Autor Wątek: [ix20] Hyundai ix20 2017 vs Kia Venga 2017  (Przeczytany 10566 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mans

• Giełda
[ix20] Hyundai ix20 2017 vs Kia Venga 2017
« dnia: 18 Luty 2017, 21:02:05 »
Wiosna tuż tuż i trzeba było w końcu podjąć męską decyzję jaki model kupić dla Żony?
W grę wchodził tylko silnik benzynowy 1.6 z automatyczną skrzynią biegów z tego powodu, że auto będzie użytkowane tylko w mieście.Wybór padł na Vengę ponieważ ceną  miażdży niestety ix20.
Kia ma aktualnie w promocji wersję L z pakietem Bussines Line z tym silnikiem i skrzynią automatyczną  za 67 tys.zł
Odpowiednikiem tej wersji w Hyundaiu jest Premium, która kosztuje aż 87tys. zł
Pakiet Bussines line zawiera...
• Tylne światła wykonane w technologii LED
• Kia Navi System - system nawigacji satelitarnej z obsługą w języku polskim, zintegrowany z usługami
Tom Tom z 7-letnim planem darmowej aktualizacji map, 7" kolorowym ekranem dotykowym,
radioodtwarzacz MP3 z RDS, port USB oraz złącze AUX, 6 głośników, bluetooth z zestawem
głośnomówiącym do telefonu, kamera cofania
• Tapicerka typu Premium – skórzano – materiałowa, wykończenie konsoli centralnej w kolorze czarnym
lakierowanym na wysoki połysk
• Funkcja podgrzewania foteli pierwszego rzędu z funkcją stopniowania
• Podgrzewana kierownica
• Tempomat z ogranicznikiem prędkości
• Elektrycznie składane lusterka z funkcją kierunkowskazów

Pełny cennik Kia 2017
https://katalogi.kia.pl/upload/files/Cennik_Venga_RP%20_2017_%2005-01-2017.pdf
Cennik Hyundai 2017
http://www.hyundai.pl/fileadmin/user_upload/cenniki/Cennik_ix20_2017.pdf
Do tego okazało się, że Kia posiada w tej wersji jeszcze czujnik deszczu oraz 2 szyby z przodu w pełni automatyczne( ix20 tylko szyba kierowcy)
http://projectautomotive.pl/wp-content/uploads/2015/11/kia-venga-test-28.jpg
 oraz dwa podłokietniki dla kierowcy i pasażera(ix20 tylko dla kierowcy)
http://autowizja.pl/photos/2016/05/kia-venga-business-line-1-6-dohc-cvvt-125-km-18.jpg
Jednak największe moje zdziwienie wywołał fakt, że Venga oprócz wspólnych z Hyundaiem systemów bezpieczeństwa czyli...
 ESC- system stabilizacji toru jazdy i ABS - system zapobiegający blokowaniu się kół podczas hamowania wraz z EBD - system rozdziału siły hamowania oraz HAC system wspomagający pokonywanie podjazdów
 ma trzy inne systemy których ix20 nie posiada nawet w topowej wersji Premium i są to...
 TCS system kontroli trakcji,, BAS system wspomagania hamowania  oraz
ESS - system automatycznego
włączania świateł awaryjnych w przypadku gwałtownego hamowania

Po prostu uczeń przerósł mistrza  ;-)

wojbur

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Luty 2017, 22:03:54 »
Podobno Vengę po lifcie dopracowali, więc może być mocną konkurencją. Wiosną 2014 gdy ojciec kupował swoje ix20 Venga odpadła po jeżdzie próbnej - przy 120 km/h była niemiłosiernie głośna, w porównaniu z hyundaiem nieba a ziemia. Silnik również 1.6 benzynowy, tylko skrzynia manualna a różnica wtedy wynosiła 3 tys. zł (hyundai w wersji comfort z pakietem brasil i gratisami, nie pamiętam nazwy wersji w vendze)

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Luty 2017, 10:41:55 »
Hyundai już od pewnego czasu, nic nie robi, z tym modelem spisując go na straty.
Wyposażenie, i cena jest po prostu zabójcza. Od pojawienia się modelu w 2010 roku, praktycznie nic się nie zmieniło, poza wymaganym wyposażeniem.
Ostatecznie jest to model na wylocie.

