Autor Wątek: wmiana lampki kontrolnej kerunkowskazów  (Przeczytany 2678 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

arekstw

• Gość
wmiana lampki kontrolnej kerunkowskazów
« dnia: 05 Wrzesień 2008, 09:27:48 »
Witam, spaliła mi sie lampka sygnalizująca działanie kierunkowskazów. Żeby ją wymienić muszę zdemontować nie wiem jak sie to fachowo nazywa ale poprostu zestaw licznikow . Słyszałem że jak się to wszystko odkręci i poodłącza to po ponownym złożeniu nie gaśnie kontrolka od AIR BAG. Moje pytanie brzmi czy jakbym pzred wymianą odłączył akumulator to dałoby to cos??? czy oszukałbym tą kontrolke od AIR BAG. Proszę o pomoc, i jakieś sugestie, co zrobić żeby wyjąć i założyć zestaw liczników i nie mieć kontaktu ze złączem diagnistycznym.

Accent 1,3 rok 1999 przebieg 104000

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Wrzesień 2008, 09:28:58 »
Poszukaj na forum - było o tym kilka dni temu

arekstw

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Wrzesień 2008, 09:59:32 »
Nie moge jakoś znaleść :->

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Wrzesień 2008, 10:45:18 »
Witam. Teoretycznie układ elektryczny pozbawiony zasilania i rozładowany z potencjału nie powinien pozwolić na weryfikację stanu uzbrojenia Air Bag'u. Czyli można byłoby liczyć na to, że powinno się udać i kontrolka po ponownym podłączeniu będzie działać poprawnie. ;-) W końcu do zapisania w pamięci EPROM ( czy jej podobnej ) jakiejkolwiek informacji potrzebna jest pewna porcja energii. Pozdrawiam Igor.

akwiatkowski

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Wrzesień 2008, 10:55:56 »
Osobiście jestem przekonany że w tym Accencie nie ma konieczności ściągania kierownicy do wyciągnięcia zegarów tak przynajmniej podaja manuale. Inna kwestia to przy jakichkolwiek działaniach w okolicach poduszek powietrznych nie dotykamy, nie odpinamy żadnych przewodów które są żółte i mają specyficzne złączki. Niektórzy ściagają kierownice do demontażu tablicy wskaźników ponieważ jest potem o wiele łatwiej. Pamiętajcie aby odpiąc "-" na akumulatorze, żeby nie zrobić jakiegoś zbednego zwarcia