Autor Wątek: Podnoszenie szyb  (Przeczytany 10324 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

czaperek

• Gość
Podnoszenie szyb
« dnia: 28 Sierpień 2016, 22:26:23 »
Nie znalazłem w archiwum  na ten temat nic , co pomogłoby mi w rozwiązaniu problemu, więc zakładam nowy.
Jak w temacie, podnoszenie szyb w Tucsonie.
Mam problem z podnoszeniem szyby w drzwiach przednich, od strony pasażera, przy czym chodzi o przyciski po stronie kierowcy.
Przyciskiem od strony kierowcy szyba przednia po stronie pasażera opuszcza się bez problemów.Niestety przycisk do podnoszenia szyby już nie działa, szyby nie można podnieść.
Przyciski od strony pasażera działają bez zarzutu.
Wniosek taki- nie działa poprawnie przycisk od strony kierowcy, w kierunku na podnoszenie szyby.
Czy ktoś miał już taki problem i jak go rozwiązać.Czy należy odkręcić oparcie po stronie kierowcy i już będzie dostęp do przycisku, czy też czekają jeszcze inne niespodzianki? Będę wdzięczny za wskazówki.

czaperek

• Gość
Podnoszenie szyb
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Sierpień 2018, 17:53:24 »
Odświeżę temat. Już nie tylko boczna szyba po stronie pasażera z przodu nie podnosi się ze sterowania przyciskiem po stronie kierowcy. Wczoraj również tylna szyba po stronie pasażera przestała  się podnosić ze sterowania od siedzenia kierowcy. Reasumując: szyby po stronie pasażera, przednia i tylna opuszczają się, lecz nie podnoszą ze sterowania przyciskiem od strony kierowcy. Sterowane z przycisków po stronie pasażera opuszczają się i podnoszą bez żadnych problemów. Nie jestem elektrykiem, lecz wygląda mi to na uszkodzenie jakiegoś ( ale jakiego) przekaźnika i ewentualnie, gdzie on się może znajdować. Jeśli mógłby ktoś podpowiedzieć, co z tym zrobić byłbym wdzięczny.

Offline Shadows

• Giełda
Podnoszenie szyb
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Sierpień 2018, 21:29:06 »
Pewnie przycisk zespolony do wymiany, przepaliły się styki skoro normalnie szyby działają a nie działa tylko sterowanie kierowcy.

Nie polecam tego naprawiać przez czyszczenie i cynowanie styków, szybko pada znów.

czaperek

• Gość
Podnoszenie szyb
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Sierpień 2018, 23:48:26 »
Dzięki za radę.

Offline attex

• Giełda
Podnoszenie szyb
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpień 2018, 12:19:46 »

czaperek

• Gość
Podnoszenie szyb
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpień 2018, 22:22:10 »
Można spróbować. Tylko, jak demontuje się  element z przyciskami w Tucsonie? Czy podobnie jak na filmiku powyżej, podważyć element, czy też w inny i w jaki sposób? Tego nie wiem. Drugie pytanie: jakiego środka użyć (nazwa, producent) bo tutaj też nie mam wiedzy.

Offline Shadows

• Giełda
Podnoszenie szyb
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Sierpień 2018, 23:00:51 »
Najpierw się zorientuj czy ten olej nie przewodzi prądu bo popalisz instalację lub bezpieczniki i dopiero będziesz "zadowolony".

Wszelkie odpowiedzi są na forum, używaj wyszukiwarki pełnej pod linkiem na belce.

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=94843

Offline Piotrek79

• Giełda
Podnoszenie szyb
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Sierpień 2018, 05:47:02 »
To chyba jest jakiś odrdzewiacz.
Ja bym spróbował jakimś kontakt sprejem do elektryki. Taki środek czyści,konserwuje.Ja stosuje ISOL jest ok.

Offline attex

• Giełda
Podnoszenie szyb
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Sierpień 2018, 06:50:10 »
Pryskałem tylko z góry(nie zdejmowałem przełącznika)WD 40,jak na razie działa bez zarzutu

czaperek

• Gość
Podnoszenie szyb
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Sierpień 2018, 09:46:16 »
Podpowiedz mi jeszcze Attex, czy WD-40 psiknąłeś tak " zdrowo" czy też
delikatnie?

Offline attex

• Giełda
Podnoszenie szyb
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Sierpień 2018, 10:55:32 »
Ja psikałem delikatnie 2 albo 3 razy ,bo nie byłem pewny,czy to nie zaszkodzi.Jak pisałem u mnie jest na razie w porządku

czaperek

• Gość
Podnoszenie szyb
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Sierpień 2018, 10:08:20 »
Psiknąłem WD-40 trzy razy. Niestety w moim przypadku nic to nie dało. Szyby nadal nie podnoszą się ze sterownika. czeka mnie jego wymiana. Pytanie tylko takie: Czy aby się do niego dostać wystarczy odkręcić tylko śruby(wkręty) mocujące znajdujące się w rączce, w której sterownik jest zamontowany, czy też trzeba ściągnąć całą tapicerkę drzwi?. Czy ktoś to już odkręcał i może coś doradzić?

Offline tomaszk1

• Giełda
Podnoszenie szyb
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Sierpień 2018, 23:06:16 »
Niestety nie da się dostać do przycisków bez demontażu tapicerki. Dobra wiadomość jest taka, że nie jest to trudne.
Ja zrobiłem to tak:
- zaopatrzyłem się w zestaw plastikowych "podważaczy" żeby nie uszkodzić plastików
- na portalu aukcyjnym odszukałem sobie aukcję sprzedaży tapicerki która zawierała jej zdjęcie od wewnętrznej strony, aby wiedzieć gdzie są zatrzaski
- odkręciłem wszystkie śrubki ukryte pod zaślepkami i delikatnie podważałem zatrzaski -wszystko poszło gładko, na końcu trzeba lekko unieść cały boczek do góry - i już - trzeba tylko uważać na kabel od czerwonej lampki na dole drzwi aby jej nie urwać. Od wewnętrznej strony są wkręty które przytrzymują panel z przyciskami do podnoszenia szyb.
Powodzenia

czaperek

• Gość
Podnoszenie szyb
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Sierpień 2018, 23:33:01 »
Dziękuję za podpowiedź.

Offline Shadows

• Giełda
Podnoszenie szyb
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Sierpień 2018, 21:34:00 »
Są specjalne łopatki czy tam łyżki do ściągania tapicerki i sugeruję je mieć aby nie połamać zaczepów.