Autor Wątek: [sonata nf] Nowy auto dużo problemów fazy rozrządu , mieszan  (Przeczytany 4236 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GrzegorzK

• Gość
Witam klubowiczów . Z góry przepraszam za niezawinione błędy jeśli trzeba coś poprawić proszę o info . Przedmiot sprawy sonata nf 3.3 benzyna z gazem brc .

Historia przedmiotu auto w polsce od 9 lat ostatniemu normalnemu właścicielowi "rozpadł się rozrząd" odsprzedał je komuś a ta osoba po miesiącu warsztatowi który wymienił silnik ze skrzynią z innej rozbitej sonaty ( + tapicerkę ) i tak stałem się jej posiadaczem .
Problemy widoczne przy zakupie:
1. lapka check .wypadanie zapłonów na 3 cylindrze . Wg sprzedawcy potrzebna wymiana przewodów WN - cewek
2. szum ze skrzyni przy mocniejszym przyspieszaniu . zmienia biegi bez problemów wg sprzedawcy rozjeździć ew zmienić olej ew da skrzynie na wymianę  
3. poduszka pasażera wyłączona miga dioda pasów pasażera możliwe nie podłączenia fotela lub uszkodzona kostka (wg sprzedawcy).

Cena niska mimo mieszanych uczuć kupione . Przejechałem 250 km do domu czuć było wypadanie zapłonów trochę szarpania między 60-80 najbardziej . Auto odpalało normalnie silnik chodził równo . Od razu trafiło do mechanika . Po podłączeniu komputera błędy mieszanki paliwowej na cylindrach przy kolektorze ssącym czyli pewnie 1,3 a co gorsza wg mechanika nie poprawnie działająca jedna z faz rozrządu (jak zrozumiałem z komputera idzie sygnał że ma być np kąt 5 a jest 15). Pierwsza operacja płukanie silnika i nowy olej ( stary czarny i silnik podobno 2 lata stał ) bo sterownie faz hydrauliczne i może pomoże ale nie pomogło . Ponieważ w filtrze oleju "coś się znalazło mechanik twierdzi ze ślizgi się zużyły i możliwe ze nastąpiło rozciągnięcie łańcucha i przestawnie na kole faz i jest opisana sytuacja powyżej .
Obecnie czekam aż zdejmą pokrywę i dobiorą się do rozrządu żeby ocenić jego stan przebieg silnika 113tyś . Skrzyni nie ruszają bo mówią ze jak silnik nie jest na 100% prawny nie ma co grzebać dalej bo to zależne przez choćby sprzęgło kinetyczne ( które też może być uszkodzone a dokładnie elementy ścierne w nim - opinia gościa co regeneruje) .

Prosił bym o rady opinie co z tego może być prawdą bo za dużo wątków nie ma a każdy ma inne rozwiązanie , cewka uszczelka ,głowicy , zawory . Sprzedawca swoje mechanik swoje a stoję i płace a fajnie było by wiedzieć ze idę w dobrą stronę . pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda
[sonata nf] Nowy auto dużo problemów fazy rozrządu , mieszanka paliwowa , asb
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Styczeń 2017, 18:22:42 »
1 temat= 1 problem

Używaj funkcji szukaj.

Tematy wypadania i błędów poduszek istnieją dopisz się.

Temat szumu nie istnieje załóż nowy.

GrzegorzK

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Styczeń 2017, 22:48:17 »
Prosił bym o usunięcie tematu .

barto

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Styczeń 2017, 10:18:32 »
Problem został jakoś rozwiązany?

GrzegorzK

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Styczeń 2017, 22:09:07 »
Witam nie specjalnie .
1 Okazało się że nie wypada zapłon tylko mieszanka jest za bogata a do tego źle pracowała faza rozrządu pomogło płukanie silnika i nowy czysty olej . Błąd mieszanki nadal się pokazuję ale mechanicy rozkładają ręce .
2 Szum w skrzyni dalej istnieje był wymieniony olej podobno była w nim woda ... (od podrdzewiałej chłodnicy oleju ) mechanik mówi że prawdopodobnie skrzynia może być skorodowana ale muszę jechąć do speca od skrzyń
3 Kontrolki nie zapiętych pasów nie ruszam puki nie wyjmę fotela i nie uporam się z powyższymi

barto

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Styczeń 2017, 12:43:04 »
Popytaj na jakichś forach regionalnych albo forum mitsubishi, cxy w Twojej okolicy nie ma jakiegoś speca od azjatyckich silników V6 - wiem ze swojego doświadczenia, że większość popularnych zakładów u mnie nie ma zielonego pojęcia, wymiana rozrządu w takim "wynalazku" była dla nich czymś nowym.

GrzegorzK

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Styczeń 2017, 19:07:20 »
Witam. Niestety muszę się zgodzić jak to mówi mój kolega jak na komputerze nie wyskoczy to najchętniej by wymienili wszystko  np mam nowe koło pasowe klimatyzacji i napinacz paska klinowego ( części 800 zł ) ale praktycznie usterka hałasu przy przyspieszaniu jest dalej . Aż muszę się spytać jutro jaki był cel ( części były zużyte to muszę przyznać .
Plan na teraz jest taki w szczecinie umówię się w zakładzie od skrzyń biegów na diagnozę a sam wezmę się za podstawy sprawdzę świece filtr powietrza , przepływomierz , przepustnice i szczelność kolektora dolotowego bo często się na forum powtarza . Zamówiłem też kabel do programu diagnostycznego z forum bo nie wiem co tak naprawdę za błędy widzieli mechanicy ....