Autor Wątek: [Elantra MD] [Elantra MD] Czujniki ciśnienia powietrza  (Przeczytany 10488 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline glimar

• Giełda
[Elantra MD] Czujniki ciśnienia powietrza
« dnia: 15 Listopad 2016, 21:31:15 »
Witam

Czy czujniki ciśnienia powietrza w oponach są niezbędne ?
Co, jeżeli nie zamontuję ich w kołach zimowych ?
Prawdę mówiąc drogi element (serwis), ale czy konieczny?
A jeżeli konieczny to czy zakup czujników w serwisie jest jedyną opcją ? Może jakieś zamienniki ?

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 30 Lipiec 2020, 13:00:10 przez Brt »

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Listopad 2016, 21:50:43 »
Trochę nie w tym dziale napisałeś.

Podaj numer vin.

Offline glimar

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Listopad 2016, 22:21:13 »
VIN : KMHDH41CAFU435609

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Listopad 2016, 23:00:46 »
Oryginalne czujniki mają numer 52933-3X306 cena ok 300 pln/szt.

Masz auto ze stycznia 2015 i prawdopodobnie nie ma jeszcze zamontowanych czujników samo-adaptacyjnych. Można to sprawdzić zamieniając jedno koło z przodu na tył.

Jeśli czujniki nie będą miały samo-adaptacji to trzeba będzie nowe zakodować w ASO GDS-em.

Na górnej belce forum jest profil tam możesz zmienić silnik jaki wpisałeś przy rejestracji na forum na G4FG zamiast G4FC.

https://hyundai.afora.ru/eur/vin/kmhdh41cafu435609/

Offline glimar

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Listopad 2016, 23:05:54 »
Rozumiem że samoadaptacja polega na tym że czujnik "wie" w którym kole się znajduje.
Jaka reakcja powinna być po zamianie kół ?
Programowanie takich czujników jest oczywiście płatne - ale czy to jest operacja jednorazowa czy wymagana co roku po zmianie kół?
Czy można ich po prostu nie montować ?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Listopad 2016, 19:09:29 »
Jak zamienisz dwa koło miejscami to bez samo-adaptacji powinna zaświecić się kontrolka na zegarach.

Programowanie (w przypadku braku samo-adaptacji) dodatkowego kompletu czujników jest płatne i potem już tylko na wiosnę trzeba oznaczyć gdzie było jakie koło.

Można jeździć bez czujników tylko będzie się paliła kontrolka na zegarach i nie wiadomo co z ubezpieczeniem.

Offline glimar

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Listopad 2016, 19:45:51 »
W sobotę zamienię koła. Zobaczymy jakie są czujniki. Póki co dziękuję.
W sobotę wrócę do tematu

[ Dodano: 2016-11-26, 15:26 ]
I zgodnie z zapowiedzią wracam do tematu w sobotę. Niestety po tygodniu , ale warunki pogodowe nie sprzyjały zamienianiu kółek.
Koła zamieniłem miejscami (przód - tył). Nic się nie świeci. Czyli tak jakby się dogadały.
Poszperałem trochę w internecie i dokopałem się do katalogu części zamiennych do tego egzemplarza. Czujniki TPMS mają numer katalogowy 529333X306. Szukanie części zamiennych w różnych częściach świata przyniosło tylko tyle że cena minimalna oscyluje w granicach 40 euro za sztukę. Trochę sporo. Cena w serwisie też nie powala bo to ok 600 zł za kpl.
Może jakieś zamienniki ? Tańsze oczywiście.... ( tak tylko marzę  ;-) )

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Listopad 2016, 20:28:41 »
Żeby ktoś przeczytał to co dopisałeś do postu [ Dodano: 2016-11-26, 15:26 ] w momencie gdy Twój post jest ostatnim w temacie musisz:

Po dopisaniu poprzez funkcję odpowiedź trzeba wejść w edytuj (z prawej strony postu) zaznaczyć całą treść postu, następnie iksem koło edytuj trzeba skasować cały post i na końcu poprzez odpowiedź należy wkleić całą treść i ponownie wysłać. To co zrobiłeś dotychczas powoduje że post wyświetla się jako przeczytany i nikt nie wie że coś dopisałeś.

600 złotych za komplet to raczej dobra cena.

Spytaj jeszcze tutaj http://www.emg-poland.pl/ ta firma dostarcza czujniki dla Hyundai/Kia w Polsce.

Offline glimar

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Listopad 2016, 20:05:42 »
I są wieści. Komplet 4 szt. za 590 zł. Pasują do modelu. Cena podobna jak w serwisie czyli nie ma co kombinować i trzeba zdać się na serwis. Co montowane u nich to u nich. Nie będą mieli podstaw do ewentualnego narzekania. Teraz jeszcze jakieś felgi i można zakładać zimowe opony.

Chyba coś nie tak zrobiłem z tym edytowaniem, kasowaniem i wklejaniem :-(

kitachi

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Czerwiec 2018, 10:26:41 »
Witam
Nabyłem nową Elantrę w najuboższej wersji jedynie z kontrolką TPMS bez danych dostępnych na wyświetlaczu. Czy posiadając ELM na Bluetooth mogę odczytać pełne dane z TPMS poprzez telefon i aplikację (jaką) ?
Inne sugestie jak dowiedzieć się w którym kole ile jest wiatru ?
Myk z manometrem znam :D :).
Pozdrawiam

Ps. doklejam się tu gdyż nie mogę założyć swojego tematu :( jeszcze :)