Forum > Matrix / ix20
[Matrix] Za mało oleju a stukanie w silniku?
TomPL:
Przebieg około 110.000km, ale te 1/2 litra to tak na oko, mogło być trochę więcej, ale góra 3/4.
Wikinger:
Mój wypija koło setki na 1000 km, więc u Ciebie byłoby super. Jak jest za mało oleju to na bank klepią popychacze. Kwestia ile na tym oleju jeździsz już. Jeśli silnik tylko w benzynie to tak co 15 tyś dobrze byłoby wymienić, jeśli w gazie to częściej. Może lepiej wymienić niż dolewać? Zalej syntetykiem 5W30 lub 5W40 jakimś dobrym np. marek shell helix, motul, valwoline czy liqui moly pod max pośmigaj troche i zobacz czy ucichnie. Jeśli nie to przed poważnym krokiem jak wymiana szklanek spróbuj jeszcze dolania do oleju ceramizera albo militec - 1. Na bank nie zaszkodzi a często pomaga. U mnie ceramizer wlany jakieś 12 tysi km temu znacznie wyciszył pracę.
TomPL:
Olej w samochodzie zawsze wymieniałem późną jesienią, razem ze zmiana opon. W Matrixie nowy olej pod koniec listopada (po zakupie auta), do górnego wskaźnika, potem z 5tyś. km do wiosny, w kwietniu sprawdziłem - olej w połowie zakresu, potem z 10tyś. i usłyszałem te klapanie. Ze 2 tygodnie minęły zanim się połapałem i wtedy dolałem (miałem zapasik Castrol, syntetyk 5W30). Dzisiaj w zasadzie jest OK, tylko standardowe odgłosy. Może się nic nie stało... W listopadzie olej wymienię 8-)
kosmos2011:
--- Cytat: "TomPL" ---wtedy dolałem (miałem zapasik Castrol, syntetyk 5W30).
--- Koniec cytatu ---
No i wyszło szydło z worka ;-) Ten olej to olej wytwarzany w technologi syntetycznej czyli HC żaden syntetyk(ulepszony minerał). Przy następnej wymianie zrób płukankę i wlej Mobil 1 ESP 5W30 (też HC). Oleje typu HC szybko tracą parametry więc skróć interwał wymiany do 10 tyś km (a może nawet jeszcze mniej).
TomPL:
Czy ja wiem... to był konkretnie Castrol Edge FST 5W30
Nawigacja