Autor Wątek: [Matrix] Kontrolka ilości paliwa w baku  (Przeczytany 15099 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Olik1980

• Gość
[Matrix] Kontrolka ilości paliwa w baku
« dnia: 15 Grudzień 2016, 15:26:18 »
Jeżdżąc Matrixem zawsze mam w komputerku ustawioną opcję wskazującą na to, ile jeszcze km przejadę na obecnym stanie paliwa. Zauważyłam, że gdy poziom paliwa spada i komputer wskazuje, że pozostało ok.90 km, od czasu do czasu mrugnie kontrolka stanu paliwa. Gdy komputer zejdzie już do 50 km przestaje odliczać, ale kontrolka się nie zapala. Czy to uszkodzenie jakieś, czy one tak mają, czy faktycznie,  mimo że kontrolka się nie świeci, a komputerek przestał odliczać muszę jak najszybciej jechać na stację?

Offline tomek_27

• HKP
  • **
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Grudzień 2016, 20:08:48 »
Kontrolka rezerwy najpierw mruga,potem się pali non stop.Faktycznie komputer od około 50 km. przestaje odliczać.Ciężko powiedzieć na ile jeszcze może wystarczyć.W tym momencie tankując do pełna nigdy nie zatankowałem 55 l.jak podaje instrukcja.Max to 50l.

Olik1980

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Grudzień 2016, 20:18:58 »
O właśnie, też nigdy więcej jak 49 nie zatankowałam, komp nie odlicza, kontrolka teraz się nie świeci. Zwykle gdy komp przestaje odliczać, to zahaczam o stację, ale dzisiaj nie miałam okazji, mam jeszcze ok. 10 km do przejechania jutro, zanim dotrę pod dystrybutor. To chyba dam radę, co?

Offline tomek_27

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Grudzień 2016, 20:29:00 »
Teoretycznie masz w baku kilka litrów paliwa więc powinno wystarczyć.Oczywiście nie wiemy czy pompa ściąga do końca.A tam wiadomo,że są brudy.Najlepiej jakbyś zatankował do pełna.Ciekawe ile się zmieści?

Offline TomPL

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Grudzień 2016, 10:11:21 »
W moim modelu komp nie odlicza, ale gdy lampka się zapali i zaraz zatankuję to wychodzi około 45l, czyli teoretycznie sygnalizacja zaczyna się gdy w baku mam jeszcze 10 litrów. Przy spalaniu 7-8l/100km daje to jeszcze ponad 100km do przejechania 8-)

Offline yanek

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Grudzień 2016, 13:23:14 »
Cytat: "TomPL"
W moim modelu komp nie odlicza,

Dziwne, a co jest na liczniku powyżej całkowitego przebiegu auta? Widziałem już parę Matriksów i wszystkie tam miały orientacyjny zasięg na aktualnej ilości paliwa w baku.

Offline TomPL

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Grudzień 2016, 08:32:30 »
A jednak - u mnie nie ma. Nad liczbą kilometrów jest tylko w lewym górnym rogu mniejszy napis "ODO" i tyle. Mogę przełączać na "TRIP" A i B i pokazuje odliczane km w ramach danego TRIP, ale tam też oczywiście nie ma innych informacji. W ogóle mam ubogie wyposażenie, drugi wyświetlacz pokazuje goodzinę w formacie 12-godzinnym i to już wszystko, cały "komputer"  :mrgreen:
Mam "duńczyka", może na tamten rynek robili takie?

Offline Brt

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Grudzień 2016, 10:40:43 »
Przeglądając znany portal aukcyjny, można zobaczyć, że jest kilka wersji zegarów.
Prawdopodobnie nie masz komputera pokładowego, stąd brak informacji o ilości paliwa w zbiorniku (szacunkowa ilość km),

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Grudzień 2016, 23:36:19 »
Na allegro licznik 60 pln, a przełącznik 18 pln wszystko z przesyłką.

Offline TomPL

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Grudzień 2016, 08:16:19 »
Tak to u mnie wygląda:

Jak widać wyświetlacz kilometrów bardzo ograniczony i sama wymiana licznika pewnie nie pomoże...

Offline Brt

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Grudzień 2016, 10:01:29 »
TomPL, myśle, że pomoże.
Podobny scenariusz testowałem w Getzie. Kupiłem zegary z komputerem pokładowym. Przekładka była P&P.
Musisz poszukać zegarów z dużym wyświetlaczem, takim jak pokazał kosmos post wyżej

Offline TomPL

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Grudzień 2016, 11:15:24 »
Dzięki za porady i ciekawostki, ale dla mnie gra nie warta świeczki - daję radę tak jak jest. Szczególnie, że sam bym się nie podjął tej wymiany  8-)

qba

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Grudzień 2016, 11:37:44 »
Cytat: "TomPL"
A jednak - u mnie nie ma. Nad liczbą kilometrów jest tylko w lewym górnym rogu mniejszy napis "ODO" i tyle. Mogę przełączać na "TRIP" A i B i pokazuje odliczane km w ramach danego TRIP, ale tam też oczywiście nie ma innych informacji. W ogóle mam ubogie wyposażenie, drugi wyświetlacz pokazuje goodzinę w formacie 12-godzinnym i to już wszystko, cały "komputer"  :mrgreen:
Mam "duńczyka", może na tamten rynek robili takie?

Też mam "duńczyka" i mam zegary jak u Ciebie.  Nie mam też tunelu środkowego z podłokietnikiem, podłokietnika w tylnej kanapie i regulacji wysokości fotela kierowcy.  Z czystej ciekawości - jak to wygląda u Ciebie?

Offline waldi678

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Grudzień 2016, 09:31:26 »
Chciałem założyć licznik z komputerem .Wczoraj patrzyłem i niestety nie mam czujnika temperatury zewnętrznej  z przodu tam gdzie mają inne modele hyundaia.Może ktoś wie gdzie znajduje się ten czujnik w Matrixie i czy wystarczy zmiana licznika i przełączników sterowania, żeby mieć kompa.

Offline yanek

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Grudzień 2016, 10:21:41 »
Cytat: "waldi678"
Chciałem założyć licznik z komputerem .Wczoraj patrzyłem i niestety nie mam czujnika temperatury zewnętrznej  z przodu tam gdzie mają inne modele hyundaia.

W Matriksach chyba nie ma takiego czujnika, no, przynajmniej w tych do 2004 roku.