Offline irekmiecz

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Luty 2017, 11:47:05 »
Sześć lat temu uważam że wybrałem bardzo dobrze, lecz czy teraz też tak bym wybrał to nie wiem.
Osobiście cierpliwie czekam na Hyundai Creta a gdy się pojawi zacznę porównania.
"Mans" gratuluję i zadowolenia życzę.

Offline Mans

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Luty 2017, 12:54:41 »
Następcę ix20 poznamy we wrześniu tego roku na targach w Paryżu i ma być to mały suv ,który jest aktualnie testowany
https://4.bp.blogspot.com/-KRdVdSc8L-8/WGvCP4rWPSI/AAAAAAAA344/SKJnxlKluC87-RzhCaGKgvRQEKvAe99iwCLcB/s1600/Hyundai-B-SUV-Inside-Spy-6.jpg
...i nie będzie to Creta tylko zupełnie nowy model, także możesz się Kolego nie doczekać....
http://www.carscoops.com/2017/01/hyundais-new-funky-sub-compact-suv.html
A wracając do Vengi to 7 letnia gwarancja też robi wrażenie na tle konkurencji ;-)
cyt...."w ciągu pierwszych trzech lat użytkowania pojazdu nie obowiązuje limit przebiegu kilometrów. Oznacza to, że w tym okresie można pokonać dowolną liczbę kilometrów, cały czas mając pewność, że samochód jest chroniony gwarancją. Po upływie trzech lat, jeżeli auto nie przejechało jeszcze 150 000 km, gwarancja nadal obowiązuje. Jeśli jednak limit 150 000 km został przekroczony, gwarancja wygasa"....koniec cyt.
• Gwarancja podstawowa: 7 lat lub przebieg 150 000 km w tym pierwsze 3 lata bez limitu kilometrów.
• Gwarancja na perforację blach nadwozia: 12 lat bez limitu kilometrów.
• Powłoka lakierowa: 5 lat lub 150 000 km.
• Fabryczne zestawy audio, nawigacja, centra multimedialne: 3 lata lub 100 000 km.
• Akumulator: 2 lata bez limitu kilometrów.
Oczywiście są i haczyki
http://kiagwarancja.pl/kiagwarancja-responsive/pdf/7YW_wykaz_elementow_z_ograniczona_gwarancja.pdf
Hyundai oferuje 5 lat i ma podobne ograniczenia.
Cenowa polityka Hyundaia w przypadku ix20 jest moim zdaniem idiotyczna bo jak można wołać 20tys. więcej za topową wersję Premium z silnikiem benzynowym 1.6 i automatyczną skrzynią biegów gdy na rynku jest Venga, która z takim samym silnikiem i wyposażeniem jest tańsza o wspomnianą wyżej kwotę.

Offline Dider

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Luty 2017, 21:41:27 »
Też to.ostatnio przerabiałem Mans i też wybrałem Venge, tyle, że 1,6 MPI manual wersja L + fun i scn i w porównaniu do ix tak wyposażonego, też musiał bym porównywać  do premium. Co już na.starcie dawało.15 tys różnicy na korzyść Kii. Ix miał bluedrive, alufelgi, pół skórę, lampy led i system bezkluczykowy. Jedynie alufelg mi troszkę brak - bo kijanka smutno wygląda na.czarnych stalówkach. Na razie widzę kilka zmian wzgledem ix. Na przykład kierownica na postoju troszkę ciężej kręcić niż w ix, ale za to przy wiekszych prędkościach bardziej się usztywnia, chociaż dalej jest komfortowo lekko i tak jakby lepiej na.wprost się  utrzymuje, nie.trzeba tyle przy 100km/h i więcej korygować. Zawieszenia w ix nie słyszałem, wiec tu o poprawie nie napisze,ale za.to mniej opony na.zlym asfalcie (starym, połatanym, szorstkim) słychać -tak bardziej głucho, ale za.to tył troszkę bardziej sprężysty od tego.w.moim ix.No i silnik 1,6 do tego 1,4 oszczędniejszy, przy moim jeżdżeniu na podobnych dystansach i trasach ponad.0,5 L benzyny mniej pali a jest elastyczniejszy no i jest 6-ty bieg. Miałem okazję teraz jeździć taką samą wersja vengi ale z 1,4 i 5 biegową skrzynią i według mnie skrzynia ma dłuższe przełożenia niż w ix 1,4 bo tam miałem przy 140- ok 4300 obr a tu w vendze było 4100 a 1,6 ma 3800. Na plus.dla.ix to głosowe wybieranie w numerów przez BT - w Vendze tego nie ma. 1,4 jest cichszy na wolnych obrotach, ale bardziej warczy powyżej 3tys obr a powyżej 4tys to już  bez roznicy.

