Forum > i30 FD
[i30 FD] Wibracje tylnej osi (hamulce)
kosmos2011:
Tutaj http://epc.japancars.ru/hyundai/#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%3D%3D masz numery części w Twoim aucie. Wystarczy kliknąć na numer w ramce koło konkretnej części. Na przykład szczęki 58350H i numer części to 58350-1HA00.
gszymans:
u mnie wibracje tylnej osi były spowodowane zardzewiałym mechanizmem ręcznego w tylnych okładzinach, po wymianie wszystko ustało.
arni_23:
Przeważnie rozpierak rdzewieje.
Marek_B:
W moim hultaju pojawił problem, że tak powiem akustyczny. Przy hamowaniu słychać wyraźne dudnienie z tyłu. U diagnosty po trząchaniu i hamowaniu na ścieżce, na monitorach pokazało jakiś mocno pulsujący słupek w kolorze granatowym. Poza tym wszystkie parametry w normie. Diagnosta stwierdził, że to lewa tylna tarcza jest lekko krzywa. Powiedział, że na razie można jeździć i niczym to nie skutkuje, poza dyskomfortem z powodu tego dudnienia podczas hamowania. Na konkretną robotę umówiłem się po świętach.
Tutaj pytanie do Was. Faktycznie lekko skrzywiona tarcza może powodować takie dudnienie przy hamowaniu? Czy można bezpiecznie używać auta? Pytam, bo mój zaufany mechanik wyemigrował gdzieś w świat, a sami wiecie jak to jest, gdy się jedzie do nowego "doktora" ze swoim hultajem :)
arni_23:
[quote="
Tutaj pytanie do Was. Faktycznie lekko skrzywiona tarcza może powodować takie dudnienie przy hamowaniu? [/quote]
Owszem, może.
Podobny objaw będzie, gdy jest zapieczony tłoczek hamulcowy i nie cofa się swobodnie, wtedy efekt jest podobny. Źle pracujący zacisk poznasz po nierównomiernie zużytych klockach hamulcowych.
Nawigacja
[#] Następna strona