Autor Wątek: [Getz] [Getz] Hyundai Getz 1.1 podniesienie zawieszenia + (Głębokoś  (Przeczytany 3926 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rusek

• Gość
[Getz] Hyundai Getz 1.1 podniesienie zawieszenia + (Głębokoś
« dnia: 31 Październik 2016, 19:02:30 »
Witam!
Ostatnio znowu musiałem jeździć troszkę moim Getzikiem, Postanowiłem pojechać nim w teren  no i troszkę się zawiodłem, co prawda jechać jechał ale przy próbie podjechania pod mój ulubiony lasek musiałem zrezygnować, prześwit okazał się zbyt mały i zablokowałem się na koleinie. Automatycznie zrezygnowałem wówczas z przejazdu przez rzekę. Nie znam się na tuningu ale z tego co wiem wystarczy zmienić amortyzatory i sprężyny.
I teraz moje pytania:
1. Czy w Getzie da się podnieść zawieszenie uszczęśliwi mnie każdy centymetr  ;-) ?
2. Jaka jest maksymalna głębokość brodzenia w Hyundaiu Getzie 1.1 2004?
3. Jakie części kupić?

ps. Wiem że nie jest to autko terenowe. Jednak bardzo mi zależy aby dowiozło mnie do mojego lasku a aby się to udało muszę podnieść zawieszenie o minimum 3 cm :-)

Z góry dziękuję za pomoc! :)
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 20:23:30 przez Brt »

Offline robaszek127

• Giełda
[Getz] Hyundai Getz 1.1 podniesienie zawieszenia + (Głębokość brodzenia?)
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Październik 2016, 22:37:45 »
Akurat w getzie nie jest tak źle (np.  passat B5 znajomego nawet zahacza spodem o krawężnik najeżdżając na chodnik) z prześwitem bo sam nie boje się jechać do lasu czy po drodze polnej. Nie wiem czy coś daje ale mam koła 14calowe plus z przodu oponki 185/65.
Wiadomo można dać oponki większym profilu, nowe sprężyny a z tyłu dodatkowo podkładki gumowe.
A brodzić to raczej bym nie polecał benzyniakiem po głębszej wodzie bo to śliski temat bo to nie terenówka. Pewnie powoli jadąc spokojnie wytrzyma wodę do wysokości progów.

Rusek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Listopad 2016, 02:16:35 »
Z tego co piszesz to brodzenie podobne do mojej Kalinki tylko prześwit mniejszy o jakieś 7 cm :-( Koła mam 14' Do szczęścia trzeba mi około 3-4 cm większy prześwit.
Koła 15' podejdą?

Offline servicemen

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Listopad 2016, 20:06:50 »
Może załaduj sprężyny i amortyzatory z wersji Cross, nie wiem o ile wyżej stał ale skoro ratuje cię każdy centymetr.....