Forum > i40 VF
[i40 VF] Olej skrzynia manualna
borowa2:
Tak olej w tych skrzyniach jest bardzo istotny, na fabrycznym oleju skrzynia potrafi przychaczyc na 1,2 i wstecznym, szczegolnie w zimie, wiec pytanie co ci wlali i czy spełnia to normy.
Ale proponuje zmienić warsztat, skoro olej dalej się sączy to chyba nic dobrego.
Mariusz 71:
Czy miałeś ten problem z haczeniem biegów na oryginalnym oleju i po zmianie oleju na jaki problem został
Maucinek:
Od siebie powiem ze kombinowałem już z różnymi olejami. Opisywałem całość w innym wątku. Biegi haczyly na fabrycznym oleju i na każdym jaki później wlewalem. Nasilenie problemu było różne ale generalnie było cały czas. Najgorzej jest na zimnym silniku (redukcja z 3 na 2 to tragedia). Jak do tej pory najlepsze efekty dał orginalny olej Hyundai https://www.autobrat.pl/p/oils-transmission-and-gur-hyundai-kia-04300-00140/. Czytając opinie na forum Kia spodziewałem się po nim wyeliminowania problemu z biegami. Niestety olej ten nie rozwiązuje problemu, tylko delikatnie go niweluje. Jedyna teoria jaka mi została (po wymianie kompletnego sprzegla) to wymiana pompki sprzęgła (ale jak stara nie cieknie to raczej nie załatwi to sprawy), lub wymiana/naprawa skrzyni. Jak ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia w tym temacie to proszę o podzielenie się nimi
borowa2:
Chaczenie wystepowalo na oryginalnym oleju. Jak by nic sie nie dzialo to bym raczej tego nie ruszal.
Hyundai raczej nie pisze nic o wymianie oleju chyba ze wlasnie cos sie dzieje.
Ja wymienilem na RAVENOL MTF-1 75W85 ktory ma specyfikacje Hyundaia. Na tym oleju nie bylo gorzej ani lepiej.
U mnie pozniej jak sie okazalo byl wyciek z Regulatora sprzegla.
Cos takiego : https://www.fox.rzeszow.pl/regulator-sprzegla-hyundai-i40,4,256600,284199
Po wymianie jest lepiej ale nie idealnie, na zimnym potrafi przychaczyc. Widzialem na innych forach i filmikach youtuba ze niektorzy obwiniaja wlasnie ten modul, i wg nich obejscie go rozwiazalo problem.
Maucinek:
Hmmm.... u mnie plunu nie ubywa i nie podejrzewam wycieku. Co masz na myśli przez obejście tego regulatora? Możesz wklejać jakies dodatkowe info na ten temat (inne forum, YouTube etc..)?
Nawigacja
[#] Następna strona