Forum > i30 FD

Klimatyzacja

<< < (2/8) > >>

Fieldorf:
Witam wszystkich,
Zarejestrowałem się na forum żeby uzyskać pomoc w problemie dot. działania klimatyzacji, jednak problem został rozwiązany się w tzw. międzyczasie więc opiszę tutaj, może komuś to pomoże??

Miałem podobny kłopot jak Kol. kimi. Kupiłem zimą mój pierwszy egzemplarz Hyundai'a z klima automatyczną. Kupując auto sprawdziłem działanie klimatyzacji w taki sposób, że kontrolka się zapala i leci zimne powietrzne (na zimnym silniku)  :roll: głupota nie boli..

Zrobiło się cieplej i okazało się że klima nie działa, nie uruchamiał się nawet kompresor. Pomyślałem, że to pewnie z powodu braku czynnika lub nieszczelności. Pojechałem do zakładu w celu "nabicia" układu, a facet mi mówi że ciśnienie czynnika jest, za to na kostce z kablami podłączonymi do sprężarki nie ma sygnału na załączenie.

Sprawdziłem bezpieczniki odpowiedzialne za AC - były OK, potem listę błędów wg opisanego tu algorytmu i pojawiły się na wyświetlaczu numery 48 i 49 - niestety nie liście którą znalazłem w necie nie było w ogóle takich numerów..

Pojechałem do serwisu Hyundai'a - Panowie męczyli się z tym 2 godz. i nie mogli znaleźć przyczyny. Po czym wymienili cały sterownik klimy (ten panel z kokpitu z wyświetlaczem, pokrętłem i przyciskami) i wtedy dopiero ruszyło. Teraz klima działa  8-)

Pozdrawiam

bobekos:
Ile kosztował cię ten sterownik w ASO?

Fieldorf:
Zapłaciłem 150 zł z sterownik (sprawdzili przy mnie i znaleźli w takich cenach używki na Al..ro). Auto kupiłem u nich, nie wiadomo czy klima działała czy nie więc chociaż za robociznę mi nie policzyli :-)

bobekos:
Najważniejsze że teraz działa ale musisz obserwować...

srbastek:
Mam pytanie, w poprzednim samochodzie jak pracowała klimatyzacja kapała mi woda, a w i30 jeszcze nie zauważyłem. Gdzie jest opływ wody która się skrapla.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej