Autor Wątek: Wymiana oleju i filtra  (Przeczytany 3880 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AnnaP.

• Giełda
Wymiana oleju i filtra
« dnia: 14 Luty 2017, 21:36:07 »
Witam. Będę wymieniać w moim SantaFe olej silnikowy i filtr oleju. Co do samego oleju to zakupiłam Castrol Edge 5W40 - czytałam tu na forum że to dobry olej,i taki  też był ostatnio był zalany w Hyundaiu. Mam wątpliwości co do filtra-jaki wybrać? Ponoć filtron to nie za dobra opcja...?

Offline kosmos2011

• Giełda
Wymiana oleju i filtra
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Luty 2017, 21:53:26 »
Kup taki oryginalny kit (cztery elementy)26320-27001 a ok 40 złotych w ASO od ręki powinni mieć.

Przed wlaniem nowego oleju zastosuj coś takiego https://www.motointegrator.pl/produkty/1508381-czyszczeniemycie-silnika-comma-x-flow-flush-out-5l dpstępne w Inter Cars
.
.

Offline AnnaP.

• Giełda
Wymiana oleju i filtra
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Luty 2017, 22:15:28 »
kosmos2011, Dziękuję - jak zwykle konretna pomoc z Twojej strony. A co do tej "płukanki" czy jest ona konieczna?  Nigdy nie stosowałam takiego środka,nawet w poprzednim aucie.Po prostu zlewałam stary,wlewałam świeży i tyle,i pierwszy raz tu na forum w innym temacie spotkałam się z tym.
Dzięki jeszcze raz :)

Offline kosmos2011

• Giełda
Wymiana oleju i filtra
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Luty 2017, 22:18:09 »

Offline AnnaP.

• Giełda
Wymiana oleju i filtra
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Luty 2017, 22:40:10 »
Troszkę przeczytałam. Niestety ale padł Mi dziś laptop (procek) i dostęp do Internetu tylko z tel.,więc trochę ciężko się "tu poruszać". Ale wracając do tematu-cóż,olej zaleje jaki mam+ płukanka no i filtr. A potem będę zgłębiać temat olejów,i przy następnej zmianie zobaczymy co z tego wyniknie  ;-)

Offline berni

• HKP
  • **
Wymiana oleju i filtra
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Wrzesień 2017, 17:39:21 »
Odnośnie olejów przerabiałem temat chyba z rok zanim trochę się obyłem i sprawdziłem na własnych autach. Stosowałem najróżniejsze oleje. Dostałem też cynk od znajomego który sprowadza oleje. Bardzo duża ilość olej jest podróbkami i u siebie w mieście znalazłem osobę która ma oryginalny olej nie rozlewany w Polsce. Mowa o Motulu. Jak ktoś zna firmę Prochoice w Szczecinie to wie o czym mówię.