Autor Wątek: Silniczek regulacji świateł - ACCENT 2000  (Przeczytany 4636 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bobi17

• Gość
Silniczek regulacji świateł - ACCENT 2000
« dnia: 04 Wrzesień 2008, 12:13:02 »
Witam.

Mam prawdopodobnie banalne pytanie. Jak zabrać się do wybudowania silniczka regulacji świateł w ACCENCIE z 2000 r.?
Wydaje się, że jest po prostu wciśnięty w jakieś gniazdo (nie stwierdzam żadnych śrub, które mogłyby go mocować). Nie chciałbym niczego wyłamać. Muszę go wymontować (choćby na wzór) bo będzie pewnie konieczna wymiana. Po przekręceniu zapłonu silniczek chodzi cały czas bez przerwy... a odblask reflektora nie rusza się. A może uda się coś z tym zrobić, choć pewien fachowiec twierdzi, że jak go rozbiorę, to na pewno nie złożę z powrotem.
Może ktoś z szanownych kolegów miał podobne problemy?.

Pozdrawiam serdecznie. <piwo>

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Wrzesień 2008, 14:04:36 »
silniczek się wykręca z reflektora, popatrz dobrze

bobi17

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Wrzesień 2008, 12:31:06 »
Cytat: "e-gen"
silniczek się wykręca z reflektora, popatrz dobrze

Dzięki e-gen.
Silniczek rzeczywiście wykręca się z reflektora kręcąc śrubą służącą do ręcznej regulacji świateł. (Wcześniej trzeba go oczywiście przekręcić w otworze w prawo).
Pozdrawiam. <glupek2>

grzechu1984

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Październik 2009, 02:55:46 »
Witam , u mnie silniczek raz podnosi raz opuszcza , takie drgania, kto wie co może być przyczyną ?? bzyka i bzyka .....

doman76

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Październik 2009, 03:10:17 »
Mam to samo w Accencie II, aktualnie jestem na etapie naprawy owego silniczka, wydaje mi sie ze wiem co jest zepsute, ale jakos nie bardzo jest czas sie tym zajać.
Jak uda sie naprawić dam znać.

No chyba ze ruszaja Ci sie obie lampy - wtedy raczej przelacznik

grzechu1984

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Październik 2009, 09:34:32 »
U mnie raz lewa raz prawa , tak jakby na zmiane , jeszcze dzisiaj dokladnie to obadam i dam znac , czyli jak obie to przełącznik ?? ile taki może kosztować??

maclun

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Październik 2009, 10:03:55 »
Wydaje mi sie ze mam podobny problem. Jak dotykam przelacznik (ale nie zmieniam pozycji) to silniczki czasem wariuja.

Jak ktos rozwiaze problem to chetnie przeczytam co zrobiliscie.

Maciek

grzechu1984

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Październik 2009, 10:28:27 »
Przełącznik to koszt na allegro około 30-50 zł , dzisiaj postaram sie rozebrać to ustrojstwo i sprawdzic co jest nie tak ....

doman76

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Październik 2009, 11:48:49 »
U mnie wariowała jedna, szczególnie po dotknięciu obudowy silniczka, druga ruszała się tylko czasem, delikatnie - najprawdopodobniej z powodu tej pierwszej.
Jak dotykasz przelacznik i dlatego wariuje - 99% wina przelacznika/kabli. Najpierw sprawdz dokladnie styki. Nie pamietam niestety konstrukcji tego przelacznika w środku, ale powinien to być potencjometr + drobny układ elektroniczny.
Jeśli w środku znajdziesz napuchniety/spuchniety kondensator(na google znajdziesz zdjecia) to trzebaby wymienić. Jak nie to wina raczej(o ile w środku nie ma brudu) będzie potencjometru(google: regeneracja potencjometru(ów)) - ale to już może być sporo zabawy, wiec moze lepiej kupic inny. Jak coś to wrzuć fotki to sproboje pomoc.

grzechu1984

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Październik 2009, 23:54:46 »
Wie ktoś jak w miare lajtowo dobrać siędo tych przełączników ?? w VW była to pestka , tutaj siedzą mocno a nie chce czegoś uszkodzić przy demontażu .

doman76

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Październik 2009, 21:17:06 »
w faq dodałem sposób naprawy pokrętła i silniczka, niestety jak dobrać się do przełączników w Igen nie mam pojęcia, jakby były jakieś problemy z naprawą to pytajcie.

grzechu1984

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Październik 2009, 18:55:54 »
Witam , w moim przypadku jak sie okazało prawdopodobnie przyczyna była luźna kostka wchodząca do pokretła regulacji, jak wyciągnąć te przełączniki ?
Jeśli mamy tam jakieś wolne miejsce ( zaślepke ) od dołu wkładamy pod jednąz zaślepek płaski śrubokręt , delikatnie podważamy , powinna wyjść , nastepnie chwytając za wolne miejsce powstałe po zdemontowaniu zaślepki delikatnie ruszamy tym ustrojstwem ażdo wyczepienia go z zaczepów , u mnie poszło jak po maśle ....