Forum > S-Coupe / Coupe / Veloster

Amortyzator prawy tylni-problem z tuleją

(1/4) > >>

on86:
Witam, mam problem taki jak w temacie. Amortyzator jest prawie nowy lecz wyrobiła mi się tuleja-ta na dole-trzymająca amor. Wyraźnie go słychać na dziurach. Moje pytanie jest takie: Czy da się wymienić samą tuleję, czy trzeba wymienić amortyzator? Jaki amortyzator polecacie i ile kosztuje? W sklepie już pytałem, mają za 230zł (na opakowaniu widnieje obrazek, że jest on do sam. Hyundai i Kia). Prosiłbym o szybką odpowiedź z racji tej iż jestem umówiony na piątek w serwisie Hyundai-a na wymianę łożysk i przy okazji chciałem zrobić z tym amortyzatorem. Pozdrawiam.

P.S. Na diagnostyce wyszło mi 61% sprawności dla lewego(tył) i 44% dla prawego z uszkodzoną tuleją(tył).

Jeszcze jedno pytanko, Jakie są z tyłu amortyzatory: gazowe czy olejowe? Czy będzie jakaś różnica gdy jeden będzie gazowy a drugi olejowy?

Rafi:
Mi kiedyś wyrobiły się te gumy otaczające tuleje w kilkumiesięcznych amorkach gazowych (firmy Hart bodajże), miałem jeszcze stare amorki więc wymieniłem te gumy, kosztowało mnie to sporo nerwów i czasu ale się udało i jeżdżę już tak dobry rok i nic się nie dzieje, ostatnio zauważyłem podobną sytuację w górnym mocowaniu amora ale tym razem raczej skończy się na wymianie na nowy komplet amortyzatorów jakiejś dobrej firmy.
Jeśli masz zamiar wymieniać to raczej wymień oba i nie kombinuj z mieszaniem nowy-stary lub gazowy-olejowy :roll:

BartBartez:
Dla Scoupe Hyundai przewidział tylko gazowe ale MADE IN CHINA robią też olejowe.
Spotkałem się kilkakrotnie z wyrobionymi tulejami amorków i było to zawsze spowodowane złym montażem. Elementy zawieszeni należy dokręcaćkiedy auto stoi na kołach. Ewentualnie na lewarku podstawionym pod wahacz

on86:
więc lepiej kupić dwa i olejowe. ja tego nie będe robił tylko w serwisie HYUNDAI'a. Jakiej firmy(i cena) polecacie bo ja jeszcze jestem laikiem w tych sprawach.

Pyros:
Już wiele razy polecane olejowe Kayaby komplet na tył kosztuje ok.120zł (w zależności od sklepu). Ja uważam,że nic ciekawszego,tzn.lepszego w tej cenie nie znajdziemy :-P

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej