Autor Wątek: [i30 GD] Piski i skrzypienie kierownicy  (Przeczytany 9634 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

macbag

• Gość
[i30 GD] Piski i skrzypienie kierownicy
« dnia: 20 Grudzień 2016, 09:11:21 »
W mojej nowej i30 po przejechaniu ~500km pojawił się problem z popiskującą/skrzypiącą kierownicą. Piski pojawiają się przy jeździe na wprost i delikatnym kontrowaniu kierunku jazdy. Przy mocniejszych skrętach problem nie występuje. Wystarczy np. stanąć gdzieś na parkingu i trochę pokręcić i przechodzi.

Do ASO z tego powodu jeszcze nie jadę, bo jak będą manewrować przy wjeździe to na bank będzie cisza. Musiałbym chociaż coś im zasugerować. Może macie jakieś sugestie. Widziałem identyczny problem na youtubie w kiance, ale tam także w ASO byłą cisza i problem nie został usunięty.

Dźwięk jest podobny do skrzypienia mokrej podeszwy o pedały, lub po prostu gumy o gumę/metal
Poniżej wklejam linik do filmiku na Youtubie:

Offline rdx0

• HKP
  • **
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Styczeń 2017, 21:11:32 »
Witam!
Niestety mam identycznie. Dodatkowo kierownica porusza się "lekko skokowo" na łukach. Auto kupiłem w listopadzie 2016, 1,6 GDI Hatchback. W serwisie w Katowicach i Dąbrowie Górniczej akurat jak pojechałem było ok. za dwa dni z powrotem piski. Napisałem trzy dni temu do nich i zamieściłem link do twojego filmu.
Na razie bez odzewu. A co tam u Ciebie?

macbag

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Styczeń 2017, 21:40:16 »
U mnie serwis zdiagnozował uszkodzenie kolumny kierownicy. Czekałem kilka dni na sprowadzenie części i 4h na wymianę.  Wymienili całość i po problemie.

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Styczeń 2017, 21:52:36 »
Najwidoczniej czy I lub II generacja a problem ten sam...

Offline rdx0

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Styczeń 2017, 08:51:16 »
Ale udało Ci się wjechać na serwis z "piskami" czy zdiagnozowali to w inny sposób. Mógłbyś mi podać namiar na ten serwis bo u mnie chyba się nie dogadam.

macbag

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Luty 2017, 12:03:48 »
U mnie piski występowały w 100% jak był mocno przymarznięty. Więc im go zostawiłem im go na noc i oni sobie z samego rana wzięli na jazdę. Wyłapali od razu. Polecam serwis Eltrans w Opolu na ulicy Oleskiej.

Offline rdx0

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Marzec 2017, 17:25:14 »
Kolumna wymieniona( udało mi się nagrać "piski"). Inne auto w prowadzeniu. Brak skokowego oporu przy obracaniu kierownicą. Ale żeby nie było za słodko kierownica po wymianie skierowana parę stopni w prawo. Po następnej interwencji w serwisie poprawiona ale dalej nie idealnie. nie wiem czy to olać bo naprawdę jest prawie dobrze a może być gorzej?

Offline Robson

• HKP
  • **
Skrzypienie kierownicy
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Kwiecień 2017, 21:29:11 »
Witam.
Mam to samo, pierwsze skrzypienie wystąpiło po przejechaniu 300km. U mnie problemem jest to że skrzypienie nie występuje cały czas. Raz skrzypi a za chwilę już nie. Byłem z tym w serwisie ale tam nie skrzypiało. Nadzieja w tym że jest 5lat gwarancji.

Offline rdx0

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Kwiecień 2017, 21:42:16 »
U mnie też nie  cały czas. Sprawdź na filmie w linku macbaga ten dźwięk. Ja miałem identycznie.
Do czasu nagrania tego w moim aucie patrzyli na mnie jak na nieszkodliwego wariata. Po filmie natychmiastowa wymiana. Nikt nie chce ryzyka awarii układu kierowniczego po  oficjalnym zgłoszeniu i olaniu tematu przez serwis. Zmuś ich do obejrzenia filmu macbaga i poproś o przyjęcie zgłoszenia na piśmie. W Hyundai Motor Poland na pewno po dwóch (przynajmniej o tylu wiemy wymianach) już wiedzą że jest jakiś problem. Pokaż im  ten temat na forum i powinno być dobrze. U mnie tj.w Katowicach już po filmiku macbaga szło w kierunku wymiany, natomiast mój film tylko to przyśpieszył. Po co z tym jeździć i się wk...wiać. Poza tym nie wiadomo do czego finalnie to doprowadzi. Powodzenia.

