Forum > i30 FD
[i30 FD] Dziwne odgłosy silnika
dziobo07:
Witam,
mam następujący problem:
podczas jazdy, przy bardzo delikatnym przyśpieszaniu słychać dziwny stukot, dźwięk dobywa się ni to z pod pokrywy zaworów, ni to z rozrządu. Dźwięk jest taki jakby bardzo głośno pracowały zawory albo jakby łańcuch chwilowo uderzył o obudowę. Występuje tylko w zakresie 1700-2000RPM. Taki intensywny tyrkot bym powiedział.
Problem nie występuje na biegu jałowym.
-Miał ktoś podobny problem?
-Jak można sprawdzić stan łańcucha rozrządu?
-Czy przy zdejmowaniu pokrywy zaworów konieczne jest wyjmowanie wtrysków?
Pomóżcie bo nie wiem jak kosztowna to będzię "przyjemność".
Byłem w hyundaiu nie za bardzo potrafili powiedzieć co to jest.
Mam 195kkm, olej zmieniany regularnie co 10kkm 5W30.
1.6CRDI 90KM 2010r
adrianc90:
Jeśli jest to klekot przypominający pracę starego diesela w mercedesie w123 to najprawdopodobniej problem leży we wtryskach. Ja mam coś takiego tylko przy trochę niższym zakresie obrotów, tak 1200-1600 przy przyspieszaniu przez kilka sekund silnik klekocze. Oprócz tego żadnych innych objawów. Też się zastanawiałem nad rozrządem, ale on jest od pasażera, a u mnie odgłos dochodzi z silnika bardziej od strony kierowcy. W końcu znalazłem ten temat, który rozwiał moje wątpliwości, bo gość miał identyczne objawy jak ja z tą różnicą, że u mnie zaczęło się to po prawie 6 latach eksploatacji, a on odebrał takie auto z salonu.
http://forum.mojaceed.pl/viewtopic.php?f=36&t=4142
Miłej lektury.
A i przy zdejmowaniu pokrywy trzeba wyjmować wtryski i przynajmniej wymienić podkładki pod nie.
dziobo07:
Dzieki kolego. Naprawiales u siebie? Jaki koszt?
kosmos2011:
Dziobo07 dodaj tag tematu [i30 FD] również tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=9416
adrianc90:
Póki co nic z tym nie robiłem. Auto odpala od kopa, nie narzekam na brak mocy. Generalnie żadnych objawów, więc bronie się rękami i nogami, żeby tego nie ruszać, bo wtryski to wydatek rzędu kilku tyś. złotych. Jak padną to wtedy będę naprawiał.
Nawigacja
[#] Następna strona