Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Rodzaje skrzyń biegów

<< < (3/3)

Hose:

--- Cytat: "pawel midlum" ---witam santek juz chodzi, przyczyna tkwila w skrzyni biegow sprzedano mi zlom.
--- Koniec cytatu ---

Co ostatecznie zrobiłeś, dorwałeś drugą skrzynię ??? czy naprawiłeś swoją?
Moja skrzynia się chyba kończy (luz na mechanizmie różnic)

a tu ofert do 2WD (2,4 b)  nie widać,....

[ Dodano: 2017-05-21, 22:45 ]

--- Cytat: "compi" ---Wysłany: 2016-10-05, 21:53    
   Auto2: Santa Fe SM (2004) 2.4 16V R4 +LPG     
Samochód stracił werwę na pierwszych dwóch biegach. Wrażenie jest takie jakby ślizgało się sprzęgło, ale to mam podobno w stanie idealnym. Czy przypadkiem winny tego stanu nie jest reduktor? Może próbuje przekazać napęd na tył? Na razie można jeździć, ale docelowo będę chyba próbował wyremontować oryginalną skrzynię. Proszę o ewentualne podpowiedzi.
10.10.16
Z informacji jakie powoli spływają wynika, że reduktor stara się podać 30 na przód, a na tył 70% mocy i potem ma się dziać odwrotnie. Obrazek
--- Koniec cytatu ---

A reduktor w tej 4wd siedzi w głównej skrzyni, nie w jakiejś przystawce???
jak ostatecznie zakończyła się Twoja naprawa ...
jak rozumiem skrzynia 4WD jednak nie podeszła, więc na nie nie ma co patrzeć.???
wróciłeś do swojej ...???

compi:
Tak, mam od kilku miesięcy swoją, ale dalej ze zjechanym trzpieniem i jeżdżę z czasem zgrzytającą dwójką podczas wbijania z jedynki. W 4WD reduktor był jako oddzielny element.

melchior71:
Witam Podepnę się pod temat .Też mam problem ze skrzynia i zaciekawił mnie wątek z tym trzpieniem . U mnie biegi wchodzą 1-2 -3 na dwa razy - 4 w miarę ok - 5 prawie nie istnieje , ale wszystko raczej bez zgrzytów .Czy takie objawy daje właśnie ten trzpień ? Czy jest to część w samej skrzyni czy tylko w mechanizmie wybierakowym ? Proszę o pomoc .

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej