Autor Wątek: [ix35 EL] Regulacja świateł  (Przeczytany 9269 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dzióbel

• Gość
[ix35 EL] Regulacja świateł
« dnia: 07 Listopad 2015, 10:41:20 »
Witam!
Chciałbym zapytać jak się reguluje światła długie - tylko długie?
Światła mijania są OK, tylko "długie" świecą" bardzo wysoko.
Regulacja z poziomu pokręta w kabinie obniża cały reflektor co nie załatwia sprawy.
W instrukcji nie znalazłem jak to zrobić :).

MKeller

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Listopad 2015, 17:07:36 »
Jeśli masz soczewkę, to z tego co się orientuję to jest jedna regulacja. Więc jeśli normalne światła są OK to raczej nie ma mozliwości wyregulowania samych "długich" bo to ta sama żarówka tylko tyle ze zamyka sie przesłona i soczeka dostaje pełną moc żarówki.

Dzióbel

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Listopad 2015, 10:15:12 »
Niestety właśnie tak jest. Stąd moje pytanie czy można jakoś wyregulować oddzielnie długie i krótkie światła :)

PiotrAlbre

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Listopad 2015, 17:33:57 »
Byłem dziś w serwisie w związku z xenonami które na płaskiej drodze miał zasięg około 20m w serwisie się upierali ze tak musi być. Stwierdziłem, że jadąc poza teren zabudowanym z prędkością około 90 km/h czuje się jakbym jechał we mgle. Po dyskusji okazało się że podnieśli nieznacznie światła trochę się poprawiło ale nie znacznie. Czy ktoś miał podobny problem?

Denny4

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Listopad 2015, 20:06:46 »
PiotrAlbre

Z tego co czytam w tym temacie to mocno się zaangażowałeś w rozwiązanie poniekąd problemu.
Pomyślałem sobie co ja bym zrobił w takiej sytuacji.
Sprawdzenie świateł w dowolnej stacji badań to koszt 10zł (wybrał bym kilka i to tych "świeźych" mają nowy sprzęt nie zdezylowany i skalibrowany).
Trochę tych ix-ów jeździ po mieście można wytropić wieczorem jakiegoś na parkingu i porównać zasięg świateł (może to głupie ale zaskakująco proste i skuteczne).
Ostatnie lub pierwsze co bym zrobił to znalezienie ustronnego parkungu z kawałkiem ściany i wykonanie własnych pomiarów.
Jedyne czego potrzebujesz to metrówki i płaskiej ściany.
Wszystkie informacje jak to zrobić znajdziesz TUTAJ

Po tym będziesz miał pewność czy winny jest ykład samopoziomowania czy "ten typ tak ma"

PiotrAlbre

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Listopad 2015, 23:00:41 »
Bardzo fajny materiał
Co do sprawdzenia to na równej drodze zasięg świateł był na 3,5 długości zaparkowanych aut jakieś 25 m.
A prawa strona o jakieś 2 auta dalej.
Ostatnio jadąc około 90-100 na pustej drodze w nocy w ostatniej chwili zobaczyłem jakiegoś zwierza, ostre hamowanie a i tak bym go trafił gdyby nie uskoczył. Pojechałem do serwisu a Ci chcieli mnie skasować 43 zł za regulacje. Zgodnie z propozycja podjadę do nowej stacji diagnostycznej aby sprawdzili mi ustawienie, pomierzy tez światła zgodnie z wytycznymi i będę się upierał by podnieśli. Światła bi xenon super jako drogowe ale jak się jedzie pozamiasetem ponad 100 to szczerze powiem ze się obawiam. Często migam długimi. Jak przyspieszam zasięg się poprawia ;).  Jeździłem Ix bez ksenonowe ale tam światła to są trochę słabe.

Sprawdziłem lampy

Stopień opadania światła 1.0% światło na wysokości 93 cm
Po 1 m już spada o 3 cm. Po 10 m około 29 cm zasięg to około 35 m

Z tekstu wynika ze powinien być około 90;)

[ Dodano: 2015-11-24, 23:26 ]
No i wyszło.
Podjechałem do stacji kontroli pojazdów przestawili lampy do góry było sporo pod kreską. Pobocze było ustawione na linni  podziału.
Okazało się ze prawy lefrektor świecił za bardzo do środka.
Zastanawiam się dlaczego Hyundai Polska odpowiedział mi, że tak musi być, a serwis stwierdził ze ten typ tak ma i wyżej nie mogą bo to niezgodne z przepisami. To, że tak opada snop światła to dlatego ze światła są na wysokości około metra nad ziemią.
Reasumując diagnosta ustawił ,zbieżność i wysokość świateł i teraz miód malina świeca gdzieś na 100m ;)

ilonides

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Listopad 2016, 18:40:06 »
Czy mogę jechać na regulację xenonów do stacji kontroli pojazdów mimo, że mam auto na gwarancji i nie będzie to równoznaczne z utratą ochrony?