Autor Wątek: [Accent X3] Accent, pęknięta deska rozdzielcza.  (Przeczytany 26716 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kubalessini

• Gość
[Accent X3] Accent, pęknięta deska rozdzielcza.
« dnia: 22 Luty 2012, 20:49:01 »
Witam, mam pewien problem, otóż pękła deska rozdzielcza w moim Accencie X3. Pęknięcie przedstawia zdjęcie

, znajduje się ono po lewej stronie.
nie wiem od czego powstało, ale mnie wkurza, a co najgorsze, pęknięcie się przesuwa w kierunku licznika.
Macie może jakieś propozycje, jak to skleić, aby nie było żadnego śladu?
I jak ciężko jest ją zdemontować z auta?
Z góry dzięki za odpowiedzi.

dawidd93

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Luty 2012, 20:54:27 »
nie ma żadnego zdjęcia.

Kubalessini

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Luty 2012, 20:59:08 »
Już jest :D

piotrek18

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Luty 2012, 21:08:30 »
napisz co zrobiłeś i w jaki sposób.Pozdrawiam Piotr

Kubalessini

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Luty 2012, 21:46:42 »
Tzn, jak powstało pęknięcie? powstało ono samoczynnie, od pewnego momentu słyszałem dziwne wibracje w okolicach deski, a potem zauważyłem pękniecie.

lukaszl86ldz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Luty 2012, 06:52:46 »
szczerze powiedziawszy opłaca się kleić skoro od 80 zł wzwyż można kupić kompletną deskę na allegro ?

Offline IgoReCzeK

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Luty 2012, 13:22:10 »
Cytat: "Kubalessini"
Macie może jakieś propozycje, jak to skleić, aby nie było żadnego śladu?
To będzie trudne, duża powierzchnia i dobrze oświetlona. Sam demontaż deski rozdzielczej (kokpitu), to jednak duże wyzwanie. Sporo części będzie na zatrzaski, dlatego proponuję skorzystać z sugestii lukaszl86ldz. W razie uszkodzenia jakiś zatrzasków, coś będzie można podmienić.

lukaszl86ldz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Luty 2012, 14:47:03 »
Kubalessini, moim zdaniem ale to tylko moje zdanie ja w Suzuki Swifcie wymieniałem kompletną deskę + zegary + elektryka pod spodem gdybym miał całość od razu i byłbym świadom wymiany również elektryki ze względów na inne wtyki od przycisków myślę że przekładka nie zajęła by mi więcej niż 4 dni z tym że ja przekładałem ze Swifta z 90 r mk2 na deskę z mk3 96 r. (robione pod blokiem)

myślę że w przypadku dostania takiej deski z tego samego typu bez zmiany włączników i inny pierdół nie zajęło by to więcej niż dwa dni .

Offline accencik

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Luty 2012, 15:53:31 »
Nie jesteś sam z takim pęknięciem deski. Ja sobie tłumacze że plastik użyty do wykonania "naszych desek" nie jest najlepszej jakości i po tylu jatach wstrząsów od karoserii i nagrzewania się od słońca po prostu pękł czyli zmęczenie materiału. Co do wymiany deski tez się zastanawiałem nad tym bo mi pękła w 3 miejscach. Wyciągnięcie tej deski to nie jest łatwa sprawa. Zatrzasków jest bardzo mało a o ile dobrze pamiętam to nie ma nigdzie tylko jest przykręcona na śruby a niektórych to nawet nie widać. Ja u siebie wyciągałem całą deskę rozdzielczą bo wymieniałem nagrzewnicę i zajęło mi to jeden wieczór od 18 do 4 rano i składałem cały następny dzień 2 dwie osoby (ani ja ani znajomy nie wiedział jak się ją wyciąga), jednak temat jest do ogarnięcia.

dawidd93

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Luty 2012, 16:21:03 »
oo kurcze to strach się bać, jak w waszych Accentach pękła deseczka  :-)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Luty 2012, 22:44:08 »
Tutaj jest od LC może coś pomoże w demontażu.

Kubalessini

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Luty 2012, 23:28:53 »
Ok, dzięki za odpowiedzi. Co do kupna nowej, znajdzie się taka samą, w tym samym kolorze? W sobotę sobie poprzeglądam wszystko w aucie, i spróbuje podziałać coś z tą deską.

Offline IgoReCzeK

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Luty 2012, 10:53:06 »
Cytat: "Kubalessini"
Co do kupna nowej, znajdzie się taka samą, w tym samym kolorze?
Występuje tylko w jednym kolorze i jednym rodzaju.

Dodano: 2012-02-24 o godz. 21:09
Zapomniałem o poduszce powietrznej pasażera, to będą 2 wersje.  :oops:
Najczęściej spotykane kolory w Europie, to jasno-szary. Widziałem wiele Accentów i wszystkie miały taki sam kolor. Na zdjęciach może to różnie wyglądać, więc się nie sugeruj fotkami a aukcji.

Kubalessini

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Luty 2012, 18:09:41 »
No właśnie, mój kokpit jest koloru podobnego do  kremowego, a jak teraz przeglądałem w necie, są same czarne.Jutro popróbuje jakoś od strony licznika, chociażby, żeby nie przemieszczało się dalej.

[ Komentarz dodany przez: IgoReCzeK: 2012-02-24, 21:11 ]
Widzę, że możesz mieć problemy z dobraniem koloru deski rozdzielczej, bo to jest chyba wersja amerykańska.  :-/

Offline accencik

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Luty 2012, 18:43:26 »
Wydaje mi się że po wyciągnięciu licznika nic to nie zmieni i nic z tym nie podziałasz. Ale próbuj ;)