Offline Krzysiek

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Luty 2018, 18:16:18 »
U mnie też pojawił się problem ze wspomaganiem, chodzi skokowo, jest to dość uciążliwe szczególnie na obwodnicy,kiedy chce lekko skorygować tor jazdy.Co może być przyczyną.Zadna kontrolka się nie pali i nic nie stuka

Offline KamilGie

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Marzec 2018, 11:24:43 »
Cześć! Mam podobnie jak Wy ale w Elantrze z 2013 roku. Układ kierownicy piszczy na rondach, przy  mocnym i stałym skręceniu kierownicy. Nie zawsze też występuje. Zgłaszałem to ASO, ale oczywiście jak to bywa - złośliwość rzeczy martwych. Przy sprawdzaniu problem nie występował.
Zauważyłem też skokowe działanie układu, tj. jak chce lekko, dosłownie o kilka cm skorygować tor jazdy, to napotykam na kierownicy lekki opór, po czym kierownica "wpada" w daną stronę powodują lekkie "tańczenie" na drodze. Jest to dość nieprzyjemna na długiej trasie. W mieście i pomiędzy miastami nieodczuwalne. Na autostradzie - bardzo.
Pech chce, że dwa tygodnie temu skończyła mi się 5 letnia gwarancja, więc nic z tym nie zdziałam... (chyba)

Offline rdx0

• HKP
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Luty 2019, 22:05:56 »
Witam ponownie.
No i wróciło. Kiedy nie wiem bo tym autem jeździ cały czas żona (ja jeżdżę trzynastoletnim Accentem 1.5. Mam go od nowości i to jest auto. Tylko przeglądy i święty spokój). Tym razem bez pisków. Wczoraj wybrałem się z żoną do Krakowa autostradą A 4 i tam kopiuj wklej , mam nadzieję że kolega KamilGie nie ma nic przeciw że go cytuję” Zauważyłem też skokowe działanie układu, tj. jak chce lekko, dosłownie o kilka cm skorygować tor jazdy, to napotykam na kierownicy lekki opór, po czym kierownica "wpada" w daną stronę powodują lekkie "tańczenie" na drodze. Jest to dość nieprzyjemne na długiej trasie. W mieście i pomiędzy miastami nieodczuwalne. Na autostradzie – bardzo”. Nie zgodziłbym się tylko do końca z „nieprzyjemne” a uzupełniłbym o niebezpieczne. Przełamanie oporu nieźle potrafi przesunąć w pasie. Żona toczy się codziennie 40 km w dwie strony ok.80 km/h i tego nie czuje. Ja już jestem chory jak pomyślę że w czerwcu jadę na południe Chorwacji praktycznie cały czas po autostradzie. A jadę na urlop  podleczyć nerwy a nie je tracić.
To jest jakaś niezła granda. Nie mam czasu kopać się z servisami i hyundai motor Poland Ala będę znowu musiał. No bo co sprzedać i podrzucić komuś szajs to nie w moim typie. Ale  zostać frajerem po gwarancji też nie. Napiszcie może jak poradziliście sobie z problemem . Z tego co wyczytałem na necie to nie koniecznie musi być wina samej kolumny ale może być akumulator, układ sterujący, same sterowniki itd. Zamieszczam link na YT tam dotyczy to kia ale to nasze . Proszę oglądać od 22 minuty. Nie wierzę że w HMPoland o tym nie wiedzą a to już dyskwalifikacja auta i ich. Jeźdźimy od 25 lat Hyundaiami. Ten jest czwarty. I wystarczy. Pozdrawiam.

Offline novy0

• HKP
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Marzec 2019, 19:01:14 »
Miałem podobne przycięcia - pomogło przesmarowanie i zapsikanie wd40 górnego i dolnego przegubu na drążku kierownicy.