Forum > Matrix / ix20
[Matrix] Za mało oleju a stukanie w silniku?
TomPL:
W ostatnich dniach zauważyłem stukanie(?) w okolicach silnika (na ile mój słuch pozwala ustalić miejsce), a szczególnie słychać było po rozruchu, gdy stał ze 2-3 dni. Po rozgrzaniu silnika stukot się zmniejszał, ale nadal był słyszalny. Jedyne co mi przyszło do głowy, to przypomniałem sobie, że dawno nie sprawdzałem poziomu oleju w silniku! No i okazało się, że jest mało, ledwo na czubku bagnetu. Nie wiem, ile tak jeździłem, od wiosny nie sprawdzałem (w grudniu 2015 był full, w kwietniu w połowie wskaźnika). Dolałem około 1/2 litra oleju, teraz na bagnecie jest w połowie wskaźnika, przy rozruchu stukot jest, choć dużo mniejszy, po rozgrzaniu znika.
Czy brak oleju może być przyczyną i czy coś zepsułem w silniku jeżdżąc (parę tygodni?) ze z byt niskim poziomem oleju? Można/warto coś jeszcze zrobić oprócz dolania oleju?
caro1955:
Witam . Silnik G4EDG posiada regulację mechaniczną na zaworach należy sprawdzić,
posiada także łańcuszek łączący dwa wałki rozrządu w głowicy poleca do weryfikacji.
kosmos2011:
--- Cytat: "caro1955" ---Silnik G4EDG posiada regulację mechaniczną na zaworach należy sprawdzić
--- Koniec cytatu ---
Przy hydraulicznej regulacji luzów zaworowych jaką posiada silnik G4ED jedyna możliwość sprawdzenia to obsłuchanie za pomocą stetoskopu czy któryś z popychaczy nie stuka i wtedy wymiana.
https://www.drive2.ru/l/8016125/
TomPL:
Dzięki, obsłuchanie i ew. wymianę zostawię fachowcowi :)
A przy okazji - ile oleju wam zżera ten silnik? Mi wyszło, że przez 6 miesięcy i około 10.000km zżarło około 1/2 litra...
kosmos2011:
Super wynik, jaki masz przebieg?
Nawigacja
[#] Następna strona