Autor Wątek: [Santa Fe CM] Odpowietrzenie układu chłodzącego.  (Przeczytany 4446 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Taxidriver

• Giełda
[Santa Fe CM] Odpowietrzenie układu chłodzącego.
« dnia: 13 Styczeń 2017, 18:17:52 »
Witam jak w temacie mam problem z odpowietrzeniem układu. Po lekturze forum niestety szukajka nic nie znalazła, na ruskim forum nic nie znalazłem co by coś rozjaśniło. Po lekturze sam naprawiam w j ros.. nadal nici, po wizycie w serwisie wiem że nie ma żadnego odpowietrznika. Pytanie czy one faktycznie tak masakrycznie się odpowietrzają? czy pomaga im podnoszenie ryja do góry? lub jaki macie pomysł, wasze sposoby.

Benyy1

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Styczeń 2017, 15:23:44 »
Hej jaki masz silnik? Jak 2.2 to zalewamy płyn odpalasz i po pewnym czasie poziom spadnie  dolewasz do poziomu i tyle. Jak nie masz ogrzewania to problem może być w silniczek który przestawia klapę ciepło - zimno,  zamulonej nagrzewnicy, lub wywołanej uszczelce głowicy. Opisz dokładniej kiedy podziało się ogrzewanie. W jakich okolicznościach

Offline Taxidriver

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Styczeń 2017, 21:39:14 »
Jutro będę wiedział wszystko wygląda na to, iż pompa wody padła. Nie ma obiegu, rozpinam rozrząd i diagnoza razem z wymianą mam nadzieje że na tym się skończy. Jeszcze się nie przyzwyczaiłem do samochodu a już problemy.... tak wcześnie jeszcze nie grzebałem w samochodzie.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Styczeń 2017, 22:01:47 »
Jak dbasz tak masz .
Rozrząd to z reguły robimy zaraz po zakupie??
Pompa na rozrządzie czy tam za nim według mnie do zmiany od razu.

Offline Taxidriver

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Styczeń 2017, 09:20:49 »
No nie zawsze autko kupiłem ciut przed mrozami od pierwszego właściciela znajomy, wiem gdzie serwisował i jak nie płacze z powodu braku kasy więc wszystko zleca w warsztatach mam nawet fakturę za wymianę żarówek ;). Pełna książka i faktury za części i robotę. Ale ale tu wskakuje czynnik ludzki i jakiś partacz zaoszczędził czasu pracy za którą wziął kasę i dał ciała a ja się męczę.Woda złapała kasze i chyba pompa się ukręciła.;) Najważniejsze że blok cały.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Styczeń 2017, 16:17:44 »
No chyba, że tak.
Ach te mechaniki :(
Dobrze,że tylko tak się to skończyło.

Offline Taxidriver

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Styczeń 2017, 12:18:00 »
No niestety mechanik jaki jest każdy widzi zrobił dwie pierdoły a mój przestał na podnośniku od rana ma się zabrać jutro ;) nawet go nie rozkręcił.Ale nie narzekam jest tani i solidnie chłop robi a ja nie mam jeszcze ciśnienia mam czym jeździć.
No i po naprawie ukręcona pompa wody poprzedni mechanik oszczędził zajumał parę złotych na właścicielu nie wymienił pompy a tą co klient dostarczył opchnął, w samochodzie została niewymieniona efekt nie grzeje nie odpowietrza.....