Offline Mans

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Luty 2017, 19:55:46 »
Co do alufelg to Kia ma obecnie promocję i można sobie dokupić do Vengi oryginalne 16 cali.
http://akcesoria.kia.pl/katalogi/Promocja%20Zima%202016-2017%20copy.pdf
Problem w tym, że Venga jezdzi na 15 i trzeba by dokupić jeszcze letnie opony 16 tak więc koszta rosną i trochę nieopłacalna sprawa.
Generalne po jazdach testowych ix20 i Vengą większych różnic w pracy zawieszenia nie zauważyłem ale rzeczywiście szum od kół mniejszy w Kii.
Jest jeszcze jedna różnica którą dostrzegłem to regulacja kierownicy góra-dół jakby ciut w większym zakresie na korzyść Hyundaia.Mam 185cm wzrostu i więcej miejsca pod kierownicą na kolana miałem w ix20.
Także fotele wydały mi się ciut twardsze w Kia ale może to przez skórzaną tapicerkę takie odczucia. Jest jeszcze jedna wkurzająca sprawa dotycząca Vengi a mianowicie brak wskaznika od temperatury oleju w silniku.Ponoć jest tylko jakaś kontrolka , która w momencie przegrzania silnika zaczyna świecić na czerwono.
A tak przy okazji to Hyundai Polska obniżył dzisiaj ceny rocznika 2017
http://www.hyundai.pl/fileadmin/user_upload/cenniki/Cennik_ix20_2017.pdf
Dobre i to.
Ja w tym tygodniu wybieram się jeszcze na jazdę testową nowym Oplem Mokka X bo Żonie jeszcze ten model wpadł w oko.
Pozdrawiam Kolegę i życzę zadowolenia z użytkowania Kijanki ;-)

Offline Dider

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Luty 2017, 18:45:52 »
To nie regulacja kierownicy jest inna a zakres regulacji foteli na wysokość jest inny - w vendze fotel kierowcy jest wyżej w najniższym położeniu. Nie wiele, bo jakieś  2-5 cm, tak na oko (du..e ;)). Tylko nie wiem, czy to przez samą konstrukcję mechanizmu podnoszenia,.czy (wg mnie) przez twardsze obicia foteli (sztywniejsze niż w ix20). Fotel w ix był miekkszy (w tym przed liftem) niż w obecnej vendze i "trzymanie" boczne w hyundaiu wyższe było, ale bardziej się  uginało przy wysiadaniu (do samej osłony plastikowej), w kii jest twardze, ale i niższe.
Chyba chodzi Ci o wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej. Fakt nie ma go, jest tylko kontrolka sygnalizująca przegrzani (około 120.stopni C)

Offline Mans

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Luty 2017, 12:07:40 »
Chodziło mi oczywiście o wskaznik temperatury cieczy chłodzącej ;-)
A co do foteli to też miałem wrażenie, że w Kii siedzi się jakoś wyżej niż w ix20 ale po porównaniu wymiarów od siedziska do dachu zarówno w Kii jak i w Hyundaiu jest katologowo 102cm przód i 98cm tył.Także myślałem, że to tylko złudzenie, jednak w praktyce jest inaczej.Jezdziłem ix20 po liftingu i masz rację ,że fotele są w nim bardziej miękkie.

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Marzec 2017, 20:43:22 »
Tak zgadzam sie w Kia venga inaczej sie siedzi jak by wyżej , jest to spowodowane inna twardością fotela
Troche tesknie za moim ix20 1.6 AT miał 4,5 rok ,mial swój wiek , szukając nowego auta brałem pod uwage kia Vnega xl automat ale nie stety Hyundai I kia nie zezwalaja na montaz LPG w aucie na gwarancji a Fiat zezwalał dlatego wybrałem 500x w tej samej cenie co KIA i mam fabryczna instalcje LPG .

Offline Dider

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Marzec 2017, 12:00:09 »
Mnie tam gaz nie potrzebny a przy spalaniu poniżej 7l/100km tym bardziej. Do tego jeszcze koszt instalacji i coroczne przeglądy SKP (z gazem trzeba nawet w nowym aucie)a ja dopiero za trzy lata ;)