Forum > i30 FD

Klimatyzacja

(1/8) > >>

kimi:
Nie załącza się sprężarka klimatyzacji automatycznej. Kontrolka świeci, szyby odparowują ale sprężarka nie pracuje. Czy może to być przyczyną niskiej temperatury zewnętrznej. I czy ktoś się orientuje jakie ciśnienie ma być w układzie.

weuek:
Zazwyczaj sprężarki się nie włączają przy temperaturze niższej niż +4*C.

sisimon:
a mam pytanie , czy w i30cw z 2009 r. w klimatyzacji jest czynnik 134a ? Na co zwrócić uwagę gdy z nią pojadę do przeglądu ? (robię to pierwszy raz w życiu :) gdyż wcześniej nie miałem samochodów z klimą, dlatego zadaję może dla was oczywiste pytania). Czy wg. was jechać do ASO (tam za dobicie chcą 150 zł) czy do innych serwisów (ale polecanych i dobrych lecz nie autoryzowanych) gdzie chcą około 100 zł. Jeżeli odgrzybiałem samochód we wrześniu 2016 r. to kiedy znowu to zrobić ?

weuek:
Najlepsza opcja to taki serwis, który zajmuje się tylko klimatyzacją. A najgorsza to taki, gdzie robią wszystko, w tym mają do klimy automat.

Masz na aucie naklejkę z nazwą czynnika (po otwarciu maski powinna być widoczna).

kimi:
Mam jeszcze pytanie, czy test klimatronika wykrywa małe ciśnienie czynnika w układzie. Ja robiąc taki test na wyświetlaczu mam 00 więc chyba mam wszystko w porządku.

[ Dodano: 2017-02-24, 19:51 ]

--- Cytat: "kimi" ---Mam jeszcze pytanie, czy test klimatronika wykrywa małe ciśnienie czynnika w układzie. Ja robiąc taki test na wyświetlaczu mam 00 więc chyba mam wszystko w porządku.
--- Koniec cytatu ---

W związku z pytaniami jak zrobić test.
Naciskamy i przytrzymujemy wył. OFF i jednocześnie naciskamy czterokrotnie w ciągu 2 sek. przycisk nawiewu na twarz.

[ Dodano: 2017-03-06, 08:46 ]
Czy ktoś się orientuje czy jest osobny przekaźnik do sprężarki czy jeden obsługuje całą klimatyzację. Jeśli tak to który to będzie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej