Cześć,
Mam założoną instalację LPG na której przejechałem prawie 100 tys. km, chodzi na LPG pięknie ładnie, ogólnie cud miód malina. Pojawił się u mnie natomiast problem z jazdą na benzynie. Na zimnym silniku gdy odpalę i wcisnę pedał gazu zaczyna się dusić, obroty spadają do około 500 i się dusi. Gdy się wciska pedał gazu bardzo wolno, nic się nie dzieje złego. Inna sytuacja to gdy się zapali na zimnym silniku i pozostawi żeby silnik pracował bez dodawania gazu, po pewnym czasie czuć że silnik zaczyna się "trząść" i gaśnie. I tak może około dwa razy do rozgrzania silnika do 30 stopni, wtedy przełącza się na LPG i wszystko chodzi normalnie. Na zimnym silniku np. po nocy odpala zawsze za drugim razem, za pierwszym nigdy. Wystarczy lekko zakręcić, dosłownie cyknięcie kluczykiem żeby się rozrusznik odezwał i za drugim odpala bez problemów. Za pierwszym razem można kręcić do rozładowania akumulatora. Na ciepłym odpala bez problemów.
Jazda na benzynie na rozgrzanym silniku: lekko dodając gaz, jakoś się rozpędza i nie szarpie, można nie odczuć braku mocy. Natomiast troszkę mocniejsze wciśnięcie gazu powoduje szarpanie, bądź brak przyśpieszenia przez 2-3 sekundy, przyśpiesza na 2-3 sekundy i w kółko. Czasami są inne przedziały czasowe, nie ma reguły. Gdy jadę np. na trzecim biegu około 60 km/h (około 3 tys obrotów) i wcisnę na 3/4 pedał gazu samochód wręcz zwalnia o jakieś 15 km/h i dopiero przyśpiesza szarpiąc. To samo jest z redukcji z 3 na 2 bieg np. przy skręcie, puszczając sprzęgło samochód wręcz się zatrzymuje z 20km/h.
Wymienione: cewka, przewody WN, świece, pompa paliwa (stara dawała ciśnienie 0.1 bara gdzie samochodu już się nie dało odpalić), filtr paliwa.
Na LPG jeździ bez problemów.
Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być? Uszkodzone wtryskiwacze? Zapchane? Czy coś innego?
Silnik to G4EB.
EDIT: Check engine ani razu się nie zapalił, po podłaczeniu przez ELM327 również nie odczytuja żadnych błędów.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2016-11-26, 12:17 ]
Cześć,
Wszystko działa poprawnie gdy w zbiornik paliwa jest zapełniony benzyną ponad połowę. Gdy jest mniej niż połowa problemy narastają wraz ze zmniejszaniem się poziomu benzyny.
Ktoś wie co to może być?
Pozdrawiam