Ja mimo to rozebrałbym na twoim miejscu te szczęki i sprawdził rozpierak. Sam piszesz:
1. "W połowie roku problem pojawiał się przy szybkiej jeździe ~100km/h....Panowie w warsztacie poluzowali ręczny i problem zniknął na jakiś czas."
2. "Gdy wrócił wymieniłem komplet hamulców z tyłu (tarcze, klocki, sprężynki i szczęki). Po odbiorze auta problemu nie było a ręczny (dźwignia) była sztywna....Po jakimś czasie dźwignia ręcznego znów się wyluzowała a problem wibracji powrócił teraz już nawet przy 40km/h."
Reasumując - był problem, poluzowanie ręcznego pomogło, potem dźwignia od ręcznego była sztywna, było w porządku, poluzowała się - problem powrócił.
Wszystko sprowadza się do ręcznego i od tego bym zaczął. Linki masz już "odhaczone" Przeczyściłeś - nie pomogło. Możesz zdjąć koło, odkręcić zacisk, zdjąć tarczę i zobaczyć działanie tego rozpieraka- wtedy będziesz wiedział na 100%.
Krzywa tarcza? Nie wiem, być może. Choć logicznym w tym wypadku powinno być występowanie tego problemu zawsze, a nie sporadycznie. Przecież tarcza jak się już skrzywi to taka zostanie, nie wyprostuje się na chwilę po kolejnym hamowaniu.