czy coś źle wciskam ?? czy może trzeba trzymać wciśnięty AC...??

Offline guniak

• Giełda
Klimatyzacja
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Listopad 2017, 19:17:56 »
Mi to działa i nie mam nawiewu na max , klima manual. Musisz szybko wciskać na przemian chyba 5 sek masz na to

Offline zalko

• HKP
  • **
Klimatyzacja
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Listopad 2017, 19:44:04 »
Tak wciskam to ale nic się nie dzieje,,,tzn nie widzę zmian w kontrolce AC... ( co mam wciskać na przemian bo chyba źle rozumiem ten opis)
W opisie jest przy wciśniętym AC ale on się automatycznie włącza przy tej opcji....to mam go fizycznie wcisnąć ??   (instrukcja str 4/87).

Offline srbastek

• Giełda
Klimatyzacja
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Listopad 2017, 22:05:51 »
Chodzi o to:

Jeżeli ktoś życzy sobie wyłączyć automatyczne włączanie się klimatyzacji przy ustawieniu nawiewu na szybę - to proszę postępować tak :

1. ustawić temperaturę na skrajnie zimno oraz nawiew na przednią szybę ( skrajnie prawo )
2. nacisnąć pięć razy przycisk zmiany obiegu powietrza z wew. na zew. ( w ciągu 2 sekund )
3. przycisk obiegu powietrza mignie 3-krotnie
4. od tego momentu przy ustawieniu nawiewu na szybę klimatyzacja nie włączy się " z automatu"
5. przywrócenie ustawienia do stanu poprzedniego następuję po powtórzeniu całej procedury.

Procedura dotyczy tylko aut z klimatyzacją ręczną!!!.

Offline zalko

• HKP
  • **
Klimatyzacja
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Listopad 2017, 22:22:36 »
....mam automatyczną ;-)

Offline bobekos

• Giełda
Klimatyzacja
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Listopad 2017, 22:37:21 »
Cytat: "srbastek"
Chodzi o to:

Jeżeli ktoś życzy sobie wyłączyć automatyczne włączanie się klimatyzacji przy ustawieniu nawiewu na szybę - to proszę postępować tak :

1. ustawić temperaturę na skrajnie zimno oraz nawiew na przednią szybę ( skrajnie prawo )
2. nacisnąć pięć razy przycisk zmiany obiegu powietrza z wew. na zew. ( w ciągu 2 sekund )
3. przycisk obiegu powietrza mignie 3-krotnie
4. od tego momentu przy ustawieniu nawiewu na szybę klimatyzacja nie włączy się " z automatu"
5. przywrócenie ustawienia do stanu poprzedniego następuję po powtórzeniu całej procedury.

Procedura dotyczy tylko aut z klimatyzacją ręczną!!!.

Kolego z nieba mi spadłeś bo miałem kiedyś szukać informacji na ten temat...?! :) Zrobiłem i działa! Tylko teraz muszę rozwiązać kwestię parowania przedniej szyby :/

Offline dziambel04

• Giełda
Klimatyzacja
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Listopad 2017, 22:58:50 »
Mi jak klima odmówiła posłuszeństwa to po kilku wizytach u mechaników w końcu jeden mechanik od klim stwierdził ze jest to elektromagnes sprężarki , po regeneracji ok 600 zł. wszystko wróciło do normy i już 3 lata działa bez problemu ;)

Offline srbastek

• Giełda
Klimatyzacja
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Listopad 2017, 08:44:28 »
Cytat: "bobekos"
Kolego z nieba mi spadłeś bo miałem kiedyś szukać informacji na ten temat...?! :) Zrobiłem i działa! Tylko teraz muszę rozwiązać kwestię parowania przedniej szyby :/

Nawiew na szybę min 2 i długo to trwa. Przez to lepiej jeździć na klimie :P
Też parują mi szyby.

Offline bobekos

• Giełda
Klimatyzacja
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Listopad 2017, 19:07:49 »
No dziś jak jechałem na "2" nawiewu szyb to rzeczywiście to długo szło. Filtr zobaczyłem kabinowy i jest ok. Na klimie to szybko schodzi para ale kosztem l/100

Offline guniak

• Giełda
Klimatyzacja
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Listopad 2017, 19:20:44 »
Nie mów mi że będziesz oszczędzał parę groszy . W sumie za  komfort się płaci ale od tego na pewno nie zbiedniejesz. A klima aby była sprawna to musi być włączana co kilka dni

Offline bobekos

• Giełda
Klimatyzacja
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Kwiecień 2018, 17:16:27 »
Korzystając z klimatyzacji powinno się jeździć na obiegu zewnętrznym czy wewnętrznym waszym zdaniem? :)