Autor Wątek: Zablokowany rozrusznik?  (Przeczytany 5698 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Veroxx

• Gość
Zablokowany rozrusznik?
« dnia: 30 Wrzesień 2016, 13:16:04 »
Witam, czy może ktoś poratować informacją (lub ma ktoś pod ręką jakąś instrukcję obsługi ) na temat położenia rozrusznika w Hyundai Tucson 2.0 AWD 2007 benzyna.
Nie użytkuje tego pojazdu na codzień a jedynie okazjonalnie i słabo się orientuje.
Znalazłem informację, że warto puknąć w rozrusznik co może pomóc. Mam problem z odpaleniem samochodu. Przy próbie uruchomienia słychać tylko pracujący silniczek elektryczny i to wszystko (słyszalny jedynie przy otwartych drzwiach), silnik nawet nie próbuje pracować. Uprzedzając sugestie, na 99% nie jest to rozładowany akumulator!
Będę wdzięczny za wszelkie rady!

Offline Piotrek79

• Giełda
Zablokowany rozrusznik?
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Wrzesień 2016, 15:50:05 »
Tucson to nie jest, ale silnik raczej ten sam więc i rozrusznik będzie w tym samym miejscu.
Jak rozrusznik ma klejone magnesy to raczej bym po nim nie stukał.

Offline arapaho

• Giełda
Zablokowany rozrusznik?
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudzień 2016, 19:24:36 »
U mnie natomiast raz na jakiś czas rozrusznik sie zawiesza czu coś w tym rodzaju. Słychać jak się włącza (odgłos praczy silniczka) natomiast nie kręci silnikiem. Zaskakuje za 2-3 razem. Czy to jakaś klasyczna przypadłość tusków czy najzwyczajniej bendix sie skończył - jak myślicie ?

Offline Shadows

• Giełda
Zablokowany rozrusznik?
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Grudzień 2016, 21:06:57 »
Często pomaga rozebranie elektromagnesu, bendixa, przesmarowanie i wymiana tulejek od razu - często luz na nich powoduje klinowanie.

Bendix pewnie będzie cały bo jest to tylko zębatka wypychana przez elektromagnes a ten się zawiesza, przez co bendix nie trafia na koło zamachowe i dlatego słyszysz samą pracę wirnika.

U mnie też oczekuje demontaż rozrusznika, często bednix nie wraca tak szybko jak powinien i słychać zgrzyt, ale to już na wiosnę.

Offline arapaho

• Giełda
Zablokowany rozrusznik?
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Grudzień 2016, 22:10:14 »
tulejki o których piszesz, można normalnie zakupić/zamówić w motoryzacyjnym (zamienniki/oryginały) czy tylko serwis ?
Mają jakąś swoją nazwę czy poprostu pytać o tulejki do rozrusznika...

Offline Shadows

• Giełda
Zablokowany rozrusznik?
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Grudzień 2016, 22:44:40 »
Ja nie wiem jak jest przy Hyundaiu, ale do BMW kupowałem normalnie w sklepie z częściami tulejki na wirnik i bendix..
One się nazywają po prostu tulejkami rozrusznika, pełnią funkcję panewki, łożyska. Wykonane z mosiądzu.

Oczywiście należy sprawdzić bo mogą być zwyczajnie sprawne i nie mieć luzu, ale jeśli mają choćby minimalny luz to przy okazji warto je wymienić.

Dobrze jakby się ktoś wypowiedział jeszcze co zna budowę naszych rozruszników, choć w sumie wszystkie są takie same.

Po prostu na to trzeba zwrócić uwagę przy okazji, gdy będzie już rozebrany.
Trzeba też sprawdzić kabelek od elektromegnesu, luźna, zaśniedziała wsuwka też może powodować problem z elektromagnesem.

Przykładowe foto