Forum > i30 FD
[i30 FD] Wibracje tylnej osi (hamulce)
grinch:
Witam,
borykam się od pewnego czasu z wibracjami tylnej osi podczas jazdy autem.
W połowie roku problem pojawiał się przy szybkiej jeździe ~100km/h. Nie zawsze sporadycznie.
Potem coraz częściej przy niższych prędkościach. Wibracje zanikają jak auto zatrzyma się.
Panowie w warsztacie poluzowali ręczny i problem zniknął na jakiś czas. Gdy wrócił wymieniłem komplet hamulców z tyłu (tarcze, klocki, sprężynki i szczęki). Po odbiorze auta problemu nie było a ręczny (dźwignia) była sztywna.
Po jakimś czasie dźwignia ręcznego znów się wyluzowała a problem wibracji powrócił teraz już nawet przy 40km/h.
Telepie całym autem, ewidentnie z tylnej osi.
Dziś przeczyściłem linki ręcznego ale problem nie ustąpił.
Czy ktoś miał podobny problem?
arni_23:
Problem nie musi być wywołany hamulcem postojowym.
Równie dobrze może być to niesprawny zacisk hamulcowy, zapieczony tłoczek lub niesprawne prowadnice zacisku hamulcowego.
adrianc90:
Daj sobie spokój z linkami. Ja stawiam na zatarty rozpierak od szczęk. Skoro masz luźny ręczny to znaczy, że do końca nie odbija i stąd są wibracje. Sprawdź rysunek który przesyłam. Nr oryginału to 58257-1H000 (zamienników nie ma). Miałem identyczny problem jak ty po wymianie hamulców. U mnie waliło tak, jakbym miał subwoofer w bagażniku :D Na początku przy 120 km/h a potem już przy coraz mniejszej prędkości. W moim przypadku wystarczyło nasmarować i rozruchać ten rozpierak, ale możesz go profilaktycznie wymienić, bo to kosztuje kilkadziesiąt złotych. Dla pewności możesz jeszcze zrobić test. Podczas wibracji zaciągnij sobie lekko ręczny. Jak przestanie masz diagnozę.
Masz jeszcze link do jakiegoś ruskiego tematu, żeby zobaczyć jak to wygląda:
https://www.drive2.ru/l/762746
grinch:
Dodano: 2017-01-04, 23:02
@adrianc90
Niestety trochę inaczej to wygląda: podczas jazdy gdy nic się nie dzieje i zaciągam ręczny słychać zwykły szum z tylnej osi i auto hamuje.
Natomiast gdy auto podczas jazdy wpada w wibracje i zaciągam ręczny to te wibracje bardzo mocno się nasilają.
Jedyną możliwością aby wibracje ustały to zatrzymać auto, lub zwolnić do powiedzmy 20-30km/h.
bedik:
Miałem identyczny problem wibracji,wibracje przechodziły po zatrzymaniu auta. Winą była skrzywiona tarcza hamulcowa a przyczyną skrzywienie okazał się zacisk hamulcowy który się blokował,mimo tego że wyglądał na sprawny.
Nawigacja
[#] Następna strona