Autor Wątek: [ix35 EL] Skrzynia Automatyczna zawiesza się na 4 biegu.  (Przeczytany 5858 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

krwcislo

• Gość
[ix35 EL] Skrzynia Automatyczna zawiesza się na 4 biegu.
« dnia: 02 Październik 2016, 12:00:31 »
Witam

To mój pierwszy temat na tym forum, wiec witam wszystkich.

Od maja tego roku mam problem ze swoim ix35. Samochód na gwarancji.
Po przejechaniu dłuższego dystansu skrzynia automatyczna blokuje się na 4 biegu.

Poniżej link do filmiku.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/18918213/MOV_0249.mp4
https://dl.dropboxusercontent.com/u/18918213/MOV_0053.mp4
https://dl.dropboxusercontent.com/u/18918213/MOV_0178.mp4

Usterka pierwszy raz wystąpiła w 05.2016 Podczas usterki nie pojawiają się żadne błędy ani komunikaty. Samochód cały czas pracuje na 4 biegu. Po ponownym uruchomieniu silnika wszystko wraca do normy. Usterka pojawiała się 1-2 razy dziennie a czasem 1-2 razy w tygodniu. Nie potrafię jej wywołać.  Dodatkowe objawy to lekkie szarpanie podczas zmiany z P na D

1 wizyta na serwisie w Krakowie na ul. Jasnogórskiej - Sprawdzili samochód, podpieli pod komputer i nie znaleźli żadnej usterki (nie miałem żadnych dowodów)

2. Za kilka tygodniu nakręciłem pierwszy filmik i umówiłem się na ponowną wizyte w serwisie. W samochodzie zostało zaktualizowane oprogramowanie w skrzyni biegów i adaptacje. Problem zniknął na około 1 miesiąc. Skrzynia płynniej działała. Samochód mniej palił.

3. Trzecia wizyta w serwisie z nowymi filmikami. Po tygodniu telefon serwisu że w okolicy skrzyni biegów znaleziono martwego ptaka. Serwis skasował 200 zł  i zapewniali że teraz problem zniknie. Po około 3 tygodniach problem wrócił.

4. Jestem umówiony na wizytę na 06.10.2016.

Czy ktoś może spotkał się z taką usterką ? Tarce zaufanie do serwisu, mam wrażenie że za każdym razem coś poprawiają ale nie mówią prawdy. Problem znika na kilka tygodniu po wizycie w serwisie.

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Październik 2016, 13:05:07 »
Nie mają pojęcia co to jest. Zmien serwis jeśli to możliwe, i próbuj odzyskać kasę chociaż częściowo. Nie mówię że się uda, ale próbować trzeba

Offline bsbs

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Październik 2016, 15:25:15 »
Witam a sprawdzali stan oleju w szkrzyni

krwcislo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Październik 2016, 21:34:11 »
@jacek2
Też mam wrażenie że nie wiedzą co jest grane. Już chciałem się umówić do innego serwisu ale chce aby zwrócili pieniądze za ostatnią usługę.

@bsbs
Przyznam że nie pytałem czy sprawdzali olej w skrzyni.

ilonides

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Październik 2016, 16:24:11 »
Udało się problem wyeliminować?
U mnie co prawda i40FL ale dzisiaj skrzynia zawiesiła się na D2 i D6 - dopiero ponowne uruchomienie silnika spowodowało, że auto zaczęło jeździć normalnie

RaiiOlszt

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Październik 2016, 13:30:32 »
Gdzie aktualizowali ci oprogramowanie skrzyni biegów. w ASO HYUNDAI?

krwcislo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Marzec 2017, 11:53:51 »
Problem cały czas się powtarza. Przy kolejnym wystąpieniu usterki na 4 biegu przyjechałem do serwisu - 60 km. W serwisie na Jasnogórskiej w Krakowie znaleźli problem na czujniku prędkości wałka rozrządu. Wskazywał błędnie wartość 0. Stwierdzili że to jest powód usterki. Dlatego też skrzynia wchodzi w tryb awaryjny. Czujnik zamówili i wymienili.

Po wymianie jest tylko gorzej. Teraz skrzynia wchodzi w tryb awaryjny z 6 biegu. Ostatni przejazd A4 z prędkością ok 120 km/h i nagle wpada 4 bieg. Jeden huk i jeden jęk.

Aktualizacje oprogramowania robili mi też na Jasnogórskiej w Krakowie.

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Marzec 2017, 20:13:32 »
po co jeździsz do baranów z ASO? w ASO ani nie zdiagnozują skrzyni ani nie naprawią. pojedź do fachowców od automatów, dobre warsztaty mają sprzęt diagnostyczny do skrzyń. zresztą doświadczony mech będzie wiedział po typie skrzyni i objawach co jest grane. wejdź sobie na forum tu http://www.midparts.pl/forum/viewforum.php?f=2&sid=47df6fcc103550db463fe719e3b66962...więcej się dowiesz co dolega

krwcislo

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Marzec 2017, 21:21:01 »
Jeżdżę do serwisu bo samochód jest na gwarancji.

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Marzec 2017, 22:56:54 »
ale nic nie szkodzi aby podjechać na diagnozę do skrzyniarzy i wtedy masz jakieś argumenty

krwcislo

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Marzec 2017, 16:52:48 »
Napisałem do prawnika, ten już miał przygotować pismo do HMP z żądaniem wymiany skrzyni na nową jako pierwszy krok do ewentualnego pozwu.  Równocześnie napisałem kolejny raz do HMP i dwa dni temu przyjechali lawetą i zabrali samochód do Autoryzowanej Stacji Obsługi Karmot w Tarnowie. Dziś dzwonili że podejrzewają sterownik skrzyni biegów. Podobno sprawdzał go elektryk i nie podobają mu się wartości oporów. Dla pewności zamówili nowy i mają porównywać. Przy okazji stwierdzili że olej jest spalony. A ten sam olej miesiąc podobno temu sprawdzali mechanicy z Krakowa na Jasnogórskiej. W papierach napisali że stan oleju bardzo dobry.

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Marzec 2017, 19:22:13 »
jak sterownik szwankuje to skrzynia dostaje w d..ę i może palic tarczki i przegrzewać olej. trzeba pamiętać też, że oryginalny olej ATF SP3,4 brązowieje naturalnie i nie oznacza to zlej jego kondycji